שיק עתיק: בעקבות צו האופנה של המאה ה-20
תצלומיהם של חנה ואלכס לוז עוסקים הפעם בחייו של אלכס ושירותו ב"הגנה", וגם בהוריו, ובמיוחד באימו, ליזה, שמראה לנו כיצד נהגו הנשים להתלבש ברוסיה של תחילת המאה ה-20
בפרק הקודם סיפרנו לכם בעיקר על משפחתה של חנה ועל ילדותה במושבה מטולה. הפעם נספר על-אודות הוריו של אלכס, וחייו החל מהתבגרותו בארץ ישראל ועד ערב הקמת המדינה.
הוריו של אלכס ומשפחתם חיו בעיירה פרסקורוב שבאוקראינה. לאחר מלחמת העולם הראשונה מבצעים האוקראינים פוגרום בעיירה, ומשפחת לוזובנקו בורחת מהמקום לעיר לבוב, שלאחר המלחמה עוברת לשליטת פולין. משפחת לוזובנקו עולה לארץ ישראל בשנת 1925 עם בנם אלכס בן התשע.
2. ליזה, אשת יעקב לוזובנקו, ואמו של אלכס.
3. אביה של ליזה. תצלום משנת 1911.
4. ליזה אמו של אלכס הייתה אישה נאה. באלבום המשפחה נמצאים תצלומי סטודיו רבים של ליזה. כאשר מדפדפים בדפי האלבום ניתן ללמוד על אופנת הלבוש של נשות רוסיה בראשית המאה ה-20.
5. ליזה ויעקב הורי אלכס (איזו מגבעת מעניינת...).
6. מימין: רומאן דימרסקי, בן אחיה של ליזה. שירת בחיל הים הסובייטי. לידו משמאל: חברו מיקויין, אביו של מתכנן מטוס ה"מיג" הסובייטי. אגב, האות מ' בשם המטוס באה משמו של מיקויין, והאות ג' משמו של השותף בפיתוח המטוס - גורביץ', ואותו גורביץ' הוא ידיד קרוב משפחת רותם (בראון) לוז, כלתה של חנה לוז.
8-7. נעשה עכשיו קפיצה של כמה שנים. אלכס גמר את לימודיו בגימנסיה נורדיה בתל אביב, ובשנת 1933 יצא ללמוד בטכניון, אבל בתום שנת הלימודים הוא החליט להצטרף כמדריך "השומר הצעיר" בפתח תקווה, עם קבוצת חלוצים המיועדת לקיבוץ אילון.
בקומונה של מדריכי "השומר הצעיר" בפתח תקווה, הוא פגש שני חברים, גם הם מדריכים שהשפיעו על דרכו: אברהם יפה ושלמה גור - שניהם היו חברי ההגנה וגייסו גם את אלכס. שלמה גור, ממייסדי קיבוץ תל עמל, יזם ותכנן שיטת ההתיישבות שנקראה "חומה ומגדל" ולאחר קום המדינה הקים את חמ"ד (חיל המדע) שבו שירת אלכס.
בתצלום: מבנה משטרת הגבול הבריטית במטולה, שער המעבר בין ארץ ישראל ללבנון, בזמן מלחמת העולם השנייה. הבריטים חששו מפלישת הגרמנים למזרח התיכון: מדרום צבא רומל, ומצפון צבא ווישי המשתף פעולה עם הנאצים.
הבריטים פירסמו בארץ מכרז לעבודות בנייה בעמק עיון, ליד מטולה, בעבור שדה תעופה, בונקרים ובית חולים תת-קרקעי, וקבלן יהודי זכה במכרז. אלכס, שהיה כבר איש ההגנה, ושלמה גור התקבלו לעבודה אצל הקבלן שמשרדיו שכנו ליד בניין המשטרה. בחסות עבודתם הם ערכו סיורים בלבנון ואספו ידיעות עבור ההגנה.
8.
9. באחד מהסיורים בלבנון - בעל בק. מימין: שלמה גור ואשתו, משמאל: אלכס.
10. במבנה המשטרה היתה גם יחידה מחיל ההנדסה הבריטי, העוסקת בעבודת ביצורים על גבול ארץ ישראל-לבנון. בין מפקדי היחידה נמצא גם קפטן עמנואל טינטר, ממתנדבי היישוב לצבא הבריטי. עמנואל התיידד עם אלכס. הידידות הניבה גם פירות ל"הגנה" - אמל"ח מגוון. בתצלום: עמנואל עם בנות מטולה, חנה קוסקובצקי וסגולה צ'יזיק, ליד מכוניתו של קפטן שומכר.
11. ואם יש את מכוניתו של קפטן שומכר, אז נוסעים לחוף מי מרום (אגם החולה).
12. במשך שנות המלחמה יצא עמנואל טינטר עם יחידתו לצפון אפריקה ואיטליה. לקראת ראש השנה שלח לידידו במטולה ברכת שנה טובה שאותה צייר.
13. בראש השנה תש"ד כתב עמנואל לחנה: "שלום רב לך חנה! השנה לצערי אין להשיג גלויות דפוס לכן בחרתי צורה לאחל לך שנת ברכה, שנת שחרור העם ונצחון. אצלי אין כל חדש. מה נשמע אצלך? עמנואל, דרישת שלום למשפחתך. 16 בספטמבר 1943.
14. עמנואל השתחרר מהצבא הבריטי בדרגת מייג'ור, התגייס לצה"ל והשתחרר בדרגת סא"ל. (אם מי מהקוראים מכיר את עמנואל או את קרוביו - אשמח ליצור עמו קשר - נ.מ.).
15. בחורף 1947 יצא אלכס ללימודים באוניברסיטת ברקלי, קליפורניה (יכול להיות שאם היה יודע שכעבור שנה תפרוץ מלחמת העצמאות, היה דוחה את נסיעתו. בשנת 1948 הוא חזר לארץ, אבל על כך בפרק הבא). בתצלום: טיול רכוב פרדות וסוסים של הסטודנטים בברקלי, באחד הפרקים הלאומיים של קליפורניה. חורף מושלג, אלכס מאחור.
16. לאחר החורף, כידוע, בא אביב. הסטודנטים העבריים בברקלי חוגגים פסח עם הגדה מסורתית כהלכתה (עמוד ראשון של ההגדה).
17. בקיץ 1948 פרצה מלחמה בארץ ישראל. טדי קולק מינה את אלכס להיות אחראי על ארגון הסטודנטים השבים לארץ.
18. "לאלכס באהבה, ג'ין". הבחורה למדה עם אלכס בברקלי.
- לכל כתבות טיול לעבר