יתרות המט"ח עלו ל-66 מיליארד ד' בספטמבר
במהלך החודש שעבר היתרות גדלו בכ-2.15 מיליארד דולר, עקב רכישה של 699 מיליון דולר במסחר היומי, וכן מעליית ערכן של היתרות הקיימות. הנגיד סטנלי פישר דחה השבוע טענות, כאילו המשך הרכישות כרוך בהפסדים
יתרות המט"ח של בנק ישראל עמדו בסוף ספטמבר על סך של כ-66.25 מיליארד דולרים. במהלך החודש שעבר היתרות גדלו בכ-2.15 מיליארד דולר.
הבנק מסביר את הגידול החודשי ברכישת 699 מיליון דולר במהלך המסחר היומי, כשרוב הגידול נובע משערוך היתרות הקיימות שהגדיל את ערכן בשוק המט"ח ב-1.664 מיליארד דולר. זאת כתוצאה מהשקעות הבנק של היתרות והשינוי בשערי המט"ח האחרים בשוק.
תרומת המגזר העסקי לגידול הסתכמה ב-69 מיליון דולר בלבד. מימון הוצאות הממשלה במט"ח גבה מהיתרות 281 מיליון דולר.
גובה היתרות עבר מזמן את היעד שהבנק קבע לעצמו במחצית 2008 כשהחל לרכוש כמויות מסיביות של דולרים. הרכש היומי החל ב-25 מיליון דולר ביום ועלה תוך זמן קצר ל-100 מיליון דולר. בשנה האחרונה עבר הבנק לרכש מזדמן לפי הצורך והוא מפרסם רק את כמות החודשית שנרכשה.
היעד של הגדלת יתרות המט"ח נקבע בשעתו ל-52 מיליארד דולר לעומת כ-34 מיליארד שהיו במלאי לפני תחילת הרכש היומי המסיבי. בנק ישראל הסביר את הרכש המואץ בצורך להגדיל את כרית הביטחון של המדינה בכמות מט"ח זמינה שתאפשר למשק לתפקד במצבי חירום. זאת על פי קריטריונים חדשים שקבעה קרן המטבע הבינלאומית.
התוספת של כ-15 מיליארד דולר מעל התקרה החדשה נובעת כולה מהתערבות הבנק המרכזי בשוק המט"ח לבלימת התחזקות השקל במטרה להגן על היצוא הישראלי לחו"ל.
הנגיד סטנלי פישר דחה בראשית השבוע טענות סותרות, חלקן מהאוצר, שהמשך הרכישות נועד לעשיית רווחים או שהוא כרוך בהפסדים. פישר טען שהבנק המרכזי לא פועל למטרות רווח אלא רק לטובת המשק.
הודעת הבנק מהיום שרוב הגידול ביתרות נובע משערוך המלאי כלומר מעליית ערכו, מפריך את הטענות שהירידה המתמדת בשער הדולר, למרות הרכישות, היא הגורם העיקרי להפסדים. פישר ציין השבוע כי היתרות אינן רק דולריות אלא של סל מטבעות בהרכב משתנה על פי השערים השונים.
דולר דולרים אילוס דולר
צילום: IndexOpen
מומלצים