מהפכה בדרך? משגיחי כשרות - לא מהרבנות
פרסום ראשון: ל-ynet נודע כי לאחר שהרבנות הראשית הסירה את התנגדותה, נסללה הדרך להקמת רשות ארצית שתפעיל משגיחי כשרות באמצעות חברות כוח אדם. המטרה - לטהר את מערך הכשרות ולמנוע תשלומים "מתחת לשולחן". החסרון - מעל השולחן זה יעלה יותר
ימוֹת המשגיח: הרבנות הראשית הסירה היום (ה') את התנגדותה להקמת רשות ארצית להפעלת משגיחי כשרות, במקום המשגיחים הפועלים כיום מטעם הרבנויות המקומיות - כך נודע ל-ynet. הצעת חוק בעניין הקמת הרשות תונח כבר ביום א' הקרוב על שולחן ועדת השרים לחקיקה והיא אמורה למנוע אי-סדרים כספיים, נפוטיזם ופיקוח לא-ראוי, שזכו לביקורת חריפה מאוד של מבקר המדינה.
על-פי ההצעה, הרשות החדשה תהיה תחת המשרד לשירותי הדת בראשות השר יעקב מרגי ותפעיל שלוש חברות כוח אדם שייבחרו במכרז. מכתב על עמדת הרבנות הראשית בעניין התקבל היום, בתום דיון ארוך של מועצת הרבנות שבו הובהר כי היא, יחד עם רבני הערים, יהיו מופקדים על התקינה ההלכתית של ההשגחה, ובידם תהיה הסמכות לאשר או ליטול תעודות כשרות.
יתרונו של החוק החדש, אם יתקבל בסופו של דבר, הוא בהעסקת משגיחים נטולי מחויבות לעסקים ולמפעלים שעליהם הם מפקחים. כך מקווים יוזמי החוק לטהר ולהסדיר את מערך הכשרות בארץ.
אלא שבצד זאת, יש גם חסרון לא קטן: המפעלים, החברות ובתי העסק שיבקשו תעודת כשרות צפויים לשלם יותר עבור שירותי השגחה חיצוניים המופעלים על-ידי חברות כוח אדם פרטיות. יוזמי החוק טוענים שהעלות הנוספת תקוזז מ"הכסף השחור" ששולם עד כה מתחת לשולחן למשגיחים כדי שלא יגיעו למקום המפוקח, או לחילופין כדי שיעלימו עין מחריגות קשות.
ליקויים חמורים במערך הכשרות
הצעת החוק הועלתה, בין היתר, נוכח הממצאים הקשים שעלו בדו"ח מבקר המדינה משנת 2008 (59ב'). המבקר בחן את הנעשה במועצות דתיות בכמה ערים (בהן: ירושלים, ראשון לציון וחיפה) וגילה אי-סדרים כספיים. באחד המקרים נחשף שרב עירוני קיבל לידיו מבעלי מסעדות וחנויות כ-1.5 מיליון שקל שאותם חילק, ללא פיקוח, למשגיחים שהוא עצמו מינה. במקרה אחר התברר שבמועצה דתית אחת העסיק אדם 23 מבני משפחתו במערך הכשרות. כמו כן התגלו מקרים שמשגיחים שזו להם משרה שנייה, פיקחו על בני משפחתם או אפילו על עצמם.
ההצעה מוגשת על-ידי חבר הכנסת עתניאל שנלר, העומד בראש ועדת משנה של הוועדה לביקורת המדינה
שעסקה בנושא. החוק גם זוכה לתמיכה של כ-25 חברים מרוב סיעות הכנסת.
עד שיוכלו אזרחים שומרי כשרות בישראל ליהנות משירות ראוי צפויה, עוד דרך ארוכה: אם יעבור החוק ביום ראשון הקרוב את אישור ועדת השרים, הוא יונח על שולחן הכנסת. שם יצטרך לעבור את תהליכי החקיקה המוגדרים - אישור שלוש קריאות.
יוזם החוק שנלר, אופטימי: "אחרי כל התהליך שנדרשנו לו עד כה, אני מניח שהחוק יעבור, למרות התנגדות אפשרית של האוצר, וזאת בשל המעורבות של כל הגורמים - ובראשם הרבנות הראשית ורבני הערים, שיהיו מופקדים על ביצוע ההלכה. זו תהיה מהפכה של ממש בשירותי הכשרות בישראל, ובזמן הנראה לעין".