שתף קטע נבחר

 

סין החשיכה את CNN בזמן הכרזת הנובל לשלום

משרד החוץ בבייג'ינג גינה את הענקת הנובל לשלום לליו שיאבו, הכלוא במדינה בגין "חתרנות", וטען שהיא "מחללת את כבוד הפרס". אשתו התרגשה, באירופה קראו שוב לשחרורו

אשתקד גררה זכייתו של ברק אובמה בפרס נובל לשלום ביקורת בשל מעורבותו במלחמות בעיראק ואפגניסטן. הפעם, התרעומת באה מכיוון אחר לגמרי. סין, שגזרה עונש מאסר על הזוכה ליו שיאבו, תקפה היום (ו') בעקבות ההכרזה את ועדת הפרס באוסלו ואת ממשלת נורבגיה - בעוד העולם המערבי מברך.

 

משרד החוץ בבייג'ינג פרסם בצהריים הצהרה שבה נטען כי זכייתו של שיאבו תפגע ביחסים בין סין לנורבגיה, וצוין ש"הפרס היה צריך לקדם ידידות ופירוז בינלאומי".


הפגנה למען שיאבו בהונג קונג, אשתקד (צילום: AP)

 

לפי משרד החוץ הסיני, "ליו שיאבו הוא פושע שנידון למאסר בגין הפרת החוק הסיני" והענקת הפרס "מנוגדת לחלוטין לעקרונות הנובל ומחללת את כבוד הפרס לשלום". אזרחים זרים במדינה דיווחו שבעת ההכרזה, שידורי רשתות CNN ו-BBC הופסקו זמנית.

 

ליו, מתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, נידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות. הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

 

אשתו ליו שיה אמרה היום שהיא "כל כך שמחה ולא יודעת מה לומר", ביקשה להודות לכל מי שתמך בו ודרשה בתוקף שישוחרר מהכלא.

 

אירופה: מסר למען מי שמקריב עצמו ולוחם לחופש

בהודעת ועדת הפרס נמתחה ביקורת נוקבת על השלטונות בבייג'ינג. "סין מפרה הסכמים בינלאומיים שעליהם היא חתומה ואף את חוקתה שלה, שקובעת כי 'אזרחי המדינה ייהנו מחופש דיבור, עיתונות, התאספות, התאגדות והפגנות', אך בפועל - הם זוכים רק למקצת מכל אותן זכויות".

 

מתנגד בולט נוסף למשטר הסיני, מנהיג הטיבטים הגולה הדלאי לאמה, אמר שהכתרת ליו היא הכרת הקהילה הבינלאומית בקולות הגוברים לרפורמה בסין.

 מי שזכה בפרס בעצמו ב-1989 קרא לבייג'ינג לשחרר את ליו ואחרים "הכלואים בשל מימוש זכותם לחופש הביטוי".

 

לעומת הסינים, בעולם בירכו את ליו. נשיא נציבות האיחוד האירופי, הספרדי חוסה מנואל ברוסו, מסר שזהו "מסר תקיף של תמיכה לכל האנשים ברחבי העולם שנלחמים למען חופש וזכויות אדם, לפעמים תוך הקרבה עצמית גדולה".

 

בברלין ובצרפת פירסמו גם כן הודעות ברכה ותמיכה בשיאבו. "הבענו דאגה ממעצרו וקראנו לשחרורו במספר הזדמנויות", אמר שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליו שיאבו
צילום: רויטרס
הדלאי לאמה
צילום: AFP
מומלצים