קרן הסיוע לארגוני המגזר השלישי תקוצץ בכ-60%
במשרד הרווחה הוחלט להפחית את תקציב הקרן ל-30 עד 40 מיליון שקל בשנה מ-100 מיליון שקל. הסיבה: חלק גדול מהארגונים לא עמד בקריטריונים לקבלת העזרה. עמותת ידיד: "פגיעה בכספי הקרן היא פגיעה באמון בין המגזר לממשלה". משרד הרווחה: "אנחנו לא מחלקים כסף למי שלא זכאי"
למרות שארגוני המגזר השלישי טוענים כי טרם התאוששו מהמשבר הכלכלי, במשרד הרווחה הוחלט להחזיר את תקציב קרן הסיוע לארגוני המגזר לכ-30-40 מיליון שקל בשנה מ-100 מיליון שקל.
"הרבה ארגונים לא עמדו בקריטריונים - או בגלל שכר המנכ"לים שלהם, או שהירידה בהכנסות שלהם לא עמדה על 10% (הנחוצה על מנת לקבל סיוע - י"ב) - ובפועל הועברו להם רק 30 מיליון שקל", אמר בשיחה עם ynet מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ'.
קרן ההצלה לארגוני החברה האזרחית הוקמה כחלק מן ההסכם הקואליציוני בין העבודה לליכוד עם הקמת הממשלה הנוכחית וקיבלה מעמד של החלטת ממשלה. במתווה להסכם נכתב הקרן הוקמה כדי להימנע מפיטורי עובדים במגזר השלישי, וכי הארגונים החברתיים יקבלו סיוע הולם "באופן שיאפשר את קיומן". משמעות הקמת הקרן היא שהתקציב שקיבל משרד הרווחה עבור הסיוע לארגוני המגזר השלישי צמח בכ-60% ל-100 מיליון שקל.
"שנת 2010 היא אחת השנים הקשות ביותר שידע המגזר השלישי. פגיעה בכספי הקרן היא פגיעה באמון בין המגזר לממשלה. נודע לנו כי בכוונת האוצר לקצץ את קרן ההצלחה (קרן הסיוע - י"ב) של ארגוני המגזר השלישי לשנת 2010 מסכום של 100 מיליון שקל לסכום של 30 מיליון שקל", כך כתב בסוף השבוע סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד, בשם הארגונים החברתיים - לראש הממשלה וליו"ר מפלגת העבודה.
במכתב מציינים נציגי הארגונים כי "ב-2010 התורמים מחו"ל צימצמו את תרומותיהם בהיקף משמעותי ביותר, וזאת עקב העובדה שהרווחים של שנת 2009 שהיו מתוכננים להוות את תקציבי התרומות שלהם, פרחו ונעלמו בעקבות המשבר הכלכלי".
עוד נכתב במכתב כי "קיצוץ קרן הסיוע דווקא עכשיו הוא פגיעה אנושה ביכולת התפקוד של הארגונים ומהווה משבר אמון אמיתי בין הצהרות משרד ראש הממשלה ומפלגת העבודה על חשיבות המגזר השלישי והצורך בפעילות משותפת עם המדינה לטובת החברה הישראלית".
"טענות הארגונים אינן מדוייקות", אמר איצקוביץ' ל-ynet. "ההסכם הקואליציוני דיבר על 30 מיליון שקל, וביוזמתו של שר הרווחה הרצוג תקציב הקרן הורחב.
"הרבה מהארגונים לא עמדו בקריטריונים של הקרן בגלל השכר של הבכירים, בגלל אופן הפעילות שלהם או בגלל הירידה בהכנסות שלהם שלא הייתה 10%. בפועל, מתוך התקציב של 100 מיליון שקל שולמו פחות מ-40 מיליון שקל, ואסור לשכוח שמדובר בכסף של משלמי המסים ולכן ראוי להעביר אותו למטרות חברתיות אחרות.
"אנחנו לא מחלקים כסף למי שלא זכאי. השפעתו של המשבר הכללי על שנת 2010 הייתה קטנה משחשבו, ולכן כשמשרד האוצר עמד על זה קיבלנו את עמדתו - ונחזיר את תקציב הקרן ל-30-40 מיליון שקל. לא מדובר בקיצוץ אלא בהערכה תקציבית נכונה ואם היינו מרגישים צורך, היה טעם להילחם על זה.
"אף אחד מהארגונים או מאוניברסיטאות לא ידע לתת נתונים ממשיים אם יש פגיעה או אין פגיעה גדולה יותר השנה. אציין, כי ארגון ידיד זכה לקבל מאיתנו תמיכה ב-2009 בהיקף של למעלה מיליון שקל".