מצב המשק: ירידה חדה במספר עסקאות הנדל"ן
סקירת "אורות אדומים" של האוצר למצב המשק בחודש אוגוסט מראה ירידה חדה של 25% במספר עסקאות הנדל"ן לעומת החודש המקביל אשתקד. עוד מראה הסקירה: ירידה משמעותית של 8% ביצוא הסחורות, לאחר חודשיים של עליות, התכווצות של 6.2% ביבוא וצפי להתרחבות בפעילות המגזר התעשייתי
שיפור ניכר בפעילות הכלכלית הריאלית ובשוק ההון ושיפור מתון בהלכי הרוח בכלל, לעומת הרעה מתונה בגביית המסים ובהכנסות מסחר חוץ - אלה הם מאפייני המשק הישראלי בחודש אוגוסט כפי שעולים מהסקירה החודשית "אורות אדומים" שפירסם היום (א') משרד האוצר.
הסקירה מציינת יציבות במחירים בציפיות לאינפלציה ובשווקי העבודה והנדל"ן ומצביעה על הצפי להאטה בפעילות הכלכלית בעולם על סמך הנתונים החלשים שפורסמו בארה"ב, סין ויפן שהתבטאו בירידות שערים חדות בשוק ההון. זאת, לעומת המצב באירופה שם נתוני הצמיחה ברבעון השני היו טובים מהצפוי.
האוצר מדגיש כי השיפור בהלכי הרוח במשק מהווה מפנה לאחר מספר חודשים שבהם הייתה הרעה. מדד מנהלי הרכש מצביע על צפי להתרחבות בפעילות במגזר התעשייתי ועליה של 1.6% במדד אמון הציבור המשקף את הערכת הציבור באשר למצב התעסוקה והמשק בכלל, אחרי הירידה שהסתמנה בחודשים הקודמים.
בולטת בסקירה מגמת הצינון הפוקדת את שוק הנדל"ן – ירידה חדה של 25% במספר העסקאות לעומת החודש המקביל אשתקד. במכירת דירות מיד שניה אמנם נבלמה הירידה החדה שנרשמה בחודשיים הקודמים, אולם במכירת דירות חדשות (20% מהעסקאות) מגמת הירידה נמשכת ובהשוואה לאוגוסט 2009 מדובר בירידה של 34%.
האוצר מציין כי גם מספר המשקיעים בשוק הנדל"ן מוסיף לרדת ומשקלם היחסי הגיע באוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר מתחילת השנה. הירידה בולטת במיוחד באזורי תל-אביב והמרכז. מנגד, נשמרת יציבות במספר המשקיעים מבין מוכרי הדירות מיד שניה למעט באזור תל-אביב שם הוא הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מתחילת השנה.
מחירי הדירות החדשות הוסיפו לרדת בשיעור 0.6% בכל האזורים למעט עלייה של 2.5% באזור ירושלים. רוכשי דירה יחידה באוגוסט היו בעלי רמות שכר דומות לאלה שרכשו בחודש הקודם. המחירים ירדו ב-0.8% (ממוצע של כ-1.062 מיליון שקל לדירה) ולראשונה נרשמה בחודש זה ירידה במספר חודשי העבודה הדרושים לרכישת דירה.
להערכת האוצר הירידה בהכנסות ממסים שנרשמה באוגוסט (ב-0.5%, בעיקר מסים ישירים) נראית עונתית כי בספטמבר כבר הסתמנה עליה. החדשות הרעות הן בקטע של סחר החוץ – ירידה משמעותית של 8% ביצוא הסחורות, לאחר חודשיים של עליות, והתכווצות של 6.2% ביבוא. הירידה חלה בעיקר ביצוא לארה"ב, אולם בייצוא לאיחוד האירופי הסתמנה עליה (אולי כתוצאה מהסבה מכוונת לגוש האירו ששערו גבוה יחסית לדולר).
הירידה ביבוא התבטאה בכל הרכיבים בעיקר ביבוא חומרי גלם ומוצרי צריכה. עודף היצוא על היבוא עלה ברבעון השני ל-2.3 מיליארד דולר וגרם להמשך מגמת התיסוף בשער החליפין הריאלי האפקטיבי.
בחדשות הטובות מתחום הפעילות הריאלית בולטת העלייה החדה של 7.1% במדד המכירות ברשתות השיווק לאחר ירידות בשלושת המדדים החודשיים הקודמים. העליות של 2.1% בפדיון הכולל של ענפי המסחר ושל 2.6% במדד הייצור התעשייתי מבוססות על הנתונים של יולי, ללא עדכון לאוגוסט.
גם בשוק ההון נרשמו עליות בניגוד למדדים המובילים בעולם (מדד תל-אביב 100 עלה ב-3.5% ומדד התל-בונד 20 עלה ב-1.3%). העליות בשוק הישראלי הסתמנו באגף האג"ח הקונצרני, בהיקף הנפקות המניות (לא של האג"ח הקונצרני, שדווקא ירדו), והאשראי למגזר העסקי. תשואות האג"ח הממשלתיות לא השתנו.
סקירת האוצר לא מחדשת בנתוני האבטלה שירדה לרמה הנמוכה של 6.2%. בביטוח הלאומי נרשמה אמנם עליה במספר התביעות לדמי אבטלה (לאחר מגמת ירידה בחודשים הקודמים), אבל האוצר מסביר זאת בעיקר ב"גידול מספר המובטלים החדשים שפנו לביטוח הלאומי".
בנוסף, אין חדשות גם בקטע יציבות המחירים שנשמרה והציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים בשיעור נמוך מתקרת היעד (1%-3%), אם כי המדד עלה ב-0.5% בניגוד להערכות החזאים. הם מעריכים כי בספטמבר לא יהיה שינוי משמעותי במדד. אולי סימן לשנה טובה.