שתף קטע נבחר

 

הלך לעולמו העריק מספר 1 מצפון-קוריאה

הואנג ג'אנג-יופ, נחשב לאיש שטיפח את קים ג'ונג איל וכמי שבנה את פילוסופיית "גיצ'י" לפיה פועלת המדינה המבודדת. באופן אירוני, הלך הואנג לעולמו בסיאול דווקא ביום שבו מציינים בצפון-קוריאה 65 שנה לייסוד "מפלגת הפועלים"

הואנג ג'אנג-יופ, אחד ממייסדי המשטר הקומוניסטי הנוקשה בצפון-קוריאה ומי שנחשב לעריק הבכיר ביותר מפיונגיאנג, הלך לעולמו בגיל 87 בדרום-קוריאה. הואנג, נחשב לאיש שטיפח וחינך את מנהיג צפון-קוריאה היוצא, קים ג'ונג איל, וכמי שהכיר מקרוב מאוד את משפחת השלטון במדינה המבודדת.

 

הואנג נמצא הלילה (יום א') בשעה מאוחרת ללא רוח חיים בחדר האמבטיה שבביתו בסיאול. מחקירה ראשונית עולה כי אין חשד לפלילים וכי העריק הקשיש מת מוות טבעי. גופתו הועברה לנתיחה בכדי לקבוע את סיבת המוות הרשמית. באופן אירוני, מת הואנג דווקא ביום שבה ציינה "מפלגת הפועלים" הצפון-קוריאנית 65 שנה להיווסדה במצעד ססגוני ענק, בהשתתפות קים האב ובנו - המנהיג הבא של צפון-קוריאה קים ג'ונג און.

 

מעבר להיותו הכוח האינטלקטואלי מאחורי פילוסופיית "ג'יצ'י", שהנהיג מייסדה של צפון-קוריאה קים איל-סונג, נחשב הואנג במשך שנים ארוכות לאחד מפקידי השלטון הבכירים בפיונגיאנג. ואולם, ב-1997 התברר כי הואנג שינה את עמדותיו מקצה לקצה כשביקש מקלט מדיני בשגרירות דרום-קוריאה בבייג'ינג. הואנג, שדורג במקום ה-24 ברשימת בכירי המשטר, ערק בעת שהיה בדרכו חזרה לצפון-קוריאה מכנס בינלאומי שהתקיים ביפן. הוא הותיר מאחוריו אשה, שני בנים ובת.

 

מאז עריקתו חי הואנג בסיאול תחת אבטחה כבדה, מחשש שסוכנים צפון-קוריאנים ינסו להתנקש בחייו. הוא כתב ספרים והשתתף באינספור כנסים בהם שב וכינה את המשטר הצפון-קוריאני "אוטוריטרי". בתקשורת הצפון-קוריאנית זכה הואנג מאז עריקתו לכינוי "חלאת המין האנושי".

 

בחודש יולי דן בית משפט בסיאול שני סוכנים צפון-קוראנים לעשר שנות מאסר, לאחר שהרשיע אותם במזימה לרצוח את הואנג.

 צפון-קוריאה דחתה את הטענות והאשימה את דרום-קוריאה בניסיון ללבות את המתיחות ואת האנטגוניזם לפיונגיאנג. עריקתו של הואנג נחשבת עד היום להישג המשמעותי ביותר של המודיעין הדרום-קוריאני בניסיון להבין את המתרחש מהצד הצפוני של הגבול.

 

ב-2003 יצא הואנג לביקור נדיר בארה"ב ויפן וניצל את ההזדמנות שניתנה לו לתקוף את המשטר הצפון-קוריאני. "הדיקטטורה בצפון-קוריאה אינה בעיה של חצי האי הקוריאני, זו בעייה שכל העולם צריך להתמודד עמה", הוא אמר בראיון שהעניק בוושינגטון. ממשלת דרום-קוריאה פרסמה הודעת אבל בה נכתב כי הואנג היה "פטריוט לאומי, שהקדיש את חייו כדי שאנשים ילמדו על הנעשה בצפון-קוריאה ולשיפור חיי הצפון-קוריאנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הואנג. "חלאת המין האנושי"
צילום: AP
קים ג'ונג איל. גדל על ברכיו
צילום: רויטרס
מומלצים