ברק לנאמן: לא מקבל נוסח המגילה? אל תהיה שר
אחרי שתמך בחוק האזרחות ולאחר מכן זגזג וחזר בו, תקף שר הביטחון את שר המשפטים בישיבת הממשלה. "מי שלא יכול לקבל את הנוסח של מגילת העצמאות, אולי לא ראוי לשבת סביב שולחן הממשלה". נתניהו אמר אחרי אישור החוק: "אין כוונה לערער על זכויות אדם ושוויון"
אמנם התיקון לחוק האזרחות עבר היום (א') בממשלה ברוב גדול, אך הישיבה עצמה היתה סוערת ובה היו חילופי דברים בין השרים אהוד ברק ליעקב נאמן: שר המשפטים התייחס להצעת שר הביטחון - שזגזג בימים האחרונים ובסופו של דבר הצביע נגד - ואמר: "הצעת ברק מצמצמת. התוספת של 'ברוח מגילת העצמאות' זה מצמצם". ברק לא נותר חייב ותקף: "מי שלא יכול לקבל את הנוסח של מגילת העצמאות, אולי לא ראוי לשבת סביב שולחן הממשלה".
בתחילת הישיבה הציע השר נאמן שנוסח הצהרת הנאמנות יחול לא רק על מבקשי
אזרחות לא יהודים - אלא גם על יהודים העולים מכוח חוק השבות. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי יש לראות מהן ההשלכות של ההצעה.
נתניהו התייחס לדיון הציבורי סביב החוק ואמר: "אין טעם בהתלהמות שהחלה. איפה עוד יכולים לחיות יהודים במזרח התיכון. ישראל היא ביתו של העם היהודי. אלה שאינם מכבדים את זכויות האדם של העם היהודי, משמיעים את הביקורת הכי קולנית. ברשות הפלסטינית יש פסק דין שמטיל עונש מוות על מי שמוכר קרקעות ליהודים. ההתקפות על החוק נותנות סיוע להתקפות על הציונות. אין כוונה לערער על זכויות אדם ושוויון. מצער אותי ששומעים דברי בלה".
שר המשפטים נאמן הסביר את עמדתו: "המונח יהודית ודמוקרטית נכתב בספר החוקים ובעשרות פסקי דין. זה צריך לחול על כל מי שרוצה אזרחות, כולל חוק השבות".
שר הפנים, אלי ישי, אמר ש"הנאמנות היא דבר חשוב" ואז העלה לדיון את נושא שלילת האזרחות. השר אמר כי הוא זקוק לסמכות הזאת. "מי שטוען שתהיה הצפה של ביטול אזרחות - אני הרי השבתי רק פעמיים בכהונתי לשלילת אזרחות, אחרי המלצה של מערכת הביטחון ושל היועץ המשפטי לממשלה. זה ירתיע ויגרום לאחרים לחשוב פעמיים כשמדובר באזרחים שרוצים להצטרף לארגוני טרור".
"ייחודיות מכוח ההיסטוריה"
ברק קיבל את זכות הדיבור ואמר: "ההצעה שלי תעקר את כל הוויכוח מחדותו. הצעתי היא ברוח הליברלית וזה יימנע את הוויכוח. לישראל יש ייחודיות מכוח ההיסטוריה. קראתי בעיון גם הצהרות נאמנות של מדינות אחרות וזה מתייחס לערכי היסוד של המדינות".
השר אבישי ברוורמן דרש להסיר את החוק מסדר היום והוסיף כי זה כתם לממשלה ולמדינה. "המדינה פותחת מחדש את הדיון על מי הוא יהודי"
השר יוסי פלד אמר שהתלבט איך להצביע. "כששמעתי את השר הרצוג מדבר על פאשיזם החלטתי להצביע בעד", הוא אמר. "אם צריך להסתיר את הזהות היהודית זאת גזענות. איפה כתוב שיהודי זה דתי?" השר בני בגין דרש שחובת ההצהרה תחול על כולם ושהנוסח יהיה "מדינת הלאום של העם היהודי".
השר דן מרידור, שהתנגד כמו בגין להצעה, אמר: "החוק לא יחסום מנוולים שמנצלים את החוק. הם ישקרו. לא הבנתי איזו תקלה
החוק הולך לתקן. זה רק יעורר מדנים. זה יכול לעורר תחושה לא נוחה, במאבק ההיסטורי ניצחנו וצריך להתנהל בנדיבות". ראש הממשלה השיב לו בנקודה זו: "הלוואי שהמאבק היה מסתיים. יש מאמץ בינלאומי לשלול מיהודים את הזכות על הארץ. זה נבע גם משנאה ליהודים וצריך להמשיך את המאבק".
השר אביגדור ליברמן אמר כי היה מוסיף את המילה "ציונות" לנוסח. לדבריו "בארה"ב יש נוסח המחייב להילחם באויבים מבית ומחוץ. למה אצלנו זה אסור? אם יש ערך אוניברסאלי הרי שאצלנו הערך היהודי גובר ולראייה - חוק השבות".