שתף קטע נבחר

יוצר הקיר בכנסת: "אני נאמן לא פחות מליברמן"

דני קרוון, שיצר את הקיר במליאה, לא חוזר בו מדבריו אתמול, כי הוא מתבייש שיצירתו מוצגת בכנסת. הוא תקף את השרים שתמכו בתיקון חוק האזרחות: "מעניין אותם רק הישבן, וככה הם נראים. זה יגיע לכל אחד מאיתנו. עוד יחטטו במחשבות שלך"

המחאה נגד התיקון לחוק לא שוככת: חתן פרס ישראל, הפסל דני קרוון, שיצר את הקיר הדרומי המוכר כל-כך של מליאת הכנסת, תקף היום (ב') את החלטת הממשלה לתקן את חוק האזרחות. הוא שיגר חצים גם לעבר השרים שאישרו אותו ובראשם - שר החוץ אביגדור ליברמן.

 

"החוק בא להראות שליברמן יותר נאמן למדינה ממה שאני או אתה נאמנים, אך אני נאמן למדינה לא פחות ממנו", טוען קרוון, "נתתי למדינה הרבה יותר ממנו, בעיקר כבוד, וגם מבחינת השתתפות במלחמות". לדבריו, "הסעיף במגילת העצמאות אומר מדינת כל אזרחיה, בלי הפליית דת גזע ומין. והחוק הזה מפלה גזע ודת".

 

בשיחה עם ynet הסביר קרוון כי הוא כלל לא מתחרט על דבריו אתמול בעצרת המחאה בתל-אביב, לפיהם הוא "מתבייש" שמיצג שלו מוצג בכנסת ישראל. "ברגעים שהקיר שלי משמש רקע לנאומים שאינם מבטאים את מגילת העצמאות, ויותר מכך - מוחקים דברים מהמגילה, וסותרים סעיפים ממנה וממגילת זכויות האדם עליה חתומה ישראל, אני מתבייש", אמר קרוון. הוא הסביר כי הקיר הינו בבחינת "'אבן מקיר תזעק' ברגעים מסוימים".


לא מעניין את הפוליטיקאים. המיצג של קרוון במליאה (צילום: גיל יוחנן)

 

קרוון, שיצר את הקיר הדרומי של אולם מליאת הכנסת, המכונה "שאלו שלום ירושלם ישליו אהביך", ואת קיר העץ הקדמי של אודיטורים הכנסת, השתתף אף הוא בהפגנה, הוסיף וציין אתמול שאחד ממיצגיו על זכויות אדם מופיע היום בנירנברג, ואמר כי בקצב הזה יצטרך להציב כאלה גם בישראל.

 

קרוון מציע כי כל אזרחי המדינה יתחייבו למגילת העצמאות. "מה צריך בכלל את הסיפור הזה, אם אתה נאמן למגילת העצמאות? שאנשים יזדהו איתה. כולם,

לא רק ערבים, גם אנשים שלא מוכרים כיהודים למרות שהם טוענים שהם יהודים".

 

ומה הוא חושב על השרים שתמכו בהצעה? "הם פוליטיקאים מאוד ממולחים, שתמיד רוצים לשבת על הכיסא", הוא אומר בייאוש. "הם יושבים מול הקיר שלי, אך אם תשאל אותם, שמונים או תשעים אחוז לא יודעים מי עשה את זה, מאיזה חומר זה נעשה, ומה זה מסמל. זה לא מעניין אותם. מעניין אותם רק הישבן, וככה הם נראים".

 

באשר לאזרחים, שתומכים בתיקון החוק, מתוך אמונה שהוא פשוט מבטא את רוח המדינה, מסביר קרוון כי הם "אנשים תמימים או אנשים זדוניים. זה חוק מפלה. זה סיפור פופוליסטי, שנוגע לכמה מאות ערבים שיגיעו ארצה לאיחוד משפחות".

 

דגל ישראל מוצב בכנסת "כמו סמרטוט"

הפסל הנודע סיפר כיצד יצר את הקיר בכנסת ומחה על השינוי שהוכנס בו - דגל ישראל. "כשיצרתי את הקיר לא העמדתי תנאי להצבתו. השארתי חריץ ראייה, ותמונה של הרצל, דברים שנכפו עלי, אך באתי ומצאתי להם מקום מתאים על הקיר. לאחר מכן בא מישהו שכבר נפטר, ורצה להציב על הקיר דגל ישראל. אם היו מזמינים אותי הייתי מוצא לו מקום מתאים. אך האיש דרש להציבו באמצע, ללא כל משמעות מלבד להראות שהוא יותר ציוני. ועכשיו הדגל עומד כמו סמרטוט".

 

הכל נעוץ, כך מסביר האמן, בהעדר חוקה סדורה: "כל התוספות הם בדרך כלל חוקים ללא טעם. אנו מדינה ללא חוקה במשך שישים שנה, זה דבר שלא קיים.

לא עושים זאת כי זה לא נוח, בכדי שמחר ינחיתו עליך חוקים כאלה שלא תוכל לעמוד בהם". הוא הזהיר כי הדרך לפשיזם קצרה: "זה יגיע לכל אחד מאיתנו. עוד יחטטו במחשבות שלך".

 

קרוון הביא לדבריו חיזוק מהתנ"ך וציין כי "רות המואבייה שהייתה בת למלך שניצח את עם ישראל במלחמה, באה הנה ואף אחד לא גירש אותה חזרה, לא את הנכדים ולא את הנינים, ולכן ישנו דוד המלך". הוא סיכם במילותיה של רות: "'עמך עמי, אלוהיך אלוהי', אמירה אחת שלה היא מהות הכל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתבייש. דני קרוון, אתמול בהפגנה
צילום: עידו ארז
מומלצים