אלי ישי: רוב הבקשות לייקור הארנונה יאושרו
במשרד הפנים הוגשו בקשות של 157 רשויות, מתוכן אושרו כבר 30 בקשות ו-30 נוספות בדרך לאישור סופי. שר הפנים: אאשר כל בקשה שתעבור את הבדיקה המקצועית במשרד. ישי אמר ל-ynet שאינו מתנגד לפרסום שמות הרשויות, ומלשכתו נמסר כי עיכוב הפרסום נעשה בהנחיית מנכ"ל המשרד
שר הפנים, אלי ישי, אמר היום (ג') כי הוא יאשר כל בקשה של רשות מקומית להעלות את הארנונה שלה, בתנאי שהבקשה תעבור את הבדיקה המקצועית של משרדו. השר אמר זאת ל-ynet לאחר הופעתו בוועדת הכספים, בדיון על המצוקה הכספית של הרשויות המקומיות. השר אמר: "כל בקשה שתגיע לשולחני אני אאשר אותה, למרות שידי רועדת כשאני חותם על הבקשה הזו".
במשרד הפנים הוגשו בקשות של 157 רשויות. מתוכן אושרו כבר 30 בקשות, ו-30 נוספות בדרך לאישור סופי לאחר שעברו את אישורו של שר הפנים וזקוקות לאישורו של שר האוצר כעת.
ישי אמר בהקשר זה, כי הוא כבר הסכים עם שר האוצר לוותר על החתימה הנוספת על הבקשות, כך שהאישור יהיה רק של שר הפנים. מדברי השר עולה כי רוב הבקשות יאושרו ו"ידו הרועדת" מבטאת את השתתפותו במצוקת הרשויות.
עם זאת, משרד הפנים עדיין לא מוכן למסור את רשימת הרשויות שאושרו, כפי שפורסם אתמול, לראשונה, ב-ynet. השר אמר ל-ynet שמצידו אין התנגדות לפרסום והוא יורה על כך. גם מלשכתו נמסר בהמשך כי עיכוב הפרסום נעשה בהנחיית מנכ"ל המשרד, גבי מימון.
גפני: "אם האוצר לא יסכים תהיה מלחמה"
השר אמר בדיון כי הוא מוכן לתמוך בכל יוזמת חקיקה פרטית של חברי הכנסת שתסדיר את בעיית מענקי האיזון לרשויות המקומיות, בתנאי שנוסח החוק יתואם עם משרדו. להצעת החוק, שכבר הוכנה בוועדה, שותפים יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) וח"כ מירי רגב (ליכוד). גפני לחץ על השר להביע את עמדתו, לאחר שהתברר לו כי האוצר איננו תומך בחקיקתו.גפני ביקש לדעת את עמדת השר, באומרו כי יש הבדל בין ניהול המו"מ על החוק עם האוצר או עם שר הפנים, לכן חשובה לו עמדת השר. הוא הדגיש כי יש עליו לחצים לקדם את החוק מצד חברי הוועדה, נציגי המפלגות החברות בממשלה.
ישי אמר: "המצוקה היא אמיתית מכדי שהטיפול בה יהיה לעג לרש". לדבריו, הוא חושש שבכל מו"מ עם האוצר והממשלה על החוק יגבר בסוף "הבזאר שבו מסתתר האוצר עם שרי הקואליציה על תקציביהם".
גפני העיר: "אני יודע את מגבלות הכוח של השר ואנחנו לא רוצים להיות תגרנים אבל אם האוצר לא יסכים תהיה מלחמה". ישי השיב "אנחנו צריכים להיות מעשיים בעניין זה ולבדוק את ההשלכות של החוק".
ישי: רוב הרשויות מתנהלות ביעילות
במהלך הדיון בוועדה התייחס השר לביקורת הקשה של ראשי הרשויות המקומיות ומרכז השלטון המקומי על הקיצוצים שעברו מענקי האיזון בשנים האחרונות, מכ-5 מיליארד שקל ל-2.6 מיליארד בשנה. גפני אמר לו כי הקריטריונים הקיימים לחלוקת תקציבי האיזון לפי המצב הסוציו-אקונומי של כל יישוב אינם רלוונטיים עוד, ונדרשת פעולה לטיפול נקודתי של מקרים חריגים.
השר ישי השיב: "עלינו להביא בחשבון שכל שינוי בתקציב האיזון שממנו ייהנה יישוב אחד יבוא על חשבון יישוב אחר, ועלול להפוך יישובים חזקים לחלשים, אם יקצצו להם את המענק".
עם זאת, אמר השר כי במשרדו מגבשים מודל לשינוי שיטת החלוקה אבל ציין כי פתרון הבעיה איננו פתרון מוחלט למצוקת הרשויות, שנגרמת לא מעט כתוצאה מקיצוץ בתקציבים הממשלתיים ומימון השירותים הממלכתיים בידי הרשויות, במקום הממשלה.
השר אמר עוד כי הוא מזדהה עם דברי הרשויות ומרכז השלטון המקומי באומרו: "מה שנאמר כאן הוא רק קצה הקרחון, המצב בשטח קשה מאוד לאמיתו של דבר". הוא דחה את הטענות שנשמעות בציבור שהרשויות נשלטות בידי עסקנים מושחתים ואמר: "יש היום מנגנונים עם מספיק שיניים שימנעו מעשי שחיתות. בפועל הרשויות מתנהלות ברובן בצורה תקינה ויעילה".
הדיון בוועדת הכספים חזר ברובו על הדיון שנערך באותו נושא אתמול בוועדת הפנים, למעט הופעתו של שר הפנים. אתמול ייצג אותו המנכ"ל גבי מימון.
כלכלן של מרכז השלטון המקומי, אריאל מצליח, אמר לשר כי עניין תוכניות ההבראה הן "מצג שווא" כשבפועל המענקים שנידונים בהבראה שווי ערך ברובם לסכומים שקוצצו ממענקי האיזון.
ח"כ רגב אמרה כי הממשלה רוצה לשמר את העוני בפריפריה כשהמענקים לא ניתנים לפי הצרכים. ח"כ חיים אורון (מר"צ) אמר שאסור להתמקד רק במענקי האיזון וניתן לוותר עליהם אם הממשלה תגדיל את השתתפותה בתקציבי השירותים הממלכתיים שנשחקו בשנים האחרונות.
בסיכום הדיון, דרשה הוועדה מהאוצר שמענקי האיזון יעמדו בתקציב הבא על סך של 2.6 מיליארד שקל לפחות. גפני רמז שאם הדבר לא יתבצע, הוועדה תקשה על האוצר להעביר את התקציב בכנסת. "פעם אחת אני רוצה שהם ירוצו אחרינו ולא אנחנו אחריהם", סיכם גפני.