הכנסת רוצה לבטל את "נציבות הדורות הבאים"
נציב הדורות הבאים בכנסת מונה כדי להבטיח שהחקיקה מתחשבת לא רק בצרכי ההווה אלא גם בעתיד, ואינה גוזלת מהדורות הבאים את איכות הסביבה, הבריאות ואיכות החיים. הכנסת רוקנה את התפקיד מתוכן וכעת רוצה לבטלו כליל. ארגוני הסביבה יוצאים למאבק
למעלה ממאה ארגוני סביבה שיגרו היום (ג') מכתב דחוף לראש הממשלה, יושב ראש הכנסת וחברי הכנסת במחאה על הכוונה לבטל את מוסד "נציבות הדורות הבאים". הארגונים, שמייצגים עשרות אלפי פעילי סביבה וחברה בישראל, הודיעו כי בכוונתם לצאת למאבק נגד היוזמה, ולפעול להחזרת הנציבות לפעילות מלאה.
חוק "נציבות הדורות הבאים" נחקק ב-2001 ובעקבותיו זכתה ישראל לשבחים ברחבי העולם על יכולתה להקצות תשומת לב גם לצרכי העתיד על אף מצוקות ההווה. הנציבות, שבראשה עמד השופט בדימוס שלמה שהם, הייתה גוף מייעץ שתפקידו לוודא שהחקיקה בכנסת אינה פוגעת בדורות הבאים.
הנציב הוסמך למסור את חוות דעתו על חקיקה שנגעה לעתיד בתחומים שונים: איכות סביבה, איכות חיים ובריאות, מדע, טכנולוגיה וחינוך, משק וכלכלה, תיכנון ודמוגרפיה ועוד. תפקידו היה לוודא שהחקיקה שמשרתת את צרכי ההווה והעתיד הקרוב, אינה גוזלת משאבים והזדמנויות מדור העתיד.
אלא שבתחילת 2006 יזמה יושבת ראש הכנסת, דליה איציק, מהלך לביטול הנציבות בשל עלותה הכלכלית. בסוף דצמבר 2006 הסתיימה כהונתו של הנציב, ולא מונה לו מחליף. הנציבות לא בוטלה אך חדלה למעשה מפעילות.
"לנציבות הדורות הבאים היתה, לאורך שנות פעילותה, תפקיד חשוב בהגנה על האינטרסים הסביבתיים והחברתיים, שלעתים קרובות אינם נלקחים בחשבון בתהליך החקיקה", כתב נאור ירושלמי, מנכ"ל "חיים וסביבה" ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. "... המשך קיומה של הנציבות, איושה והפעלתה, חשובים במיוחד לאחר הצטרפותה של ישראל ל-OECD, והצורך בהטמעת שיקולים רחבים ומגוונים בחקיקה הישראלית, לרבות דרישות רבות בתחום הסביבתי".
"בעוד שאר מדינות העולם המפותח מתקדמות לעבר שיפור הליכי החקיקה, הטמעת שיקולים סביבתיים וחברתיים בקבלת ההחלטות והגברת השקיפות לציבור, נראה כי ישראל מבקשת ללכת אחורה... חוסר בתכנון ובחשיבה לטווח הבינוני והארוך כבר גרמו לנזקים חמורים בתחום הסביבה, בריאות הציבור ואיכות החיים בישראל".