שתף קטע נבחר

 

בעקבות חוק הנאמנות: מייק לי לא יגיע לישראל

הבמאי האנגלי הנודע החליט לבטל את ביקורו בארץ כאורח בית הספר סם שפיגל, בתגובה להחלטת הממשלה: "המצב הולך ומחריף והחוק היה הקש ששבר את גב הגמל"

החלטת הממשלה לאשר את חוק הנאמנות מעוררת מחלוקת קשה לא רק בתוך החברה הישראלית. גם מחוץ לגבולות המדינה מביטים עלינו בעיניים בוחנות וכך גם במקרה של מייק לי, במאי הסרטים הבריטי המהולל שביטל את הגעתו ארצה בעקבות ההתפתחויות הפוליטיות הללו.

 

לי היה אמור לנחות בארץ ב-20 באוקטובר ולבקר בירושלים כאורח בית הספר לקולנוע סם שפיגל. בעקבות חוק הנאמנות, החליט, כאמור, לבטל הביקור.

 

"תמיד הייתה לי רתיעה מפני ביקור בארץ", כתב לי במכתב אישי למנהל סם שפיגל, רנן שור, "הרשיתי לעצמי להשתכנע בזכות יושרך ומחויבותך. תכונות אלו שלך מקשות עליי עוד יותר את ההחלטה, אך פשוט אין לי ברירה. אינני יכול לבוא, אינני רוצה לבוא ולא אבוא. כמעט ביטלתי, כשהתרחשה המתקפה הישראלית על המשט הטורקי, בשעה שראיתי כיצד העולם תוקף בצדק את המעשה. אני מצטער כעת שלא עשיתי זאת אז ומאשים בכך את מורך לבי".


לי בצילומי "וירה דרייק". "המצב רק הלך והחריף" (צילום: Simon Mein)

 

"מאז, המצב רק הלך והחריף. אין טעם שארד לפרטים. די בכך שחשתי מאוד לא בנוח עם מה שידעתי שיתבטא כתמיכה משתמעת בישראל אם אקיים את הבטחתי להגיע לביקור. ועדיין, לא גמלה בלבי החלטה לוותר עד לפני כמה שבועות, כשההחלטה על חידוש הבנייה הבלתי חוקית בשטחים גרמה לי לחשוב על כך ברצינות. עכשיו, חוק הנאמנות זה הקש ששבר את גב הגמל. אחרי הסגר הנפשע על עזה, שלא לומר הירי המתמשך על אנשים תמימים, בכללם ילדים".

 

לי, שכבר ביקר בארץ ב-1990, המשיך בהסבר שלו לביטול: "בכל אופן, אני נמצא כעת במצב של אין ברירה, ועליי לפעול בהתאם לצו מצפוני. אם אתה ואני נזכה לראות בימינו שלום, פתרון צודק לפלסטינאים ואת עזה משוקמת, אהיה הראשון בתור לבקר את בית הספר, אך לעת עתה, זוהי עמדתי, והיא כמובן אינה פתוחה למשא ומתן. אני באמת מצטער".


לי בפעולה. עמדתו לא פתוחה למשא ומתן (צילום: Simon Mein)

 

במהלך ביקורו בארץ, במסגרת תוכנית "המאסטרים הגדולים", היה אמור לי להעביר סדנת אמן לתלמידי בית הספר ובוגריו, לפגוש את קהל מנויי הסינמטקים של ירושלים, תל אביב וחיפה, להיות אורח תיאטרון הקאמרי, לערוך ערב פתוח עם 350 מחברי איגודי הבמאים, התסריטאים, המפיקים, שחקני המסך וסטודנטים למשחק מ"בית צבי" וכן להרצות ב"סינמה ג'נין" לאנשי קולנוע פלסטינים. כל האירועים הללו יתבטלו לאור אי-הגעתו של הבמאי.

 

במכתב התשובה של שור ללי, הצר הבמאי הישראלי על ההחלטה: "התלמידים, המורים, האמנים ובעלי המקצועות השונים המחכים בעניין רב לבואך אינם ממשלת ישראל הנבחרת ואינם אחראים למדיניותה. החיבור שאתה יוצר - בחרם שבפועל הטלת על ידי ביטול הגעתך - בין עשייתם האמנותית-תרבותית למדיניות הממשלה והצבא, הוא הכללה מטרידה ומעציבה. אני מכבד את היושרה שלך, אבל המשמעות הציבורית של ההחלטה שלך, לאור הנמקותיך, תתפרש כגט כריתות. זה מבחינתי קו אדום".


שור. ההחלטה היא גת כריתות (צילום: גיא אסיאג)

 

לי זכה בפסטיבל קאן עם סרטו "עירום" ב-1993 ומאז זכה להצלחה רבה, בישראל ובעולם, עם הסרטים "סודות ושקרים", "טופסי טרווי", "הכל או כלום", "וירה דרייק" ואחרים. בהתייחסות פומבית לביטול הביקור של לי, אמר שור: "זה מעציב אותי מאוד. ציפינו מאוד לביקורו של מייק לי והתרגשנו לקראתו. המצב הפוליטי מבודד אותנו יותר ויותר בזירה הבינלאומית, אבל אמשיך לנסות ולהביא את גדולי אנשי הקולנוע מרחבי העולם לישראל".

 

מי שכן נחת בישראל, ויערוך סדנת אמן לתלמידי בית הספר, הוא עורך הסרטים האיטלקי רוברטו פרפינאני ("פאדרה פדרונה", "הטנגו האחרון בפאריז", "כאוס" ואחרים). פרפינאני יהיה אורח הכבוד בכנס "הסצינה האהובה עליי" שיתקיים ביום ה' בסינמטק ירושלים. במסגרת הכנס, יציגו 40 אישים מרכזיים בתרבות הישראלית את הסצינה האהובה עליהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לי. "אינני יכול לבוא, אינני רוצה לבוא"
צילום: Eamonn McCabe
לאתר ההטבות
מומלצים