שתף קטע נבחר

 

קשישים 2010: הזנחה ועוני - במיוחד אצל העולים

אין מנוחה לגיל השלישי: קשישים שציפו למצוא עצמם בדיור מוגן מפנק, נקלעו לבתי אבות פיראטיים. נציגי משרד הרווחה ציינו בוועדה בכנסת שאיתרו 50 מוסדות כאלו, אך הם ממשיכים לפעול. ומה הממשלה עושה? תמונת מצב עגומה

קשישים שהעתיקו מגוריהם לבית אבות מצאו עצמם מבשלים על הרצפה. בתנאים מחפירים וללא פיקוח הולם, מתגוררים עשרות קשישים, רובם עולים, בבתי אבות פיראטיים הפועלים כיום ברחבי הארץ. מנתונים שהוצגו היום (ב') בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות לציון יום הקשיש הבינלאומי, עולה כי הדיירים במקומות האלו אינם זוכים לשירותים רפואיים או ארוחות. משרד הרווחה איתר 50 מוסדות כאלו, אך הם עדיין ממשיכים לפעול.

 

מנהלת השירות לזקן, מרים בר-גיורא, סיפרה בוועדה כי בתי האבות הפיראטיים התגלו בדירות ובווילות ברחבי הארץ. לדבריה, הקשישים פותו להגיע למקומות אלו באמצעות הבטחות שונות, כמו טיפולים בים המלח - שכמובן לא קוימו. הקשישים שוהים בבתים אלו במצב פיזי קשה ומוזנח, אינם זוכים לטיפול ראוי ואינם נמצאים בפיקוח רופא או אחות. בחלק מהמקומות נאלצו הדיירים לבשל על הרצפה.


חברי הכנסת סולודקין, בן סימון ושמטוב בדיון (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ דניאל בן סימון (העבודה) ציין נוכח הנתונים הקשים כי המדינה הולכת ומשתנה מול עינינו ומעדיפה להזניח את הקשישים לנפשם.

 

משרד השיכון: האוצר אשם

בוועדה התקבלו בתקופה האחרונה גם תלונות רבות על עולים חדשים המתקשים בהחזרי המשכנתא על דירותיהם. זאת, לאחר שבעת עלייתם עודדה אותם המדינה לרכוש דירות, לעמוד ברשות עצמם ולא להישאר תלויים ברשויות. עם זאת, העולים שהגיעו ארצה בגיל מבוגר יחסית לא צברו בארץ די זכויות פנסיה, ועתה הם מתקשים לעמוד בתשלומי המשכנתא. כשהם מפסיקים לשלם – הם מפונים מבתיהם.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו), הדגישה כי שר השיכון הבטיח בעבר, בהתאם להחלטת ממשלה מינואר 2008, הוחלט כי העולים החדשים יזכו להשתתפות בהחזרי משכנתא, על-פי קריטריונים מסוימים. הוועדה דרשה לשנות את הקריטריונים שנמצאו כ"מפלים" חלק מהעולים, אך מבדיקתה התברר כי בקשתה לא יושמה.

 

ח"כ שמטוב גם האשימה את משרד השיכון בכך שהעלה על דעת עצמו את שכר הדירה בהוסטלים לעולים, שעמד עד היום – ובמשך שנים – על שמונה אחוזים מהכנסתו של העולה. עד שנת 2011 יועלה בהדרגה שכר הדירה להיקף של עשרה אחוזים מהכנסתם. גם ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) תקפה את נציג משרד השיכון על ההעלאה והדגישה כי חברי הכנסת מתנגדים לכך. היא ציינה כי פנתה בעניין גם ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני.

 

נציג משרד השיכון שנכח בדיון, רונן כהן, המשמש מנהל תחום פרט וחריגים באגף האכלוס, השיב לטענות כי אגף התקציבים באוצר הוא זה שמסרב לשנות את הקריטריונים המפלים כביכול, וציין כי גם העלאת שכר הדירה בהוסטלים הייתה החלטת האוצר. לדבריו, תשלום 300 שקל על שכר דירה בהוסטל, הכולל טיפול וליווי, אם-בית ולחצן מצוקה - הוא סכום סביר.

 

"ראש הממשלה מוטרד ומודאג"

גם ד"ר אברהם שנרנופולסקי, מעמותת חזית הכבוד לזכויות

הפנסיה, הציג תמונת מצב עגומה למדי של הקשישים בישראל, מרביתם עולים, וחלקם ותיקי מלחמת העולם השנייה וניצולי שואה. הוא האשים את מדינת ישראל בהיותה המדינה היחידה במערב שאין לה תוכנית ממשלתית למלחמה בעוני, ותקף את העובדה כי ב-20 השנה האחרונות לא קודם נושא הדיור הציבורי. לטענתו, חובת המדינה להגביל את שכר הדירה ולוודא כי כל פלחי האוכלוסייה יוכלו להרשות לעצמם מקום מגורים.

 

"ראש הממשלה מוטרד ומודאג מאד ממצב הקשישים בארץ ומהמחסור בדיור ציבורי", הבהיר בדיון היועץ לראש הממשלה אלכס סלסקי. לדבריו, משרד רה"מ פנה כעת לקבלנים ולגורמים בשוק הפרטי כדי למפות את הדיור הפנוי בארץ – ולהפנות אליו את זכאי הדיור הציבורי. בנוסף, פועלת הממשלה לשיפור הטיפול הרפואי בקשישים בקופות החולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית אבות. הדיירים בישלו על הרצפה (אילוסטרציה)
צילום: עידו ארז
צילום: גיל יוחנן
ח"כ שמטוב. משרד השיכון מפלה
צילום: גיל יוחנן
ח"כ בן סימון. מזניחים את הקשישים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים