שתף קטע נבחר
 

מראני: "תעשיית הגז מושכת גורמים לא רצויים"

מנכ"ל האוצר לשעבר אמר בכנס האנרגיה והעסקים: "תפקיד הממשלה הוא לנקות את השוק מגופים קיקיונים. לא לאפשר סחר פרוע ברישיונות ולא לאפשר ספקולציות"

"כמו בזמן הבהלה לזהב, תעשיית הגז מושכת גורמים לא רצויים. כאן מגיע תפקיד הממשלה - לנקות את השוק מגופים קיקיונים. לא לאפשר סחר פרוע ברישיונות ולא לאפשר ספקולציות", כך אמר היום (ג') אוהד מראני, שמשמש כיום כמנכ"ל הכשרת היישוב חיפושי נפט ובעבר כיהן כמנכ"ל משרד האוצר וכיו"ר נתג"ז, בכנס האנרגיה והעסקים.

 

 

לדבריו, הממשלה לא צריכה לעסוק בחיפושי נפט וגז כיוון שאין כאן כשל שוק כי החברות עושות את זה טוב אבל צריך שלא להפריע. "אין לישראל בעיה להגיע לצריכה של 30 BCM לשנה תוך כמה עשורים, זאת בהשוואה לכחמישה BCM נכון להיום. עושים את זה על ידי החלטה שייצור החשמל שמקורו בגז יגיע לרמה של 80%".

 

"המדינה צריכה לעודד שימוש בגז"

בהתייחס לדברים שנאמרו בכנס אתמול (ב') ולפיהם בסקר שבוצע נמצא כי רוב הציבור מוכן לשלם יותר כסף עבור הגז, אמר מראני: "אם היו מציגים שאלה אחרת שבודקת האם במקום לשלם 1,200 שקל לחודש על חשבון החשמל מוכנים לשלם 2,500 שקל לחודש, התשובה היתה אחרת. עם הגז אפשר להשיג את המטרות של הוזלת מחיר החשמל ושימוש באנרגיה ירוקה, אבל המדינה צריכה לעודד את זה", אמר.

 

בהתייחסו למיעוט השחקנים הזרים, אמר מראני שנובל אנרג'י היא שחקנית מצוינת אבל לא ייתכן שכל המדינה תהיה תלויה בה. בהתייחסו לדיון הציבורי בעניין העלאת התמלוגים, אמר מראני: "כדי להביא שחקנים זרים נדרשת יציבות ולהחליט לא ללכת רק אחרי הכסף. כששאלו שודד בנקים למה הוא שודד הוא ענה כי שם נמצא הכסף. צריך לראות את זה בראייה רחבה, ונכון שיש פה הרבה כסף, אבל אנחנו עדיין לא חלק ממדיניות המפרץ. יש פוטנציאל לתעשיה אבל יש הזדמנות גדולה לבנות אותה ולעצב אותה כמו שצריך", סיכם.

 

"החזון - להפוך לשחקן עולמי"

יוסי אבו, סמנכ"ל הרגולציה של דלק אנרגיה, אמר בדיון כי "החזון של מדינת ישראל הוא להפוך לשחקן עולמי בתחום ייצוא הגז. "השוק המקומי הוא שוק היעד הקרוב שלנו. די אם אזכיר את נושא המגזר התעשייתי שטרם צמח מספיק. גם נושא התחבורה הוא מנוע מאוד גדול לצמיחת הביקוש לגז טבעי בישראל". לדבריו, מגזר נוסף פוטנציאלי הוא משקי בית. "אם נוזיל את חימום הבתים מכאן תצמח התועלת למשק הישראלי", אמר.

 

בסקירת שוקי ההתפתחות של דלק אנרגיה בעולם, ציין אבו הקמת צינורות אפשריים לטורקיה, יוון, ירדן ואפילו מצרים. "במצרים יש מתקני הנזלת גז, אולם אחד הגדולים שבהם עמד כמה פעמים לאחרונה מבלי שיפעילו אותו. דלק תוכל למכור למצרים גז בלי התערבות ממשלתית". לדבריו, כ-90% מייצוא הגז הטבעי בעולם נעשה בצנרת.

 

"ישראל אינה מעצמת גז"

"המצב הגיאופוליטי בישראל יחייב חיבור למדינות אחרות באמצעות צינור. מדובר בחיבור לאורך 650 ק"מ משם ניתן להתחבר לצינורות פנים יבשתיים שמחברים את טורקיה לאירופה". אפשרות נוספת שאבו ציין היא המרת הגז לגז נוזלי והעברתו לאירופה, שם נסחר כ-30% משוק הגז הנוזלי בעולם.

 

עו"ד רנל יופה, יו"ר ועדת האנרגיה בלשכת עורכי הדין, מסבירה שישראל אינה מעצמת גז ודי להסתכל בדו"ח של BP שם רואים שישראל אפילו לא נמצאת בטבלאות הסטטיסטיות שם. "החוק לא מטפל במימון חיפושי הנפט, מהם ההבדלים בין קידוחי גז או נפט והאם אין מאגרי גז לשעת חירום לשימוש בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום שאול גולן, ארכיון ידיעות
אוהד מראני
צילום שאול גולן, ארכיון ידיעות
מומלצים