תוך 30 שנה: בצורת מסביב לעולם
מחקר אמריקני טוען שככל ששינוי האקלים יתגבר כתוצאה מהמשך פליטות גזי החממה, יחוו אזורים רחבים מסביב לעולם - מאמריקה הלטינית דרך דרום אירופה ועד אוסטרליה - בצורת קשה. במזרח התיכון ישררו "תנאים חסרי תקדים"
חלקים גדולים של כדור הארץ יחוו בצורת קיצונית תוך 30 שנה אם לא יפחיתו מדינות העולם את פליטות גזי החממה שלהן - כך טוען מחקר חדש של מכון אמריקני לחקר האקלים. המחקר מזהיר מפני בצורת בחלקים של אסיה וארצות הברית, דרומה של אירופה וחלקים גדולים של אפריקה, אמריקה הלטינית והמזרח התיכון - שם, טוענים החוקרים, תנאי הבצורת יהיו חסרי תקדים.
"אנו ניצבים בפני אפשרות של בצורת על פני שטחים נרחבים בעשורים הבאים, אך הציבור - וגם קהיליית מדעני האקלים - טרם הפנימו את חומרת הבעיה", אמר החוקר אייגו דאי,מהמרכז האמריקני לחקר האטמוספירה (NCAR). "אם התחזיות של המחקר יתקרבו לכדי מימוש, ההשלכות על החברה האנושית העולמית יהיו עצומות". אמר דאי.
"בצורת חמורה יכולה להשפיע באופן ניכר על החקלאות, מקורות המים והמערכת האקולוגית, אך גם על התיירות והכלכלה - ועל תנאי הקיום הבסיסיים של התושבים", נכתב במחקר (לצפייה בתקציר - לחצו כאן). אסונות הקשורים בתקופות בצורת הרגו יותר מחצי מיליון איש באפריקה מאז שנות ה-80. בארצות הברית, בצורת גורמת לנזקים שנאמדים בשישה עד שמונה מיליארד דולרים בשנה.
על פי המחקר, אזורים נרחבים בעולם יהפו יבשים לתקופות ארוכות, בעוד אזורים גבוהים יותר כמו למשל בצפון אירופה, רוסיה, קנדה, אלסקה והודו - יהפכו לחים יותר. הלחות הגבוהה באזורים אלה לא תפצה על היובש באזורים האחרים.
"תנאי לחות ומשקעים באזורים צפוניים, שאינם מיושבים בצפיפות, אינם יכולים לקזז את היובש הקשה שישרור באזורים הדרומיים יותר, שמיושבים בצפיפות רבה, ובאזורים הטרופיים", אמר דאי.
לשם המחקר השתמש דאי בנתונים מתוך 22 מודלים ממוחשבים ששימשו את הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC) - הגוף שמייעץ לאו"ם בנושא התחממות כדור הארץ וזכה על כך בפרס נובל. בעזרת המודלים גיבש דאי תחזית אודות הטמפרטורה, כמות המשקעים, הלחות ומשתני אקלים נוספים והתאים אותם לתחזיות אודות פליטות גזי חממה ברחבי העולם.
מפות שיצר בעזרת המידע המעובד מצביעות על "בצורת חמורה שתחל סביב שנות ה-60 של המאה הנוכחית באזורים רחבים באפריקה, דרום אירופה והמזרח התיכון, רוב מדינות יבשת אמריקה (חוץ מאלסקה וצפונה של קנדה, ומאורוגוואי וצפון ארגנטינה), באוסטרליה ובדרום-מזרח אסיה. שאר האזורים יחוו, כאמור, ירידת משקעים מוגברת יחסית למצב הקיים כיום.
המחקר מבוסס על מחקר קודם של דאי, יחד עם ה-IPCC, שמצא ששינוי האקלים ישפיע על תבנית המשקעים בעולם, בשל התרחבות האזור בו שורר אקלים סוב-טרופי. עם זאת, ישנן השפעות נוספות על פיזור המשקעים מסביב לעולם, כמו למשל תופעת אל-ניניו - שידוע שהיא מפחיתה ירידה של משקעים באזורים נמוכים.