שתף קטע נבחר

 
צילום: מיכאל קרמר

רה"מ: צמצום הפערים בעם יסייע להגעה להסכם

הכנסת ערכה ישיבה מיוחדת, במלאות 15 שנה לרצח רבין. נתניהו שוב דיבר על הפילוג הקטן ואמר כי עשוי להוביל לשלום. ברק טען כי הדרך להגשים חזונו של רבין היא באמצעות הקמת שתי מדינות. יו"ר הכנסת ריבלין: "כמו שרצח לינקולן אינו רק נחלת הצפון, גם יום הזיכרון הפך לנחלת הישראלים כולם"

הכנסת התכנסה הערב (יום ד') לישיבת מליאה מיוחדת לזכרו של ראש ממשלת ישראל, יצחק רבין, במלאות 15 שנה להירצחו. בהמשך לנאומו מוקדם יותר היום בהר הרצל, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוב דיבר על צמצום הפערים בעם, ואמר כי הדבר עשוי לעזור להגעה להסכם שלום.

  

נתניהו סיפר כי קרא אתמול את נאומו האחרון של רבין בכנסת, אותו נשא ב-5 באוקטובר 1995. הוא תיאר את רצונו של ראש הממשלה דאז בהפסקת מעגל הדמים ובהקמת יישות פלסטינית, שתהיה בית לפלסטינים בעזה ובגדה, ובירושלים מאוחדת. נתניהו ניסה לקשר בין אותו נאום לפני 15 שנה, לבין ההקפאה והאיום האיראני.
 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"כבר אמרתי שהקפאת בנייה זמנית היתה מחווה שלא נעשתה על ידי שום ממשלה קודם ולכן ואני חושב שדברי רבין בעניין זה הם אישור נוסף להבחנה הזאת", אמר נתניהו. "בנייה בישובים קיימים ביו"ש אינה עומדת בסתירה לחתירה לשלום ולהסדר".

 

נתניהו ציטט את רבין, שאמר אז כי ישראל רוצה ביישות שהינה פחות ממדינה, ואמר: "עכשיו אני יודע למה בדיוק כוונו דברים בשעתם. היום אנחנו אומרים - מדינה מפורזת שמכירה במדינת העם היהודי. ההתעקשות שלנו על הביטחון אינה גחמה ואיננה תירוץ. יצאנו מלבנון ואיראן נוגעת בגדר. יצאנו מעזה וגם שם איראן נוגעת בגדר. אסור שזה יקרה פעם שלישית".
 
"השנים שחלפו צמצמו את הפערים, הן קירבו את חלקי העם השונים", קבע נתניהו, בהמשך לדבריו בטקס בהר הרצל. "ההתקרבות הזו עשויה לסייע להשגת הסכם, אבל הדבר איננו מוּבטח כי הוא איננו תלוי רק בנו בישראל. אך דבר אחד בטוח: עם אחדות או בלעדיה, עם הסכם או בלעדיו, יש סייג אחד ברור לוויכוח בינינו - אין שום מקום לאלימוּת כמו זו שגדעה את חייו של רבין".


נתניהו בכנסת, היום. "השנים קירבו בין העם" (צילום: גיל יוחנן)

 

בהמשך לדבריו של נתניהו בכנסת ובטקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל, גם יו"ר הכנסת ראובן ריבלין התייחס לפילוג בעם ב-15 השנים מאז הרצח. לדבריו של ריבלין, "יום הזיכרון הפך לנחלת הישראלים כולם. בעבר היה ניסיון לקשור בין הרצח לבין מתנגדי אוסלו, אך כפי שזיכרון רצח הנשיא האמריקני לינקולן אינו מורשת מחנה הצפון בלבד, כך הולך והופך זיכרון רצח רבין לנחלת כולם".

 

הוא התייחס למשא ומתן עם הפלסטינים ואמר כי "רבין ציווה אותנו לשמור על ירושלים. מבחינתנו, ירושלים אינה נושא לפשרה ולא יהיה שלום בלעדיה. אך בל נטעה, רבין לא היה רק מצביא ואסטרטג מן המעלה הראשונה, הוא היה גם גם פרגמטיסט. רבין קבע לראשונה כי לא יהיה מנוס מהכרה באש"ף והיה נכון לשלם מחיר כואב וכבד עבור מטרתו".

 

חבר הכנסת אחמד טיבי עורר סערה באולם המליאה כאשר הגיב לדברי ריבלין וציין: "לא בגלל זה נרצח יצחק רבין, תשאל את הרוצחים למה רצחו אותו". הוא הוסיף בהמשך כי "גדולתו של רבין הייתה ביכולת שלו לשנות את דעותיו". גם לנתניהו אמר: "אולי תתנו גם לליברמן לנאום על רבין?" חברי הכנסת הגיבו בכעס על דבריו, וח"כ אורי אריאל אף קרא לו "לשתוק כבר". "אתה תשתוק ותתבייש", ענה טיבי, "כי הרוצח של רבין צמח אצלכם".

  

ברק: הקמת שתי מדינות - המסלול לציונות

גם שר הביטחון אהוד ברק קרא בנאומו להגשים את חזונו של רבין לביטחון ושלום בישראל. "מרבים לצטט את יצחק, כל אחד בוחר מבין המבחר העשיר את העמדה הקונקרטית הנראה לו", אמר. "אני עומד כאן בפני חברי הבית כאחד מממשיכי דרכו של יצחק רבין וקורא לכולנו לפעול בנחרצות להשגת השלום ומזהיר בפני האלטרנטיבות".

 

לטענת ברק, "העולם משתנה לנגד עינינו ואינו מוּכן עוד לקבל את המציאות בה אנחנו שולטים על עם אחר במשך 40 שנה. לא לכך התכוונו גם אנשי החזון הציוני. אין שום סתירה ערכית או מעשית בין רעיון 'שתי מדינות לשני עמים' לבין ביטחון ישראל או עולם ערכיה כמדינה ציונית, יהודית ודמוקרטית, אלא להיפך – זהו תנאי מרכזי לאפשרות לכונן כאן בעתיד את אותה מדינת מופת".


ברק בנאומו. "מזהיר מפני האלטרנטיבות" (צילום: גיל יוחנן)

 

ברק התייחס גם למאמצים של הנשיא אובמה והקהילה הבינלאומית לחדש את המשא ומתן, וקרא לישראל להיענות לאתגר. "זוהי שעה של מנהיגות ושל אחריות, שנדרשים משני הצדדים. יש בישראל רוב ציבורי ופוליטי לדרך השלום וסיכוי ממשי להגשים את חזונו של יצחק רבין".

 

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני ניצלה את הבמה ומתחה ביקורת על מחנה הימין שטרפד את תהליך השלום בתקופתו של רבין, ומונע את התקדמותו גם היום. "כשרבין נרצח חלק מהעם לא הפנים את הצורך ולא הסכים לאותו תשלום, למחיר הכבד והנוראי עבור המחויבות ההיסטורית לקיים את ישראל כבית הלאומי, מחיר שבלעדיו לא ייתכן הסדר. רצח נרצח כי לא קיימנו דיון ויש מי שמבקש להימנע ממנו, בין אם בנימוק שאין פרטנר בצד השני ובין אם בנימוק שהדיון יקרע את העם".

 

לטענת לבני, גם להימנעות מהחלטה יש מחיר. "מחיר הקיפאון

יהיה גבוה יותר וכשיתברר מחירו תגבר המחלוקת, ולכן צריך להלחם היום כדי שתתקבל ההחלטה. זהו הזמן להחליט מהו החזון האמיתי".

 

לבני התייחסה גם לתיקון השנוי במחלוקת של חוק האזרחות. "מי שרואה בקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית כמוני את המהות של קיום המדינה הזו, מי שדרוש נאמנות אזרחיה, צריך לקבל החלטה שתשמור עליה כזאת", אמרה. "אני שומעת את השיח האחר, אני לא שומעת את הקול הצלול של ראש ממשלה מתווה כיוון. אני שומעת שוב ניסיון לחלק את העם. זה לא היה נכון אז וזה לא נכון היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
15 שנה להירצחו. יצחק רבין
צילום: לע"מ
מומלצים