בין קלינטון לקרטר: אובמה בצומת דרכים
הסנאטור הצעיר שהבטיח שינוי וניחן בביטחון עצמי עצום הפך לנשיא שמתקשה לקיים ומסתתר בבונקר. הנשים, הצעירים והעצמאים שהעניקו לו את הניצחון לפני שנתיים נדדו ימינה, ואחרי הבחירות לקונגרס הוא יצטרך לבחור מסלול למחצית השנייה של כהונתו: הפשרנות של ביל קלינטון או העקשנות של ג'ימי קרטר
אחרי שנשיא ארצות הברית ילקק את פצעי מסע הבחירות לקונגרס הוא יתחיל בהכנות למסעו למזרח הרחוק. באחרונה נודע שהוא ביטל את תוכניתו לבקר במקדש הזהב בפונג'ב שבהודו, המדינה שתהיה היעד המרכזי של המסע. הסיבה הרשמית: "בעיות לוגיסטיות". אולם לפי דיווחים שכבר הוכחשו הנשיא למעשה חושש להתעטף בחלוק הלבן שנהוג ללבוש במקדש. הסיבה הלא רשמית: לא לספק תצלום נוסף שיאפשר ליריביו להציגו כמוסלמי בארון.
ארה"ב בוחרת - כל העדכונים ב-ynet
- לפני הבחירות: אובמה בדרך לג'ון סטיוארט
- הדמוקרטים: מקיין הפר את "חוק מקיין"
- נא להכיר: מפלגת "השכירות גבוהה מדי"
- רק באמריקה: התשדירים הזויים, גם המועמדים
אם הדיווחים נכונים, מדובר בביטוי המושלם למפנה שהתחולל במעמד הנשיא מאז נובמבר 2008. ברק אובמה נכנס לבית הלבן בביטחון עצום ובנאומים אסטרטגיים בטורקיה ובמצרים לגבי רצונו לשפר את היחסים בין ארה"ב לעולם המוסלמי. אובמה של נובמבר 2010 כבר לא ניחן בביטחון העצמי שהפך אותו מסנאטור זוטר למנהיג המעצמה הגדולה בעולם. עכשיו הוא מסתתר בבונקר.
הפעם הצעירים לא יצביעו בהמוניהם (צילום: רויטרס)
לצד בעיית ההשמצות על רקע גזעי ודתי, הנשיא מתמודד עם מצוקה אמיתית בבחירות לקונגרס. הנשיא החבול וחברי מפלגתו יודעים זה חודשים ארוכים
שהקרב על השליטה בבית הנבחרים אבוד מראש. הרוב בבית, ועימו משרת יושבת הראש של ננסי פלוסי, יפלו כפרי בשל לידי השמרנים.
השאלה הגדולה היא אם הדמוקרטים ישמרו על השליטה בסנאט. לא במקרה החליט אובמה לנצל את מסע הבחירות החשוב שלו בחוף המערבי כדי להגן על סנאטורים במצוקה, מוושינגטון ועד נבאדה. אם המסע הזה יסתיים בהצלחה, אובמה החבול יצליח להציל את הרוב בסנאט, ואת מנהיגו הארי ריד.
במערכות הבחירות האחרונות ניתן היה להצביע על פער פוליטי בין המינים. בעוד הגברים נוטים להצביע לרפובליקנים, הנשים נוטות להצביע לדמוקרטים. סקרים אחרונים מגלים שגם הקול הנשי נודד ימינה. 52 אחוזים מהנשים עדין תומכות במפלגת השמאל, אבל זו ירידה חדה לעומת הלהט הגברי לסלק את השמאל מהשלטון. ואובמה יודע את זה. מסעו בחוף המערבי של ארה"ב מוקדש למפגשים עם נשים והגנה על שתי נשים המכהנות בסנאט זה 18 שנים: ברברה בוקסר בקליפורניה ופטי מארי בוושינגטון.
לא רק הנשים זונחות את הדמוקרטים. מבוגרים בני 50 ומעלה חוששים שהמדיניות הדמוקרטית תפגע בקצבאות הזקנה ובביטוח הבריאות הממלכתי שניתן לגמלאים. גם הצעירים מקשים על אובמה. בני 30 ומטה, שהעלו אותו לשלטון לפני שנתיים, ידועים כבוחרים הפכפכים, וספק אם יכתתו את רגליהם לקלפי בעוד תשעה ימים.
אבל הבעיה הגדולה ביותר של אובמה היא העצמאים, או כפי שהם מכונים במחוזותינו - "הקול הצף". הם אלה שהכריעו את הכף ב-2008 ובחרו באובמה שהבטיח להם שינוי. כעת משלם הנשיא את מחיר ההבטחה ההיא, שמלכתחילה הציבה רף גבוה מדי והפכה אותו למנהיג שכלל אינו שונה מקודמיו. מנהיג שמפזר הבטחות אבל לא יכול לספק את הסחורה.
הכסף זז ימינה
ואם לא די בכל הצרות האלה, אובמה והדמוקרטים הפסידו גם את המגזר העסקי. החקיקה שיזם למען הגדלת הבקרה על וול סטריט, מאמציו להטיל מסים על העשירים ולהגן על מעמד הביניים גבו מחיר כבר מתוכניתו לשקם את הכלכלה האמריקנית.
חרף המשבר הכלכלי, מי שחושב שאין באמריקה הרבה כסף פנוי טועה טעות גדולה. סכומי עתק מוקפאים בבנקים הגדולים ובחברות הענק החוששים להשקיע אותו ולהניע מחדש את גלגלי המשק, כל עוד אובמה מאיים בחקיקה ובמיסוי שעלולים לפגוע בהם. התוצאה המרה היא שהמשק נמצא בהמתנה ובהקפאה, בעוד אובמה והדמוקרטים נערכים לשלם את המחיר בבחירות ב-2 בנובמבר.
מגייס את הנשים. אובמה והסנאטורית ברברה בוקסר (צילום: AP)
הכסף שדווקא כן מתגלגל מיד ליד בעילית הכלכלית נועד להנחית מכה אנושה על מפלגת השלטון. בית המשפט העליון תרם למצב כשהתיר לחברות ולאישים לתרום כסף לקמפיין מבלי לחשוף את זהותם. היכולת לפעול באנונימיות וללא
סכום אסטרונומי של שלושה מיליארד דולר הוזרם אך ורק לתשדירי בחירות בשבועות האחרונים. הצצה חטופה במסך טלוויזיה מלמדת שהיתרון הרפובליקני גדול פי כמה מזה של הדמוקרטים. לשם המחשה, קבוצה שמוביל קרל רוב, לשעבר היועץ הבכיר של ג'ורג' בוש הבן, הזרימה ללא קושי 250 מיליון דולרים למערכה.
ג'ימי אובמה או ביל אובמה?
במחצית הראשונה של כהונתו עשה אובמה מה שלא עשו נשיאים רבים לפניו: הוא קידם בהצלחה חוקים מהפכניים להמרצת המשק, אישר רפורמה היסטורית בביטוח הבריאות והגביר את הפיקוח על הפינות האפלות של וול סטריט. הבוחרים רוצים תוצאות מיידיות, אבל את פירות יוזמותיו יראה המשק האמריקני רק בעוד השנים. גם הרפורמה בבריאות היא תהליך מורכב וסבוך שהישגיו יתגלו במרוצת השנים.
ב-3 בנובמבר, כשאמריקה תתעורר לקונגרס חדש ולנציגים חדשים באחוזות המושלים, יתחיל למעשה מסע הבחירות לנשיאות. השאלה הפוליטית הגדולה, שתשובתה תינתן רק בעוד שנתיים, היא איזה אובמה יישב בבית הלבן בעוד 11 יום. האם הוא ילך בדרכו של ביל קלינטון, שאיבד את הרוב הדמוקרטי בקונגרס ולכן הבין שאין ברירה אלא לנוע למרכז. או שמא הוא ילך בדרכו של ג'ימי קרטר, שהתעקש להמשיך לקדם סדר יום ליברלי.
אובמה, מצדו, כבר ניסה לתרץ את המפלה הצפויה בטענה שהיה עסוק מדי במדיניות והזניח את הפוליטיקה. גם כאן ניצבת הדילמה בין דרך קלינטון לדרך קרטר: הראשון הפנים את לקחי הפסד הרוב בקונגרס ב-1994, בחר בפוליטיקה ונבחר לכהונה שנייה. השני הלך עם האמת שלו, בחר להמשיך במדיניות שלו וסולק מהבית הלבן אחרי ארבע שנים בלבד.