סקר: החזר הלוואה ממוצע - 20% מההכנסה
על פי סקר שערכה חברת מימון ישיר, רוב הישראלים שנטלו הלוואות לא חורגים משיעור הוצאה של כ-20% מתוך הכנסתם החודשית, על ההחזר. בנוסף, אצל מרבית הלווים חלקה של ההלוואה במימון הרכישה לא עולה על 50%
האם הריבית הנמוכה בשנתיים האחרונות הגדילה את נטילת ההלוואות (שאינן משכנתא) בקרב הציבור? סקר שערכה מימון ישיר מראה כי אזרחי ישראל זהירים יחסית בכל הקשור להלוואות.
הנסקרים (גילאי 25-50) נשאלו כמה הלוואות הם לקחו בחמש השנים האחרונות. על פי הסקר כ-30% מהאוכלוסייה לא לקחו הלוואה בחמש השנים האחרונות וכ-40% ממנה לקחו הלוואה אחת בחמש השנים האחרונות. 30% הנותרים לקחו יותר מהלוואה אחת במהלך התקופה שנבדקה.
ההוצאות על ההלוואה - 17% מתוך ההכנסה
בדיקת שיעור ההוצאה על הלוואה, מתוך ההכנסה החודשית מעלה כי 80% מהאוכלוסייה, שלקחה הלוואה אחת, לא חרגה מכ-25% הוצאה על ההלוואה מתוך ההכנסה, שיעור די נמוך המבטא התנהגות פיננסית אחראית.
השיעור הממוצע של החזר הוצאה מתוך ההכנסה, בקרב אלה שלקחו הלוואה אחת, היה 17% בלבד. כלומר, אם הכנסתו של אדם היא 5,000 שקל שהרי על פי הסקר, החזר ההלוואה אצלו בממוצע לא היה יותר מ-800 שקלים.
הנתונים אינם משתנים בצורה משמעותית בקרב האוכלוסייה הכוללת גם כאלה שלקחו יותר משתי הלוואות בחמש השנים האחרונות. כשבודקים את כלל האוכלוסייה שלקחה הלוואות (וביניהם מוצאים גם כאלה שלקחו שתי הלוואות ויותר) מגלים ששיעור החזר ההוצאה על ההלוואה מתוך ההכנסה עולה בכ-3% בלבד לכ-20%.
הנשאלים בסקר שנערך על ידי מכון המחקר פאנלס, בקרב מדגם מייצג של 504 משיבים בגילאי 24-50, התבקשו גם לענות מה היה שיעור המימון על הוצאה (שלא לכיסוי חריגה). כלומר, מה היה חלקה של ההלוואה במימון ההוצאה. שאלה זו המחישה התנהגות נורמטיבית של האוכלוסייה שרובה (51%) לקחה הלוואה בשיעור מימון נמוך מ-50% ואילו היתר - 44% - לוקחים שיעור מימון הגבוה מ-50%.
נטל החוב של משקי הבית בישראל - נמוך
מעניין לגלות שבמקרים בהם ההלוואה נלקחת למימון ה"אוברדראפט", היא משקפת שיעור מימון של כמעט 100% אצל רוב האוכלוסייה.
ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר, העוסקת במתן אשראי צרכני, אומר בעקבות הסקר כי "התוצאות שאליהן הגענו אינן מפתיעות ודומות למסקנות אליהן הגיע בנק ישראל השנה. בנק ישראל מצא שנטל החוב של משקי הבית הישראליים נמוך משמעותית מאשר בארה"ב, באנגליה ובגוש האירו: יחס החוב להכנסה הפנויה של משקי הבית הישראליים, על פי בנק ישראל, הגיע לשיעור של כ-60% בתחילת 2009 לעומת שיעור של 110% בארה"ב ובאנגליה (בנק ישראל בדק את נטל החוב הכולל בתוכו משכנתאות).
"בארה"ב הצרכנים רגילים לחשוב במונחים של החזר חודשי ולכן שיעור צריכת האשראי גבוה יותר. גם בישראל אנו רואים התפתחות בכיוון זה שבו הצרכן חושב במונחים של גובה הסכום שעליו להחזיר כל חודש עבור הדירה, הרכב ומוצרים אחרים שרכש. מחשבה כזו, יוצרת התנהלות כלכלית עקבית יותר הקשורה למצבו השוטף של הלקוח (ובעיקר הכנסתו מעבודה) ולא להיקף ההון שנמצא ברשותו".