הקשחת תנאי המשכנתא: "זה חסר כל פרופורציה"
זוגות צעירים מתקשים לאסוף כסף למימון הדירה, אבל בנק ישראל ממשיך להערים קשיים. "זה פשוט לא הגיוני מה שקורה פה", סיפר ל-ynet ניר שרוצה לרכוש דירה במרכז, "אני לא מדבר על לגור בלוד-רמלה". והבנקים? "הם לא ידברו עם צעירים"
הפצצה שהטיל בנק ישראל על שוק המשכנתאות, ניפצה חלומות של לא מעט זוגות צעירים שמתקשים לאסוף כסף למימון בית חלומותיהם. "אנחנו עובדים קשה ומרוויחים טוב, ועדיין אין לנו מיליון שקל ראשונים כדי שנוכל לקנות דירה באזור נורמלי", אמרו אמש (יום ב') ל-ynet ניר וליאור גנוסר, בני 34 ו-36, המתגוררים בדירה שכורה בתל-אביב.
במסגרת הקשחת התנאים למשכנתאות, במקרה של הלוואה בשיעור הגבוה מ-60% מערך הנכס, הבנק יצטרך להפריש סכום זהה כנגד אותו חלק שנלקח בריבית המשתנה. בנק ישראל הודיע כי אינו כולל בהוראה הלוואות של עד 800 אלף שקלים. מטרת ההקשחה היא לגרום לעלייה בריבית על הלוואות לרכישת דירות ולהורדת המחירים בשוק.
"אנחנו חולמים לקנות דירה כבר שנה וחצי. אני לא מדבר על לגור בלוד-רמלה, ששם דירת ארבעה חדרים עולה גם מיליון ומאתיים שקלים. זה פשוט לא הגיוני מה שקורה פה. חסר כל פרופורציה", סיפר ניר. "מצאנו את עצמנו עוברים בכל שנתיים לאזור אחר ומשנים את כל הרגלי חיינו בעקבות העלאת שכר הדירה. לפני חצי שנה נולד לנו בן, וכשמגיעים הילדים אתה רוצה שתהיה להם את הסביבה הקבועה שלהם".
ניר הוא מרצה למתמטיקה וליאור מפיקה תערוכות בחו"ל. ניר מתח ביקורת על הממשלה, שמעודדת צעירים לגור הרחק מהמרכז, למרות היעדר תשתיות נאותות. "אנו צעירים משכילים עם יכולות אקדמיות וכלכליות, בעלי עבודה כאן במרכז. אם נעבור לשם לא נוכל להמשיך לעבוד במקום עבודתנו ונהפוך מצעירים יצרנים שמכניסים 5,000-6,000 שקלים בחודש במסים למדינה, לנתמכים על-ידי המדינה".
למרות הכל, ניר וליאור לא מצליחים להשיג את ההון העצמי הנדרש למימון דירה עם משכנתא. "הכלי היחיד שיש לבנק ישראל להוריד את מחירי הדיור זה העלאת הריבית ויצירת חסמים על לקיחת הלוואות שאינן לצורך מגורים", סבור ניר. "המשקיעים באים עם כסף. מי שקונה דירה שנייה ושלישית, לא למגורים, בדרך כלל לא לוקח הלוואה גדולה מידי. יש להפריד בין הדירה הראשונה לבין דירות אחרות".
"הבנקים בכלל לא ידברו עם צעירים"
שרון מראלי, ממנהלות קבוצת "תמורה" למאבק הצעירים לדיור בר השגה, מברכת על כוונותיו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אך טוענת שזו רק "טיפה בים". לדבריה, "עוד לפני ההחלטה רוב הזוגות הצעירים לא יכלו לגייס את ההון העצמי הנדרש למשכנתא. בעקבות ההחלטה, הבנקים בכלל לא ידברו עם זוגות צעירים. כיום יש צורך במינימום 400 אלף שקל הון עצמי עבור דירה של מיליון שקלים. כמה אנשים צעירים מחזיקים 400 אלף שקל בחשבון?".
עו"ד אורה בלום, רכזת הקואליציה לקידום דיור בהישג יד בישראל, סבורה כי "מצד אחד ניתן לומר שנוצר חסם נוסף לאוכלוסיות עם הכנסה בינונית ומעלה. הנגיד מנסה באמת לטפל בביקוש וההקשחה מכוונת כלפי משקיעים, כי מדובר בסכום גבוה של יותר מ-800 אלף שקל. מצד שני, עכשיו נסתם הגולל ונסגרת בפני צעירים עוד אופציה".
לדבריה, "כיום קיימת מצוקת דיור גדולה מאוד שזוחלת כלפי מעלה. אם פעם אמרנו שמצוקת הדיור מתייחסת לאוכלוסייה חלשה עם רמת הכנסה נמוכה, היום המצוקה היא נחלתן של אוכלוסיות עם רמת הכנסה בינונית ומעלה. ישנה אוכלוסייה רחבה בישראל שאינה מסוגלת לרכוש דירה או לעמוד במחירי הדירות המושכרות במרכז הארץ ולעתים אף בפריפריה. יש כאן התנהגות חלמאית ומאבקי כוח שך המשרדים השונים".
חולם על דירה. ניר גנוסר
אורה בלום. "עוד אופציה נסגרת"
מומלצים