האם הדלפות וויקיליקס הן זיוף סדרתי?
למרות שבבית הלבן לוקחים את אתר וויקיליקס והמסמכים הסודיים שפרסם ברצינות גמורה, מומחה הדלפות אמריקאי טוען שהאתר מזייף ומנפח חומרים שהוא מפרסם, ושמדובר בגוף תאב-בצע וחסר מצפון
אתר וויקיליקס התפרסם בתור גוף שמלקט מידע חשאי שממשלות וארגונים לא רוצים שיראה אור, מפרסם אותו ומגן על מקורותיו בקנאות. לאחרונה חשף האתר 400 אלף מסמכים שמוכיחים כי בתקופת הממשל הצבאי של ארה"ב בעיראק נרצחו עשרות אלפי אזרחים בעינויים, בידיעת הצבא. בעוד בכירים בוושינגטון מחווירים למראה המסמכים שפרסם אתר ההדלפות, יש מי שטוען שגם בארון של וויקיליקס יש לא מעט שלדים, ושלמעשה - יתכן וחלק לא מבוטל מהחשיפות של הארגון הן זיופים מתוחכמים.
ג'ון יאנג, ארכיטקט אמריקאי בן שבעים, מפעיל את אתר Cryptome, בו הוא מפרסם מידע חשאי שמגיע לידיו, ומפעם לפעם כותב האשמות קשות נגד אתר ההדלפות המסתורי. בין התכנים שפרסם, נמצאות התכתבויות מייל בין אנשי וויקיליקס, מהן עולה ויכוח פנימי בארגון על בחירת אסטרטגיה לגיוס כספים ותמיכה, ופרטים חשודים נוספים. ביולי השנה פרסם יאנג מכתב מגורם אנונימי בשורות וויקיליקס, אשר התלונן על שאתר ההדלפות לא מנהל כל רישום של הכנסות, הוצאות וכספים באופן כללי.
עוד בנושא: וויקיליקס - קווים לדמותו
זיופים תמורת פרסום
בראיון לוול סטריט ג'ורנל מסביר יאנג כי וויקיליקס ניזון מהעניין שמגלה בו התקשורת. לכן, הארגון מתגרה במדיה העולמית, מגזים בחשיבות המידע שהוא חושף, בונה באז תקשורתי סביב הפרסומים שלו ומהלל את ג'וליאן אסנג', "הפנים של הארגון" בתקשורת ואחד ממייסדיו. כמו כן, יאנג טוען שהסיבה שוויקיליקס מגן על מקורותיו היא לא בגלל אתיקה ודאגה לשלום המדליפים – אלא משום שבמקרים רבים מדובר בפושעים ומרגלים.
המסמכים שמפרסם וויקיליקס כוללים התכתבויות מייל, מזכרים פנימיים, פקודות קבע ופקודות מבצע ואפילו הערות שוליים במחברות. יאנג מסביר שאחוז ניכר מהחומר ניתן לעריכה ולזיוף. לדבריו, כמעט שלא ניתן לדעת מהו ההבדל בין מסמך אמיתי ואותנטי ובין מסמך מזויף, במיוחד כאשר מדובר בכמות מאסיבית של מאות אלפים מהם.
עוד בנושא: למה בישראל אין וויקיליקס?
הדלפות תמורת כסף
לדברי יאנג, הוא ואסנג' הכירו בתנועה האנרכיסטית CypherPunks באמצע שנות התשעים. אסנג' הפציר בו להיות דוברה של וויקיליקס בארצות הברית, אולם יאנג סרב לאחר שגילה שאחד מיעדיו המרכזיים של הארגון הצעיר הוא השגת חמישה מיליון דולר. לפי יאנג, לגוף עיתונאי מחתרתי אין שום צורך בסכומים כאלה, למעט מטרות "חשודות".
יאנג מאמין שלוויקיליקס אין סיכוי לשרוד. השירות הייחודי שמספק האתר לציבור עורר עניין רב אצל משקיעים ובעלי אינטרס, והביא הרבה כסף למפעילי וויקיליקס. מתוך כך, החלו ויכוחים בליבו של הארגון לקרוע אותו מבפנים.
וויקיליקס אולי הוקם בתור גוף עיתונאי, אבל המידע שבידי יאנג מראה שכיום מדובר בעסק מסחרי לכל דבר ועניין. תיאורטית, איסוף המידע מאפשר לוויקיליקס לבצע מהלכי סחיטה, או לפרסם מידע מביך או מפליל לבקשת מי שמרוויח מפרסומו. עם זאת, לא הוכח כי אנשי וויקיליקס אכן פעלו בדרכים אלו.