הקוף הנדיר התעטש - והתגלה למדענים
מין נדיר של קוף חרומף התגלה בהרים בצפון מיאנמר. יש לו אף פחוס ונחיריים הפונים כלפי מעלה, ובגלל שהוא רגיש במיוחד למים בכל פעם שיורד גשם הוא מתעטש בקולי קולות. כך הצליחו הציידים לאתר אותו במשך שנים והוא כמעט שנכחד; בדיוק באותו אופן הוא אותר על ידי המדענים - והוכרז כחיה מוגנת
מין חדש של קוף נדיר התגלה לאחרונה בהרים מבודדים בצפון מיאנמר (בורמה) - הודות לנחיריים הרגישים שלו.
לקוף המיוחד יש אף פחוס ושטוח, וצמד נחיריים רחבים הפונים כלפי מעלה ורגישים מאוד למים. מבנה הפנים הייחודי שלו, והרגישות הרבה שלו ללחות, גורמים לקוף הזה להתעשטויות רבות - וכך הצליחו החוקרים לאתר אותו ביערות הגבוהים.
הקוף הנדיר שחי על צמרות עצים, קיבל את השם המדעי Rhinopithecus strykeri (בעברית, בני משפחה זו נקראים קוף חֲרוּמַף). הוא התגלה בתחילת השנה על ידי משלחת שהוביל ארגון הסביבה "fauna-flora", ומאחר שמעריכים שיש מעטים ממנו בטבע הוא כבר הוגדר בסכנת הכחדה.
(עיבוד מחשב: Thomas Geissmann/Fauna & Flora International)
משלחת החוקרים הגיע לצפון מיאנמר כדי לחפש אחר הקוף המיוחד, לאחר דיווחים של ציידים מקומיים אודות קוף בעל מבנה פנים מיוחד במינו, בעל שפתיים גדולות ובולטות וצמד נחיריים רחבים. התיאור החיצוני של הקוף לא התאים למיני הקופים הידועים באזור, ולכן הוחלט לשגר את המשלחת לאזור, לנסות לאתר הקוף ולבדוק האם אכן מדובר במין שלא היה ידוע עד כה למדע. עד כה היו ידועים למדע מינים של קופי חרומף באזור סין, ויטנאם - אך לא במיאנמר.
לאחר ביצוע של מספר תצפיות הצליחו החוקרים לאתר אוכלוסיה קטנה של קופים אלה. לדברי מנהל המשלחת, תומאס גאיסמאן, מדובר בקוף עשיר בפרווה בעל זנב ארוך וגדול במיוחד. פרוותו שחורה אך אזורי הסנטר והאוזניים מעוטרים בפרווה לבנה. בשפת המקומיים מכונה החיה "קוף עם פנים הפוכות כלפי מעלה". התמונה של הקוף עובדה בתוכנה גרפית ומבוססת על פגר של הקוף הנדיר שהתגלה וכן על פרט ממין של קוף דומה.
יושב עם הראש בין הרגליים כדי לא להירטב
המקומיים סיפרו לחוקרים כי הדרך הקלה ביותר לאתר את הקוף ביערות אינה תצפית כי אם האזנה לקול ההתעטשות שלו. הם הסבירו שהוא מתעטש בקולי-קולות ובתדירות גבוהה.
לאחר שאיתרו אותו, הבינו החוקרים מדוע. באזור זה של הרי מיאנמר יורדים הרבה גשמים. טיפות הגשם חודרות אל הנחיריים הרחבים והפתוחים של הקוף והוא מתעטש פעמים רבות. ההתעטשויות הרבות חושפות את מיקומם של הקופים לציידים.
המקומיים סיפרו כי בעונות הגשומות מרבים הקופים הללו לשבת ולתחוב את ראשם בין הברכיים כדי להימנע מרטיבות. לעומת זאת, בעונות הקיץ, הם מבלים את זמנם על העצים הגבוהים ביערות הרריים.
החוקרים מעריכים כי הקופים הללו חיים בשטח בגודל של מאות קמ"ר ומעריכים שהם מונים בין 260 עד 330 פרטים בלבד. לפיכך מוגדר מין זה כמין בסכנת הכחדה קריטית.
מה מאיים על עתיד הקוף החדש? כריתת העצים וסלילת כבישים על ידי חברות סיניות באזור. אלה חושפים את הקוף לציידים והורסים את בית הגידול הטבעי שלו. החוקרים הדגישו כי בכוונתם לנקוט בפעולות שיגינו על הקופים בסיוע הקהילות המקומיות.
בדרום מזרח אסיה, ובמיוחד בקמבודיה, וייטנאם ואינדונזיה, חיים כ-90 אחוז ממיני הפרימטים המצויים על סף הכחדה בעולם. אוכלוסיות של גיבונים, קופי עלים, לנגורים ומינים אחרים התמעטו כתוצאה מאובדן שטחי מחייה, כריתת יערות, ושילוב של ציד למטרות מזון או לטובת הפקת תרופות מסורתיות. כל הגורמים הללו הפכו את המצב באזור זה לחמור מתמיד.