תן לישון בשקט: מי מפריע לתושבי ר"ג בלילות?
תושבים המתגוררים בסמוך לפארק הירקון בר"ג מתלוננים כי יללות התנים הזהובים מפריעות להם לישון בלילות. "הם התרבו וגם מגיעים לחפש מזון ליד הבניינים", מספרת תושבת האזור. בעיריית ת"א מדגישים כי מדובר בחיות מוגנות. ברשות הטבע והגנים ממליצים למזער את כמות האשפה המושכת את התנים
תושבים המתגוררים בסמוך לפארק הירקון ברמת-גן טוענים כי בשבועות האחרונים חלה עליה במספרי התנים הזהובים המשוטטים ליד בתיהם בחיפוש אחר מזון. התושבים מספרים כי התנים משוטטים בעיקר בשעות החשיכה, מייללים בקול חוזקה ומפריעים למנוחתם.
בעיריית תל-אביב מודעים לנוכחות חיות הבר ונראה כי מעבר לפיזור פתיונות נגד כלבת אין בכוונתם לבצע פעולות לדילול החיות. ברשות הטבע והגנים מציינים כי שמירה על נקיון בשטח, והפחתת האשפה ברחובות תצמצם באופן טבעי את מספר התנים.
משפחת בר המתגוררת סמוך לפארק הירקון ברמת גן סיפרה כי הייללות של התנים הזהובים החריפו בשנתיים האחרונות ומטרידות את שלוותם. "עם רדת החשיכה הם מתחילים ליילל. הרעש בלתי נסבל ומקשה עלינו לישון. הלילות שלנו הפכו 'לילות 'לבנים'. זו זוועה שנמשכת מרדת החשיכה ועד צאת החמה", מספרת אם המשפחה.
תן זהוב (צילום אילוסטרציה: ארז ארליכמן)
לדבריה, היא צפתה פעמים רבות בלהקות תנים חוצות את הפארק ומגיעות לקרבת הבניינים בחשיכה כדי לחפש מזון. "הם מטיילים בחצרות הבניינים וברחובות הסמוכים. זה קצת מפחיד פתאום לראות אותם בחושך, למרות שהם די חוששים ובורחים כשהם רואים בני אדם".
לאחרונה היא אף פגשה שתי להקות תנים שטיילו בסמוך לביתה בארבע לפנות בוקר. "הם חצו את הכביש מולי בזמן שהייתי במכונית. אותי זה מדאיג שהם מתרבים ומגיעים גם לרחובות ראשיים. אני לא יודעת לאן זה יגיע". לדבריה, היא פנתה לעיריית תל-אביב ומקווה כי "הגורמים ימצאו דרך מתאימה כדי להסיר את המטרד".
מתלונות שהגיעו למערכת ynet עולה כי גם בעלי חיות מחמד שמטיילים עם כלביהם בשעות הערב נתקלים בתנים. "הם התרגלו לבני אדם ושומרים על מרחק ביטחון, אני מודה שזה מוזר להיתקל בתן ברחוב, אבל לא חושב שצריך להרוג אותם בגלל הרעש. אני פשוט פוחד שהם ינשכו לי את הכלבה", סיפר אחד התושבים, שהעדיף לשמור על עילום שם.
נקבת תן וגור בפארק הירקון (צילום: ירון עיני)
עיריית ת"א: מדובר בחיות מוגנות
אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, ד"ר יריב מליחי, מודע לכמות התרבות התנים באזור אך מבהיר כי אין בכוונת הרשות להתערב בסוגיה. "מדובר בשטח לא גדול שנושק למגורי אדם, בו חיים תנים רבים והצפיפות בו גבוהה.
זו התקופה בה פרטים צעירים יוצאים לחפש לעצמם טריטוריות משלהן ומתחילים לצוד מזון בכוחות עצמם", הוא מסביר ומדגיש כי בשטח המדובר, עיריית תל-אביב והווטרינר העירוני, הם האחראים לניהול הטבע באזור.
"התנים נמשכים באופן טבעי למקומות מלאכותיים תוצרת בני האדם בהם ניתן להשיג מזון בקלות, במקום לצוד חיות קטנות באזור הפארק. ריבוי מקורות אשפה ומזון שמושלך ברחוב מהווה מקור פיתוי לחיות", הוא מסביר. לדבריו, קיים קשר מוכח של התמעטות במספר התנים באופן טבעי לאחר הפחתה בזמינות האשפה ברחובות. הם פשוט מתים מרעב.
בתגובה לפניית ynet אמרו בעיריית תל-אביב: "נוכחות התנים באזור זה מוכרת לעירייה, בדומה לחיות בר מוגנות אחרות הנמצאות בשטחים הפתוחים בעיר (ובגוש דן בכלל), אשר יוצאות ממקום מחבואן עם רדת החשכה. יצויין, כי מדי שנה עם בוא החורף מפוזרים פיתיונות עם חיסוני כלבת באזורים הרלוונטיים".
- המידע הראשוני הגיע בדואר האדום