האלוף גולן: ל-40% לא יהיו ערכות מגן ב-2012
אלוף פיקוד העורף אמר כי כרגע רק 16% מהתושבים קיבלו ערכות מגן חדשות וכי לא כולם יקבלו ערכות עד סוף השנה הבאה. לדבריו, 40 אחוז מהמקלטים לא במצב שמיש, כשהבעיה המרכזית היא של תקציבים. ומה יעשו בעלי הזקנים במלחמה?
איום מאיראן, חיזבאללה ומקומות נוספים? לא כולנו נהיה ממוגנים: עד היום חולקו ערכות מגן ל-16 אחוזים בלבד מהאוכלוסייה. בסוף שנת 2012 - אחרי שכל ערכות המגן יחולקו לאזרחים - רק ל-60 אחוז מהאוכלוסייה יהיו ערכות מגן, בשל מחסור תקציבי. כך עולה מנתונים שהציג היום (ה') אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
מהנתונים שהוצגו על ידי-פיקוד העורף עולה, כי ברגע שיסיימו להכין את ערכות המגן בהזמנה הנוכחית פסי הייצור ייסגרו ואם יבקשו לפתוח אותם בשנית, העלות של כל ערכת מגן יהיה פי 2 ממחירה כיום. הנתונים מלמדים עוד כי הערכות לבעלי זקנים לא יחולקו למזוקנים, אלא לכבדי נשימה בלבד, משום שהיא עולה פי 2 מערכה רגילה. בעלי הזקנים יאלצו להתגלח במקרה של מלחמה.
מחסור בתקציב. האלוף גולן בוועדה (צילום: גיל יוחנן)
עוד עולה מהנתונים, כי ל-24 אחוזים מהאוכלוסייה אין מיגון פיזי, לא ברמת הממ"דים ולא ברמת המקלטים הציבוריים. 40 אחוז מהמקלטים לא במצב שמיש, כשהבעיה המרכזית היא של תקציבים. מדובר בסכום של 230 מיליון שקלים בשנה כדי להשלים פערים. פיקוד העורף מבקש בין היתר לערוך עיבוי של חדרי מדרגות לצורך המיגון. ניסוי כזה נערך בבניין באשקלון, כשהעלות לבניין: 10,000 שקלים.
ראש רח"ל, תא"ל (מיל') ציקי רם, דיבר בדיון בוועדת החוץ והביטחון על תקציב רשות החירום הלאומית: "עד היום התקציב עמד על 17 מיליון שקלים, 12 מתוכם לשכר לעובדים, והכסף הנותר זה לתרגילים ולהשאיר את העורף במצב סביר. השנה התקציב ירד ל- 14 מיליון".
לדבריו, בכל משרד ממשלתי יש רק אדם אחד שאמון על סוגיית העורף, וגם לו אין מושג בנושא. "המוכנות של המשרדים הממשלתיים
לשעת חירום הוא בין נמוך לבינוני. יש פער עצום בין המשרדים בירושלים לשלוחותיהם ברחבי הארץ. ב-60 אחוז מהרשויות המקומיות אין מוצבי הפעלה שאמורים לתכלל את הפעילות בשעת חירום. ב-80 רשויות אין כלל אגפי חירום".
אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, אמר בנוגע למערכות הצופרים:" אני מודע לזה שיש פער, זו בעיה רצינית, אבל הפער הזה הוא פער תקציבי. יש פריסה של 90 אחוז מהצופרים בארץ. אנו מתכוונים להגיע למצב שהמדינה תחולק ל- 320 אזורי חלוקה. עד לפני שנתיים זה עמד על 27 אזורי צפירה. התרעה ניתן לקבל גם באמצעות הרדיו, ביפרים לכבדי שמיעה, באמצעות סמסים, ועל מסך הטלוויזיה. מיגון הכיתות באשקלון בעייתית, כי לא מצדק למגן כיתה בעיר בעוד שכיתה של יישוב ליד לא ממגנים. זהו איפה ואיפה. התקציב של הרשויות המקומיות לטיפול בעורף ירד מ- 2008 ב- 25 אחוז".
Read this article in English