ניצחון לתל אביבים; מפעל הדבק הועבר לעתלית
תושבי נווה עופר בדרום ת"א, שניהלו מאבק סביבתי במפעל ורוליט, ניצחו - קווי יצור הדבקים הועתקו לכרמל כימיקלים. המפסידים: תושבי עתלית, שנאבקים שנים רבות בזיהום שפולט כרמל כימיקלים ושיאלצו להתמודד עם מזהם פוטנציאלי נוסף
המיזוג בין שני המפעלים היה הדבר שתושבי עתלית חששו ממנו יותר מכל. כבר לפני כשנתיים, כשנפוצו שמועות אודות כוונת המיזוג, ארגנו התושבים הפגנה והבהירו כי לא יאפשרו לכרמל כימיקלים לקלוט לשורותיו קווי יצור מזהמים נוספים.
אולם לפני מספר חודשים התברר, שהמיזוג כבר הושלם ושכי שלושה קווי ייצור של דבקים - דבקים לבנים, דבק פלסטי ודבק מותך - הועברו אל בין כתלי המפעל הסמוך אליהם. כמו כן, קו ייצור נוסף של דבק מגע הועבר למפעל דור כימיקלים בחיפה.
מאבקים ממושכים
מפעל כרמל כימיקלים ממוקם מאות מטרים מבתי תושבים וכ-500 מטרים ממבנה בית הספר המקומי. תושבי עתלית מנהלים בשנים האחרונות מאבק עיקש נגד המפעל, לאחר שנמצא כי הוא מזהם את האוויר ושבמספר רב של מקרים התעלמו מנהליו מהנחיות המשרד להגנת הסביבה ולא נקטו בפעולות להקטנת הזיהום שנפלט ממנו.
מפעל ורוליט עמד גם הוא שנים רבות במרכזו של מאבק סביבתי, מצד תושבי שכונת נווה עופר בדרום תל אביב, שטענו כי הוא מזהם את האוויר וגורם לתחלואה בקרב האוכלוסיה המקומית.
בעמותת "כחול ירוק", עמותה סביבתית הפועלת בעתלית כבר תקופה ארוכה, טוענים כי דבר המיזוג לא נודע להם, אלא לאחר מעשה. פעילי העמותה מותחים ביקורת על כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, בטענה שלמרות הבטחותיו למנוע את המיזוג - הוא לא עשה דבר.
"כבר שנתיים שיש שמועות שהמפעל הזה עובר, אבל היתה לנו תמיכה מראש המועצה, שהבטיח לעצור את המהלך. לצערי, בפועל לא ראינו שום צעד שהמועצה עשתה למנוע את המיזוג", סיפרה דורית קניאגין, ממובילות המאבק המקומי, בשיחה עם ynet.
המשרד להגנת הסביבה: אין בעיה סביבתית
הודעה רשמית על העתקתם של קווי הייצור למפעל המקומי התקבלה מצד המשרד להגנת הסביבה בחודש יוני האחרון. עם זאת, התושבים טוענים כי ייתכן שהצעד בוצע עוד קודם לכן וכי לולא לחץ שהופעל מצידם - לא היתה מתקבלת ההודעה מצד המשרד.
במכתב ששלח מנהל מחוז חיפה במשרד, שלמה כץ, לנציגי היישוב, הוא מאשר כי הקווים הועתקו, אך מציין כי המשרד להגנת הסביבה אינו רואה בכך בעיה סביבתית. יחד עם זאת כץ מוסיף, כי "לפי הידוע לנו, המפעל עובד בתקופה האחרונה ללא רישוי עסק, ומשרדנו הוציא לו תנאים מקדימים לרישיון".
ומה באשר לזיהום ולאיכות האוויר שנושמים בחודשים האחרונים בעתלית? לפי שעה נדמה, כי אין לכך תשובה ברורה. "לא ידוע לנו על ניטורים או בדיקות איכות אוויר שבוצעו כאן לאחרונה, ואם נעשו, אנחנו מעולם לא קיבלנו את תוצאותיהן", מדגישה קניאגין.
"אכן ראש המועצה הצהיר בעבר כי המפעל המדובר לא יכנס לשטח עתלית וזאת על סמך מידע כי מדובר במפעל מסוכן לציבור, כיום, לאחר בדיקות מקיפות ומעמיקות של הגורמים המקצועיים מתאם המדינה, הוברר כי קו הייצור המדובר אינו מהווה סכנה לציבור. על סמך אישורו של המשרד, אישרה המועצה רישיון עסק לכרמל כימיקלים".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "החשש מפגיעה בזיהום האוויר הוא חשש משותף למשרד ולתושבים. חלק מפעילותו של מפעל ורוליט עבר לאזור התעשייה במפרץ חיפה למפעל דור כימיקלים ולאזור התעשייה תלמה - בלו בנד.
"המשרדהציב את התנאים המחמירים ביותר הנדרשים בכדי שפעילות קו הייצור החדש לא תגרום למפגע סביבתי, ולכן בבחינתינו את בקשת המפעל להעברת כל קווי הייצור לעתלית אושרה רק הפעלת קו ייצור הדלק הלבן המבוסס על מים, אשר אינו נדיף לאוויר וקווי הפעלת אחרים בהם חומרים נדיפים לא אושרו.
"המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים חדרה מבצעים בדיקות וניטורים שוטפים לבחינת מצב זיהום האוויר בעתלית ובתקופה האחרונה לא נמצאו מדידות חריגות. יש לציין, כי המפעל מנותר ומדווח בצורה ישירה על פליטות זיהום האוויר והסביבה".
לא ניתן היה להשיג את תגובת מפעל כרמל כימיקלים עד למועד פרסום הכתבה.