אל-קאעידה בתימן: מאוהב לאויב שמוביל הטרור
שנים של העלמת עין מצד השלטונות סייעו לפעילי הארגון להקים תשתית מסועפת, שהפכה לאיום הטרור השני בעוצמתו בעולם. בשיחה עם ynet העריך מומחה כי הזרוע ששיגרה את המטענים לארה"ב עוד לא אמרה את המילה האחרונה, ומלחמה אפקטיבית בה תדרוש סיוע - גם מהאמריקנים
חבילות הנפץ לשיקגו: כל הדיווחים והעדכונים ב-ynet
"הדיווחים על הלחימה בתימן עלולים להיראות רחוקים מהעין ומהלב, על גבול האקזוטיים", כתבנו אז. "פעילים שונים, חלקם שבטיים, נלחמים אלה באלה אי שם במדבר. אולם אם המגמה הזו תימשך, עתיד לקום לא רחוק מישראל מאחז נוסף בו מקננים במקביל אל-קאעידה הסוני מחד ושליחיה של איראן השיעית מאידך".
עיתוי הפרסום אז היה ניסיון הפיגוע הכושל בטיסת נורת'ווסט מהולנד לארצות-הברית, שמבצעו, עומר עבד אל-מוטלב, הוכשר על ידי השלוחה התימנית של אל-קאעידה. והנה, מהווים אירועי הימים האחרונים תזכורת כואבת ומדאיגה לעולם כי במדינה שבקצהו הדרומי של חצי האי ערב ממשיך לקנן תא רציני של אל-קאעידה, שהסכנה הנשקפת ממנו היא אולי השנייה בחומרתה בעולם אחרי "סניף" ארגונו של בן-לאדן באפגניסטן ופקיסטן.
"תימן הפכה ל'אפגניסטן החדשה' במזרח-התיכון, במקומה של עיראק, שכן באחרונה - הביא שיתוף הפעולה המוצלח של האמריקנים עם המנהיגים המקומיים לכך ששבטים סוניים, שזעמו על הפגיעה באזרחים העיראקים ובעיקר בבני הפלג שלהם, איחדו כוחות במאבק באל-קאעידה", הסביר ל- ynet ד"ר יורם קהתי, סגן מנהל וחוקר בכיר במרכז המידע למודיעין ולטרור בגלילות ומרצה ועמית-חוקר במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה.
כוננות בנמל התעופה בצנעא, תימן. בירת טרור מובילה (צילום: AP)
ד"ר קהתי, המתמחה בחקר תימן וארגוני הג'יהאד העולמי, ציין כי "כיום, אל-קאעידה הפך להיות האיום המרכזי על המשטר התימני, שכן הוא נבנה שם שלב-שלב ובתמיכת השלטון - עוד מאז 1994. הארגון נתמך על-ידי השלטון כי אנשיו סייעו בעבר לנצח במאבק מול רפובליקת דרום-תימן שכבר אינה קיימת".
הפעילים בארגון פזורים במוקדים שונים ברחבי המדינה, בעיקר באזוריה הדרומיים והמזרחיים - כשלמעט במקרים מסוימים מאוד, נתן להם השלטון התימני יד כמעט חופשית לפעול באין מפריע וליצור, באותו האופן, תשתיות מסועפות של ממש.
המפנה החד במערכת היחסים שבין אל-קאעידה לבין השלטונות בצנעא התרחש אחרי פיגועי 11 בספטמבר, בעקבות שיתוף הפעולה הנרחב שבין נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, לבין ארצות-הברית.
חיילים תימניים. הרשויות נתנו יד חופשית לטרור (צילום: רויטרס)
"הוא חבר לאמריקנים כדי למנוע את צמיחתו של איום משמעותי עליו מבית, ושאף למצוא דרך להגיע להסדר כלשהו עם הפעילים הקיימים כך שיגבילו את פעילותם רק לתחום האידיאולוגי-פוליטי ולא המבצעי. אלא שמ-2006 נוצר דור חדש של פעילים של הארגון בתימן. זו הקבוצה שנותנת כיום את הטון, וחברים בה גם אנשים שברחו מסעודיה ופעילים שנמלטו מהכלא בתימן בגיבוי כמה שבטחים, שככל הנראה לפחות מעלימים עין מפעילותם", הסביר ד"ר קהתי.
אלא שהמצב כיום הוא ש"כל אלה פועלים באמצעות טרור לנסות לשנות את השלטון בתימן גם בכוח, בניגוד לדור הפעילים הקודם של 1994". כך, לדברי ד"ר קהתי, "נוצר המצב שבו "תומכי אל-קאעידה הקימו תשתית פוליטית, צבאית, אידיאולוגית וככל הנראה גם חברתית טובה, תוך שאפילו חלק מהשבטים המקומיים מתירים לפעילים לפעול".
השילוב של כל אותם גורמים, ובמיוחד מדיניות העלמת העין של הרשויות בתימן, הם אלו שהפכו את זרוע אל-קאעידה במדינה ל"בסיס שלא עוסק רק ברמה המקומית, אלא גם שולח זרועות ומסייע לגורמים אחרים. משלוחי הנפץ האחרונים הם עדות לכך", קבע ד"ר קהתי.
רקורד רצחני של טרור חובק עולם
ד"ר קהתי מנה את פעילי הטרור הנחשבים לראשי זרוע אל-קאעידה התימנית, ואת האירועים השונים שעליהם הם אחראיים - חלקם התבצעו הרחק מאוד מגבולות ארצם.
"מנהיגם הוא נאסר אל-ווחישי, המכונה 'אבו אל-בסיר'. סגנו הוא סעיד עלי א-שהרי, שאחד מבני השבט שלו היה בחוליית המחבלים שביצעו את פיגועי 11 בספטמבר. שניהם נחשבים לדמויות המרכזיות בפעילות שם".
מאבק בפעילי אל-קאעידה בתימן. כוחות מוגבלים (צילום: AFP)
אל אל-ווחישי וא-שהרי מצטרף אנואר אל-עוואקלי, האימאם מווירג'יניה ויליד ארצות-הברית שנמלט לתימן ומצא בא מקלט. משם הוא משגר לחסידיו דרשות רבות השפעה, כמו זו שהביאה את הקצין האמריקני, נידאל חסן, לפתוח באש ולהרוג 13 קצינים וחיילים בבסיס פורט הוד, או שגרמה לעומר עבד אל-מוטלב לצאת לפיגוע שנכשל בטיסה לדטרויט.
אל-עוולאקי אמנם לא מחזיק בתפקיד רשמי, אך הוא בעל השפעה רבה במישור האידיאולוגי של אל-קאעידה בתימן. לכל אלה מתווסף מערך התקשורת וההסברה העצמאי שמפעילה זרוע הארגון, בעיקר באמצעות האינטרנט. מדובר, בין היתר, בפורומים פעילים, בתפוצה רחבה של הדרשות ואף בפרסום ביטאון בערבית ובאנגלית שמטרתו לגייס תומכים חדשים לארגון, אפילו מקרב לא מוסלמים דוגמת אדם גדהאן האמריקני, שהתאסלם והצטרף לאל-קאעידה.
האם שיגור המטענים, רגע לפני פתיחת הקלפיות בבחירות לקונגרס האמריקני, נעשה בעיתוי מקרי? ד"ר קהתי מתקשה לקבוע - אך הדגיש כי "אי אפשר להתעלם מהעובדה שנשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, ושני עוזריו הבכירים עד לא מכבר - רם עמנואל ודיוויד אקסלרוד, הם משיקגו.
יתכן שפעולה זו נועדה לשלוח מסר שלפיו הארגון מסוגל לשלוח את זרועותיו אפילו עד שם, כדי לנקום על הרג פעיליו".
אלא שלפי המצב כעת, נראה כי השלטון הרופף בתימן יתקשה להתמודד מול פעילי אל-קאעידה, במה שעלול להיות הביצה הבאה להסתבכות אמריקנית. "אם המשטר התימני לא יכניע אותם בכוח, כפי שכבר עשה בסבב הקודם ב-2003, סביר שנמשיך לשמוע מהם ואף יותר מכך. כדי להכניע אותם צריך סיוע של כוחות בינלאומיים, כמו סעודיה וארצות-הברית. הנשיא סאלח צריך להפעיל את כל ניסיונו כדי לחבר אליו את ראשי השבטים, כי רק זה יכול לצמצם את האיום ולמנוע ממנו להפוך מכזה ברמה אזורית - לבינלאומית".