12 אלף שקל פיצוי למפגין שנעצר ב'עופרת יצוקה'
רן צורף, שהואשם כי השתתף בהפגנה לא חוקית נגד מבצע "עופרת יצוקה", זוכה ויפוצה ביותר מ-12 אלף שקלים. השופטת קבעה פיצוי על "נזקים שאינם נראים לעין": הפגיעה בחירות, התקופה בה שהה בתנאים מגבילים ועינוי הדין שנגרם לו
12,838 שקלים - זה סכום הפיצוי שיקבל מהמדינה הסטודנט רן צורף, שהואשם לאחר שהפגין נגד מבצע "עופרת יצוקה". בית המשפט השלום בבאר-שבע זיכה אותו בתחילת החודש והיום (א') הוא קבע כי יקבל גם פיצוי, בעיקר על "נזקים שאינם נראים לעין".
על-פי כתב האישום, צורף וחמישה נאשמים נוספים לקחו חלק במחאה לא חוקית ולא עזבו את המקום, לאחר שניתנה להם הוראה על-ידי קצין משטרה. לשכת התביעות במרחב נגב של המשטרה הגישה כתב אישום נגד שישה מפגינים, אך בטרם ניתן מענה לכתב האישום הודיעה המשטרה על מחיקת כתבי האישום נגד חמישה מהנאשמים - פרט לזה של צורף.
עורך דינו של צורף ביקש למחוק את כתב האישום בעניינו, אך הבקשה נדחתה וההליכים המשפטיים נגדו המשיכו. שופטת בית משפט השלום בבאר שבע, שרה חביב, זיכתה את צורף וקבעה כי העבירות שהמשטרה ייחסה לנאשם לא הוכחו.
פרקליטו של צורף, עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה האזרח, ביקש לפצות את מרשו. הוא טען כי נעשתה הבחנה בין הנאשמים שכתב האישום שלהם נמחק לבין אלה של הסטודנט צורף, וביקש להתחשב בנסיבות העניין ובעובדה כי הנאשם שהה במעצר בית תקופה של כחודש ועל המדינה לפצותו.
נציג לשכת התביעות הסביר כי יש לדחות את הבקשה לפיצוי, שכן לאור הנסיבות והמועד בו הוגש כתב האישום - המלחמה שהתנהלה באזור והפגזת העיר באר שבע - ניתן היה לצפות כי הנאשם יורשע.
"תחושת אפסיות מול השלטון"
השופטת חביב קבעה כי אכן יש להעניק לצורף פיצוי על עצם התקיימותו של ההליך הפלילי ועל התייצבותו לדיונים, שכן היה חף מכל אשמה ולמעשה לא היה אמור לעמוד לדין מלכתחילה. יחד עם זאת, היא קבעה שהוא לא זכאי לפיצוי משמעותי, שכן מדובר בסטודנט שלא עבד במהלך ההליך המשפטי, ואשר זכה להגנה מטעם האגודה לזכויות האזרח ולא שילם עליה מכיסו.
בהחלטתה קבעה השופטת כי הנזקים שבגינם יש לפצות את צורף הם כאלה שאינם נראים לעין - הפגיעה בחירות, הן בשל המעצר, והן בשל התקופה בה שהה בתנאים מגבילים, עינוי הדין שנגרם לו, בשל עצם העמדתו לדין והחשש שמא יורשע בדין, וכמובן הפגיעה בחירות הביטוי וההפגנה, כפי שבאה לידי ביטוי בעצם האכיפה וההעמדה לדין בגין אותה התקהלות.
בנוסף לכך, מהראיות בתיק עולה כי כאשר צורף והנאשמים האחרים הפגינו, ניתנה להם הוראה לעזוב את המקום תוך עשר דקות, אך לאחר פחות מארבע דקות החלו השוטרים בשטח לעצור מפגינים. "אזרח אשר מקבל הוראה מקצין משטרה ומבקש לקיימה, אך לא ניתנה לו ההזדמנות לעשות כן, ומוצא עצמו בסופו של יום מושם במעצר בגין כך", כתבה השופטת, "חזקה עליו שיתעוררו בו תחושות של חוסר אונים אל מול כוחות השיטור והשלטון, תחושות של תסכול, ושל אפסיות אל מול מנגנוני השלטון". עוד כתבה השופטת, כי "על משטר דמוקרטי להימנע מיצירת תחושות אלה בקרב אזרחיו".
צורף יפוצה בגין ב-338 שקלים בשל מעצרו, בגין התנהלות ההליך המשפטי הוא יקבל 2,500 שקלים ואילו בשל הפגיעה בזכויותיו בעת מעצרו הוא יפוצה ב-10,000 שקלים נוספים.
"הפיצוי האמיתי - הימנעות ממעצרי שווא"
בית המשפט ציין בהכרעתו כי הפגיעה בחופש הביטוי של הנאשם הייתה הפגיעה הקיצונית ביותר שניתן להעלות על הדעת במשטר דמוקרטי, ועל הרשויות לנקוט בזהירות רבה בנושאים אלה כשמדובר באכיפה והעמדה לדין.
באגודה לזכויות האזרח הביעו שביעות רצון מפסק הדין: "בית המשפט הראה היום כי חופש הביטוי איננו רק מטבע לשון אלא ערך חשוב במדינה דמוקרטית. יש לקוות כי ההחלטה תעביר מסר ברור - הן למשטרה והן למפגינים - כי על חופש הביטוי חשוב להגן, ובפרט כאשר מדובר בביטוי החורג מהקונצנזוס".
גם צורף עצמו חש כיצד אבן נגולה מלבו עם היוודע ההחלטה. "יותר מהפיצוי הכספי אני מאוד שמח שפסק הדין מחזק את הזיכוי שלי. קיימנו משמרת מחאה חוקית, המעצר היה הלם.
אתה עומד עם שלט וקופצים עליך שוטרים ועוצרים אותך. ברור שזה משהו מעוות לגמרי. אני הייתי רק אזרח אחד מתוך מאות שנעצרו, כך שאני לא מקרה מיוחד. אני מקווה שגם הם יקבלו את הפיצוי המגיע להם", הוסיף.
לדבריו, אין זה הפיצוי הכספי שהעיקר, אלא ניצחון העיקרון. "השופטת הדגישה את הפגיעה שהייתה כאן בזכויות בסיסיות של חופש ביטוי והפגנה, למרות שמדובר בדעה לא פופולרית ולא בקונצנזוס. הכסף הוא נחמד, אני מעריך את זה, אבל מדובר בהחלטה עקרונית מעבר לפיצוי הכספי. הפיצוי האמיתי יהיה אם לא יהיו יותר מעצרי שווא - לא ליהודים ולא לערבים. שיתחיל לחזור המרחב הדמוקרטי בישראל ונוכל להפגין ולהתנגד, גם אם הדעות שלנו הן לא פופולריות".
Read this article in English