עוטף עזה לבג"ץ: בלי כיפת ברזל - מיגון עכשיו
תושבים עתרו בדרישה להורות לממשלה להציב אמצעי מיגון, לפחות כתחליף זמני למערכת ההגנה מרקטות. "מערכת הביטחון עבדה על הציבור ואסור שבג"ץ יאפשר זאת"
אם "כיפת ברזל" לא תסייע, לפחות שיוצבו מיגוניות. ראשי רשויות עוטף עזה הגישו היום (ב') עתירה לבג"ץ נגד המדינה, בדרישה לספק מענה מפני איום הרקטות לתושבים שמחכים לשווא להתקנת מערכת "כיפת ברזל".
על-פי החלטת הממשלה משנת 2008, אמורים תושבי היישובים הממוקמים במרחק 4.5 עד 7 קילומטרים מהרצועה, לזכות להגנת המערכת המתקדמת ליירוט רקטות. במקביל, ביישובים שקרובים יותר לגדר, הנמצאים בטווח בו המערכת אינה יעילה, יוצבו אמצעי מיגון שיספקו בשעת הצורך מקום מחסה לתושבים.
מערכת 'כיפת ברזל'. "'התלבשו' על סבל התושבים" (הדמייה: באדיבות רפאל)
עם זאת, נוכח העובדה ש"כיפת ברזל" לא נפרסה בשטח בינתיים, נותרו תושבי היישובים בטווח הביניים ללא כל הגנה. כעת הם מתאגדים בפנייה לבג"ץ: הורה לממשלה להתקין בהקדם את המערכת או להציב במקום מיגוניות. בעתירה שותפים ארבעת ראשי המועצות האזוריות בעוטף עזה - שער הנגב, אשכול, חוף אשקלון ושדות נגב - יחד עם נציגים מ-24 יישובים באזור. התושבים, אותם מייצג עו"ד אדי ווסר, מבקשים מתן צו על תנאי, בין היתר נגד ממשלת ישראל, ראש הממשלה ושר הביטחון.
בפברואר 2008 החליטה הממשלה למגן עד 2010 את כלל יישובי הנגב המערבי הסמוכים לגבול. על-פי ראשי הרשויות, "באותה החלטת ממשלה נקבע כי על סמך היכולת המבצעית של המערכת, היישובים הקרובים יותר לרצועת עזה, קרי מתחת ל-4.5 קילומטר, ימוגנו על-ידי בניית חדרי בטחון מאחר ומערכת 'כיפת ברזל' לא תיתן מענה בטווח זה של ירי רקטות".
מיגון בי"ס בשדרות. ומה עם השאר? (צילום: זאב טרכטמן)
עוד בחודש יולי האחרון נערכו ניסויים מוצלחים במערכת ונשמעו תחזיות לפיהן שתי הסוללות הראשונות יחלו החודש בפעילות מבצעית. עם זאת, ציינו בצה"ל כי ככל הנראה אין
כוונה להציבה בעוטף עזה בשלב זה. לדברי העותרים, הובהר להם כי "אין שום סיכוי שבשנים הקרובות תפרוש המדינה את סוללות 'כיפת ברזל' להגנת כלל היישובים האמורים, החשופים מדי יום לירי. ביישובים אלה אין כיום אמצעי מיגון בבתי התושבים, בגני הילדים ובמוסדות הציבור".
בינתיים מספרים התושבים על מציאות של "אזעקות, ניסיונות חדירה מהגבול, ירי מנשק קל לעבר היישובים והמצאות בדריכות יומיומית, חשש ומתח בלי פוסק. רק השבוע נורו לאזור 11 פצצות מרגמה", ציינו. "מערכת הביטחון 'התלבשה' על סבלם של התושבים על מנת להשיג תקציבים לפיתוח וייצור מערכות ההגנה עבור יעדים אחרים. מערכת הביטחון עבדה על הציבור ואסור שבג"ץ יאפשר זאת".