איפה עובר הגבול?
בהריונה האחרון, גילתה הדס הרטמן שהיא שוב נושאת ברחמה בן - בנוסף לשניים שחיכו לה בבית. כאן היא טוענת: "מרגע שבחרנו להרות את ילדנו, יש לנו מחויבות כלפיו"
בהריון האחרון שלי, באחת מבדיקות האולטרסאונד המקיפות הראשונות, נכנסנו בעלי ואני לחדר הבדיקה. החדר הוחשך, ועל מסך הטלוויזיה הופיעה דמות קטנה. כל כך קטנה, אבל יש בה כבר הכל - ראש, רגליים, יד קטנה. הילד שלנו.
- בקרו בעמוד הריון ולידה
שלנו
"מה יש לכם בבית"? שאל הרופא הבודק, "שני בנים," ענינו במקהלה. "אה"... הוא ענה, קצת מאוכזב, "כי פה יש לכם עוד אחד."
אחטא לאמת אם לא אודה שלרגע אחד קטנטן חלף בי רגש של אכזבה. הרי כל אמא חולמת על בת קטנה. על שמלות ורדרדות וסרטים בשיער, על שיחות נפש ועל הקרבה הזו שמיוחדת כל כך לאם ובתה. אבל הרגע הזה חלף ועבר, ואת מקומו מילא אושר גדול על תקינות הבדיקה. ילד גדל לו שם במעמקי הרחם שלי, ילד בריא ואמיתי.
מרגע שבחרנו להרות את ילדנו, יש לנו מחויבות כלפיו. אנו מחויבים לעשות כל שביכולתנו כדי לתת לו חיים. המדע הביא עימו בשורות רבות בכל מה שנוגע לרפואת העובר: מומים מולדים מזוהים עוד בשלבי ההריון המוקדמים, ועוברים פגועים שעתידים לחוות רק סבל בחייהם יומתו בבטן אמם. אך איפה עובר הגבול? איפה הקו הדק שבין התערבות נכונה ומיטיבה לבין גזילת האפשרות לקיום של עובר מתוך מניעים אנוכיים שלנו כהורים? הגבול הזה עובר במקום שבו מה שמנחה אותנו הוא טובתנו האישית ולא טובתו של ילדנו.
אני מציצה לתוך חדר השינה של שלושת בניי, מיטיבה את השמיכות, מנשקת כל ראש ואומרת לעצמי כמה בת מזל אני שזכיתי לאושר הזה. אין בי ולא יהיו בי שום כעס, רק אהבה גדולה לילדים האלה, שבאו לעולם מתוך כמיהתי לאהוב אותם.
בודקים יותר, מתלבטים יותר
מספר הבדיקות שעוברת אישה בהריון בישראל אומנם מסייע לאיתורם של מומים טרם הלידה - אך מנגד מציב בפני ההורים כמה דילמות לגבי המשך ההריון תוך ידיעה על סיכון אפשרי.
בישראל נוהגים לבצע מספר רב יותר של בדיקות לאבחון טרום-לידתי של מומים עובריים בהשוואה לארצות-הברית ולקנדה.
למשל, סקירת מערכות מבוצעת פעמיים - בשבוע 15-14 ובשבוע - 22 בעוד שבצפון אמריקה עושים סקירה אחת, בשבוע .18 נוסף על כך בדיקת האבחון לנגיף ה,CMV- המהווה סיבה שכיחה לחירשות מולדת, מבוצעות בישראל אך לא מבוצעות בארצות-הברית ובקנדה.
לדברי ד"ר יואב ינון, רופא בכיר ביחידה לרפואת העובר במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר, ריבוי הבדיקות מאפשר אומנם זיהוי בשיעור גבוה של מומים ושל מחלות עובריות זמן רב טרם הלידה - אך כרוך גם בזיהוי פגמים שהפירוש שלהם איננו חד-משמעי, מה שיוצר דילמות קשות עבור בני הזוג והצוות הרפואי לגבי המשך ההריון.