בעולם מגבילים, בישראל הריאליטי פרוץ לילדים
סופר נני, שימי לב: דו"ח של מרכז המידע והמחקר בכנסת מעלה כי בישראל אין כל הגבלה על השתתפות ילדים בתוכניות ריאליטי. מסקר שהזמינו מחברי הדו"ח עולה כי הציבור סבור שפרטיות הילדים נפגעת ומקשה על תפקודם החברתי
הציבור אוהב תוכניות ריאליטי, אבל סבור שיש לשנות את המציאות בכל הקשור להופעתם של ילדים באותן תוכניות. דו"ח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת כולל סקר בנושא, וגם מזכיר שבעוד שבמרבית מדינות המערב מוטלים איסורים והגבלות על שיתוף ילדים בתוכניות ריאליטי, בישראל הכל פרוץ.
הדו"ח נכתב לקראת הדיון שייערך הבוקר (ג') בוועדה לזכויות הילד בנוגע להשתתפות ילדים בתוכניות ריאליטי. לפי הסקר, 81% מן הציבור סבור כי צריך להטיל מגבלות על השתתפות ילדים בתוכניות ריאלטי. 66% מתוכם אף סבורים כי יש לאסור לחלוטין השתתפות ילדים בתוכניות מסוג זה.
מרכז המחקר והמידע של הכנסת פנה למכון "מאגר מוחות" במטרה לבחון את עמדות הציבור בנושא. מהסקר עולה כי 71% מן המשיבים סבורים כי השתתפות בתוכנית מציאות פוגעת בפרטיות הילדים, 62% כי ההשתתפות בתוכנית מציבה את הילד בפני קשיים חברתיים ו-59% כי היא מזיקה ליחסים בתוך המשפחה. עם זאת, 69% מן המשיבים חושבים כי הילדים המשתתפים בתוכניות מציאות נהנים מן הפרסום הנלווה לכך, ו-60% ציינו כי ההשתתפות בתוכניות מציאות מאפשרת למשפחות להתמודד עם בעיות ולקבל סיוע מקצועי. ממצאי הסקר מעלים כי 29% מן ההורים היו מאפשרים לילדיהם להשתתף בתוכנית מציאות.
לילדים אין יכולת לשקול את הסיכונים
על פי עורכי הדו"ח, ילדים ובני נוער בישראל משתתפים - באישור ההורים - בעיקר בתוכניות מציאות המתמקדות בתפקוד המשפחה כגון "משפחה חורגת" ו"סופר נני". לטענתם, במסגרת הביקורות כנגד השתתפותם של ילדים ובני נוער בתוכניות מציאות עולה החשש מפני פגיעה בפרטיות של הילדים וחשיפה של פרטים ומצבים אינטימיים לפני ציבור גדול, כאשר לילדים אין יכולת לשקול את הסיכונים הכרוכים בהופעה בתוכניות מציאות כשהם מתבקשים לתת את הסכמתם להופיע. עם זאת, מדגישים עורכי הדו"ח כי עד כה לא נערך מחקר שבדק את ההשפעה בפועל של ההשתתפות בתוכניות מציאות על ילדים ומשפחות.
כמו כן, עורכי הדו"ח מדגישים כי בישראל כיום אין הגנה על ילדים המשתתפים בתוכניות מציאות, כאשר הרשות השנייה מקדמת גיבוש עקרונות אתיים שייתנו הגנה כלשהי למשתתפים בתוכניות מציאות, ובהם ילדים, וכן אמנה המסדירה השתתפות ילדים בתוכניות טלוויזיה, ובכלל זה בתוכניות מציאות.
"בבדיקה שערכנו ב-11 מדינות - אוסטרליה, ארצות-הברית, בלגיה, בריטניה, גרמניה, הונגריה, ניו-זילנד, צרפת, קנדה, קרואטיה ורומניה - נמצא כי יש בהן הגנה כלשהי על ילדים המשתתפים בתוכניות מציאות", נכתב בדו"ח.
"במרבית המדינות הגנה זו ניתנת באמצעות הגופים המסדירים את שידורי הטלוויזיה במדינה, הקובעים כללים להגנה על משתתפים בתוכניות מציאות או בתוכניות טלוויזיה בכלל".
יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ דני דנון, אמר כי "טובת הילד מנצחת את שיקולי הרייטינג", וקרא לחוקק אמנה שתקבע את הכללים להשתתפות ילדים בתוכניות טלויזיה. לדבריו, "חברות פרסום רבות מנצלות את תמימות הילדים להשגת רווחים מבלי שנבחנו ההשלכות הרבות של התהליך על חייהם".