סיבה למסיבה במסיבת התה: 14 נציגים בקונגרס
מה שהחל כתנועת מחאה על מדיניות אובמה והאופוזיציה הרפה של הרפובליקנים, הפך הלילה לכוח פוליטי משמעותי: "מסיבת התה" המזוהה עם שרה פיילין הכניסה שני מועמדים לסנאט ולפחות 12 לבית הנבחרים. "זה מסר של שפיות", חגג אחד מהם
ליל ה-2 בנובמבר ייזכר בתולדות המפלגה הרפובליקנית כלילה היסטורי, אבל לא בטוח שהניצחון המוחץ המסתמן בבחירות לבית הנבחרים הוא שיהיה הסיבה לכך. הלילה (יום ד') הוא גם המועד שבו הפכה "מסיבת התה" - תנועת מחאה מבוזרת שהתעוררה רק השנה ומזוהה עם שרה פיילין - לכוח אלקטורלי של ממש, שהצליח להחדיר שניים ממועמדיו לסנאט האמריקני.
ארה"ב בוחרת - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- שווה להיזכר: הסרטונים שכיכבו בבחירות בארה"ב
- אובמה יצא להגן: "המדיניות שלי זקוקה לרוב בקונגרס"
קלינטון: הפסד לא יסיט את אובמה ממסלולו - השתיקה יפה לו: היורש השמרן של פלוסי
רנד פול מקנטקי ומרקו רוביו מפלורידה היו לשני הסנאטורים הראשונים שיוצאים מבין חלציה של התנועה שקמה במחאה על מדיניות אובמה, אבל גם במחאה על האופוזיציה הרפה - לטענתה - של חלק מהרפובליקנים. בבחירות המוקדמות הצליחו השניים לנצח שני מועמדים של הממסד הרפובליקני המסורתי, רוביו את מושל פלורידה ופול את טרי גרייסון.
אור לבוקר יום ד', רשמה "מסיבת התה" לפחות 14 ניצחונות בבחירות לסנאט ולבית הנבחרים. גם 21 הפסדים לא יקלקלו את ההישג. שניים ממומלציה של שרה פיילין, רנד פול ומרקו רוביו, ניצחו, בעוד שחמישה אחרים, בהם כריסטין אודונל בדלאוור - הפסידו.
"מסיבת התה" נקראת על שם "מסיבת התה של בוסטון", אירוע שנחקק בתודעה האמריקנית כמהלך המכונן שהוביל להקמת ארה"ב. 13 המושבות בצפון אמריקה זעמו על המיסוי של המעצמה הגדולה דאז, בריטניה. לכן, ב-16 בדצמבר
1773 נאספו תושבי בוסטון והשליכו ארגזי תה לנמל המקומי. מחאה זו הציתה שרשרת אירועים שהסתיימה בהכרזת העצמאות של המושבות והקמת המדינה הדמוקרטית.
"מסיבת התה של בוסטון" היתה הפגנה נגד שלטון זר, ומי שבחר את השם לתנועה החדשה מאמין שגם אובמה הוא שליט זר שהשתלט על אמריקה הטובה והישנה. אלה אותם אנשים הבטוחים שאובמה כלל לא נולד בארה"ב אלא בקניה, ולפיכך הוא נשיא בלתי חוקי. אם תרצו, "מסיבת התה" היא הפגנה מתמשכת נגד "השלטון הזר" של ברק אובמה.
רנד פול חוגג את ניצחונו בקנטקי, הלילה (צילום: רויטרס)
אירועי המחאה של "מסיבת התה" התחילו כהפגנות מקומיות בכמה ערים ברחבי ארצות הברית, זמן לא רב לאחר כניסתו של אובמה לבית הלבן. בהיעדר אופוזיציה רפובליקנית משמעותית, הכוח המניע בפסטיבל ההתנגדות העממית לנשיא הדמוקרטי הם שדרים ובלוגרים מהימין. שדרים ברשת הטלוויזיה "פוקס ניוז" המזוהה עם הצד הימני של המפה הפוליטית קידמו את פעילותה.
בשורות לא רעות גם לישראל
רנד פול, המנצח הגדול הלילה בקנטקי, רופא עיניים בן 47, אמר במסיבת הניצחון שלו: "הלילה יש מסיבה של 'מסיבת התה' ואנחנו שולחים מסר. זהו מסר של שפיות כספית ושל איזון התקציב. כשאגיע לוושינגטון אשאל אותם למה אנחנו צריכים לשמור על תקציב מאוזן והם לא", הצהיר פול, התומך בהפחתת מיסים וובצמצו הממשל הפדרלי.
"אמריקה תישאר גדולה אם נהיה גאים בשיטה ששומרת על הקפיטליזם ושהפכה את המדינה שלנו לגדולה", הוסיף. "אמריקה תישאר גדולה אם וכאשר נבין שממשלה אינה יכולה ליצור עושר. זה יבוא מאיתנו, לא מהמדינה. אנחנו נצליח אם המדינה תזוז מדרכנו". מדובר בהצהרה טובה עבור מערכת בחירות, אבל אם פול יעמוד מאחוריה - הוא יהפוך לזאב בודד שייקלע לעימות עם הנהגת מפלגתו.
מנהיג המיעוט הרפובליקני, מיץ' מקונאל, שהוא שועל פוליטי ותיק, סייע ככל יכולתו לגייס תרומות ולסייע בבחירתו של
פול, מתוך הכרה שהוא חייב לקרב אותו בניסיון להכניסו למשמעת סיעתית.
פול הוא בנו של רון פול, ציר בית הנבחרים מטקסס, שמתנגד לסיוע חוץ של ארה"ב - כולל לישראל, והשמיע בעבר הצהרות קשות נגד ישראל. עם זאת, פול הבן הביע עמדות אוהדות מאוד לישראל, ולשיתוף פעולה אמריקני-ישראלי. "בסנאט הזה אני אחתור למנוע את כל הסיוע ממדינות שמאיימות על ישראל", אמר, והבהיר כי לא יפעל לפגיעה בסיוע לישראל עצמה. גם מרקו רוביו מפלורידה הביע עמדות פרו-ישראליות בולטות.