שתף קטע נבחר

 

הקיבוצניקים חיים יותר – והפנסיה נפגעת

תוחלת החיים בקיבוצים גבוהה יותר ב-3 שנים מתוחלת החיים הממוצעת של כלל אזרחי ישראל. בהתחשב בגרעונות האקטואריים הנוכחיים של עתודות הפנסיה בקיבוצים, קצבת הפנסיה בסכנה

החיים בשלווה בקיבוץ מעניקים אולי אריכות חיים גבוהה יותר, אך הם גם מגדילים בעיה פיננסית שכבר קיימת ממילא ביישובים המשותפים: תוחלת החיים הממוצעת לאדם בעולם המערבי עולה כל 10 שנים בשנתיים אולם מסתבר כי תוחלת החיים בקיבוצים גבוהה ב-3 שנים מתוחלת החיים הממוצעת בישראל.

 

 

בקיבוצים רבים מגיע שיעור החברים המבוגרים – מעל גיל 50 – לכ-40%. הפרשות-חסר לפנסיה ושינויי חקיקה יצרו גירעון אקטוארי של עשרות מיליוני שקלים בעתודות הפנסיוניות של התנועה הקיבוצית. בעוד הקיבוצים העשירים יכולים לממן את הגמלאים מהכנסה שוטפת-עכשווית, הרי שקיבוצים רבים אחרים נמצאים בבעיה קשה. לרוב הפנסיה המשולמת לחברי הקיבוץ עומדת על כ-2,760 שקל לחודש. 

 

 

"השנים הנוספות יוצרות מעמסה על קופות הפנסיה בקיבוצים וגורמות לכך שקיבוצים רבים סובלים מגירעון אקטוארי חמור ואינם יכולים לעמוד בתשלומי הפנסיה של החברים המבוגרים", אומר בעז ים מנכ"ל "עוגן יעוץ אקטוארי". רם שדיבר בכנס בנושא שאירגנה מנהלת ההסדרים הפנסיונים "מבטח סימון" הדגיש כי אותם חברים נאלצים להסתפק בתשלומי פנסיה מופחתים או בקצבאות מהביטוח הלאומי.

 

דיון שנערך לאחרונה בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת בנושא, העלה כי במשך עשרות שנים היתה נהוגה בקיבוצים פנסיה תקציבית ולכן לא הופקדו כספים לפנסיה צבורה באחת מקרנות הפנסיה, עבור החברים.

 

לאחר הפסקת הפנסיה התקציבית, במסגרת תיקון חוק קופות הגמל התאפשר לחברים לחסוך במסגרת הפקדות אישיות קבועות, אולם נחסמה האפשרות להפריש כספים מרווחים ועסקאות שמבצע הקיבוץ. בגלל קשיים כספיים, הקיבוצים לא יכלו להפריש באופן מתמיד עבור חבריהם כשבמקביל, לטענתם, האפשרות להפקיד כספים בעת שניתן היה לממש הון - היתה חסומה בפניהם, מה שלא איפשר העברת כספים לקופות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית בקיבוץ
צילום: צפריר אביוב
מומלצים