Minecraft - המשחק העצמאי שעשה מיליונים
איך משחק עצמאי קטן, שבונים בו עולמות כמו בלגו, מצליח למכור 500 אלף יחידות ולהרוויח מיליוני דולרים? ספוילר: הוא ממש מוצלח ויש לו הרבה מזל
מיד לאחר פרסום הכתבה, זרמו לאתר של פרסון אלפי גולשים, שביקשו לרכוש לעצמם עותק. מחיר כל עותק כזה עומד על עשרה אירו, כשדרך התשלום היחידה היא להעביר את הכסף ישירות לחשבון הפייפל של מפתח המשחקים הצעיר. תוך פחות משעה, התמלא חשבון הפייפל של פרסון במאות אלפי דולרים - מה שגרם למפעילי האתר לחשוד בו כמי שביצע הונאה - ולחסום את החשבון שלו. רק כעבור מספר ימים הצליח פרסון לשכנע את פייפל שלא מדובר בהונאה, ולסגור סוף סוף את המיליון הראשון שלו.
מה העניינים? בונים בניינים
אז מה זה בעצם, המשחק הה? כבר הסקנו שמדובר במשחק עצמאי, פרי פיתוחו של מפתח משחקים יחיד ומוכשר, אבל מה בדיוק עושים בו? קצת קשה להסביר, אבל
בואו ננסה בכל זאת.
הדבר הראשון שצריך להבין הוא את העולם של מיינקראפט. שחקן שיפעיל לראשונה את המשחק יגלה עולם משחק פתוח ועצום בגודלו. לא מדובר בעולם משחק שנבנה ותוכנן מראש, אלא בעולם שנבנה רנדומלית במנוע המשחק בכל משחק מחדש - כאשר כל עולם כולל, כמובן, אלמנטים קבועים: ימים, יבשות, עצים, מערות תת-קרקעיות וכולי.
העולם כולו בנוי בגרפיקה מיושנת, שגורם לו להראות כאילו הוא נבנה בלבנות לגו גדולות - והדימוי הזה ממש לא מקרי. בדיוק כמו בלגו, גם את עולם המשחק אפשר לפרק ולבנות מחדש.
העולם כולו עשוי ממספר יסודות (אדמה, עצים, מים, מתכת), כאשר כל דבר אפשר לכרות ולאגור. את המשאבים שתאספו תוכלו לארגן מחדש ולבנות מהם דברים חדשים - כך למשל, אם תאספו מספר ענפים ותסדרו אותם בצורה מסויימת על "לוח היצירה" (בו מרכיבים עצמים חדשים), תוכלו להפוך אותם לשולחן.
ככל שתאספו יותר משאבים תוכלו לבנות דברים יותר ויותר מורכבים: החל מכלי נשק (גרזנים, חץ וקשת ועוד) ועד כלי עבודה (סולמות, פטישים). וזה עוד לא הכל - בעזרת האופי הפתוח של העולם, תוכלו לבנות בו כל דבר שרק תירצו: החל מטירות מרשימות, דרך מגדלים רבי קומה, ועד למערות עתירות חללים סודיים ומלכודות מסוכנות.
- עוד ב-Games.co.il
: המשחק NBA Elite 11 בוטל
זהירות - לילה!
עכשיו הגיע הזמן לדבר על האופי המשחקי של מיינקראפט: יצירה זה אחלה, אבל אם היינו רוצים לגו היינו ניגשים לחנות צעצועים. ובכן, העולם של מיינקראפט נראה מקום רגוע ושלב ביום - אך בלילה מתחילים לקרות בו דברים מוזרים.
זומבים וחיות פרא מתחילים לתקוף את השחקנים ברגע שהשמש הווירטואלית שוקעת - ושחקנים שלא ישכילו לנצל את השעות הרגועות כדי לבנות לעצמם הגנות מספקות (כלי נשק, מבנים, מלכודות ועוד) ימצאו את עצמם נפסלים במהירות.
זה, על רגל אחת, הרעיון של המשחק. מלחמה לחיים ולמוות מול שלדים, אך גם גילוי ויצירה. המשחק מאפשר לשחק בו לבד, או עם שחקנים אחרים - במצב משחק המוני פתוח לחלוטין (אפשר לשלב כוחות כדי להגן אחד על השני מפני הזומבים, אך אפשר גם לבחור להלחם אחד בשני).
או אולי בעצם צריך להגיד שזה מה שקורה עכשיו: מיינקראפט עדיין נמצאת בשלב האלפא שלה (למרות שמפתח המשחק מבטיח שהוא מתקרב בצעדי ענק לשלב הבטא) - ואופי המשחק עוד עלול להשתנות מליון ואחת פעמים בהמשך הדרך.
גם מקורי וגם תחרותי
עכשיו נותר לנסות להבין למה המשחק הזה זכה להצלחה כל כך רחבה. שלא תבינו לא נכון - חצי מליון העותקים שנמכרו הם כאין וכאפס אל מול משחקים בפרופיל גבוה (כמו Halo או Call of Duty), אך למרות זאת מדובר בהישג חסר תקדים למשחק עצמאי - ועוד כזה שנמצא בשלב האלפא שלו.
התשובה הראשונה היא מקוריות. זה לא רק שהמשחק הזה מציג רעיון מקורי שמבדיל אותו מכל המשחקים האחרים בעולם - אלא שהוא גם מעודד מקוריות מצד השחקנים שלו, שאמורים לפתוח את הדמיון ולעצב את העולם כרצונם.
התשובה השניה היא קהילתיות. המשחק הזה הפך לפופולרי במיוחד בקרב קהילות משחקים שהיו מגובשות עוד לפני שהכירו את המשחק - ולא בכדי. הקהילתיות מאפשרת ליצור ביחד דברים מורכבים ומרשימים יותר, ואחוות היציאה המשותפת - במיוחד אם אנשים שכבר מכירים - היא משהו שאין לזלזל בו.
התשובה השלישית היא תחרותיות. מגוון הדברים שאפשר ליצור במיינקראפט לשם יצירתם בלבד הוא עצום. כבר ראיתי עולמות המאוכלסים בפסלים ענקיים של דמויות משחקים מפורסמות (מריו, לינק וכולי) ועולמות אחרים עם רכבות הרים ענקיות.
מכיוון שאני יודע טוב מאוד כמה שעות דרושות כדי ליצור דברים כאלה, אני מרגיש מחוייב לנסות לבנות בעצמי דברים מרשימים - כדי שגם לי יהיה במה להשוויץ (אם כי, ביננו, אין סיכוי שאמצא מספיק זמן פנוי בשביל לבנות דברים כאלה).
המשחק שפתח אולפן משחקים
העתיד נראה מבטיח למיינקראפט. חצי מליון עותקים בקצת יותר מחצי שנה בה המשחק מוצע להורדה - והיד עוד נטוייה. מרקוס פרסון הוסיף לחשבון הבנק שלו סכומים יפים מאוד של כסף - אותם הוא כבר השקיע בפתיחת אולפן משחקים משלו. כרגע אולפן המשחקים הזה מאכלס משרד בשטוקהולם, ועובד, בנוסף על עדכונים שוטפים למשחק שהתחיל את הכל, וגם על משחק נוסף שעדיין לא נחשף.
עם קצב הכנסת מזומנים שמוערך רבע מיליון דולר בכל יום בממוצע - נראה שלאולפן המשחקים הזה יש יציבות כלכלית הרבה יותר גדולה מלאולפנים גדולים וותיקים ממנו - מה שאולי מוכיח שעם מקוריות וכישרון כל אחד יכול ליצור את הלהיט הגדול הבא של עולם משחקים - אפילו אם אין לו תקציב של מליוני דולרים וגב של מפיצות המשחקים הוותיקות. ומי יודע - אולי המיינקראפט הבא יגיע מישראל?
רוצים גם לנסות את Minecraft? תוכלו לעשות זאת באתר המשחק