אש בגלל נייר בגולן: מכה אנושה לצבים ולצמחייה
שנים רבות ייקח לשקם את הנזק משריפת הענק בנחל סמק: הכבאים אמנם השתלטו על האש שנגרמה משריפת נייר טואלט, אך רק לאחר ש-13 אלף דונם התכלו. צבי יבשה, לטאות, זיקיות, נחשים וחרקים נשרפו חיים, לצמחייה העשבונית ייקח כמה שנים להתאושש. "אנשים יצאו עם מחבטים ועזרו לנו", סיפרו הכבאים
הכבאים הצליחו להשתלט על האש שכילתה אלפי דונם ברמת הגולן, אבל שיקום הנזק העצום שגרמו מטיילים לחי ולצומח ייקח עוד שנים רבות. הכבאים בגליל ובגולן, יחד עם פקחי רשות הטבע והגנים, השלימו הערב (שבת) את ההשתלטות על שריפת החורש, שהעלתה באש כ-13 אלף דונם באזור נחל סמק ונחל אל על, ונבעה מרשלנות מטיילים.
"התנהגות של מטיילים הביאה לאסון גדול לעשרות אלפי בתי גידול, שייקח שנים רבות עד שישתקמו", אמר הערב ל-ynet בכאב, גיא איילון, מנהל מחוז צפון ברשות הטבע והגנים. איילון ו-30 פקחים נוספים השתתפו במשך יממה וחצי בהתמודדות עם שריפה נוספת שפגעה בנוף המרהיב של רמת הגולן, שמחום וירוק הפך לשחור ומפויח.
יונקים קטנים וזוחלים, כמו צבי יבשה, לטאות, זיקיות ונחשים, וכן חרקים רבים, ספגו מכה אנושה כאשר רבים מהם נשרפו חיים ובתי הגידול שלהם הושמדו באש. לעומתם, ברשות הטבע והגנים מעריכים כי שפר מזלם של התנים, הצבאים והזאבים.
"בעיני ראויה להערצה הפעילות של הפקחים, שיחד עם הכבאים, הבוקרים ומתנדבים נוספים הותירו משפחות בבית ונלחמו מול האש שכילתה כל דבר שעמד בדרכה", סיפר איילון ואמד את הנזק הגדול. "איבדנו דונמים רבים של צמחייה עשבונית, שייקח לה שנתיים או שלוש להתאושש, אך הצלנו את מרבית צמחיית הנחלים שפגיעה חמורה בה היתה גורמת להיעדרותה מהנוף לשנים רבות".
צעירים חובבי אקולוגיה אחראים לשריפה
איילון ואנשי רשות הטבע והגנים עברו קיץ קשה, בו כ-100 אלף דונם של חורש טבעי, עצים וקוצים עלו באש בגולן, כאשר הנזק הרב ביותר אירע לפני מספר חודשים בשריפת הענק בשמורת גמלא. "אנחנו מעודדים אנשים להגיע וללון בשטח אבל יש לעשות זאת במקומות מוסדרים ולהכיר את הסביבה", אומר מנהל מחוז צפון ברשות ופילח את האחראים לשריפה הנוכחית, שהתכוונו לברך ולדאוג לסביבה ויצאו מקללים. "הפעם היה מדובר דווקא בקבוצת צעירים חובבי אקולוגיה, שכנראה שרפו נייר טואלט והותירו אותו בוער בשטח הקרוב לצמחייה. יחד עם מזג האוויר החם, הוביל הדבר לאש שאחזה בכל האזור".
אזרחים מגשור יצאו עם מחבטים והדפו את האש (צילום: אביהו שפירא)
חמישה צוותי כיבוי, שחלקם התחלפו כל כמה שעות, פעלו ללא הפסקה, בסיוע ארבעה מטוסים מן האוויר. בסופו של דבר הם חשו גם סיפוק מהעמידה במשימה. "בסוף ניצחנו, ולמרות הנזקים הכבדים מנענו פגיעה חמורה יותר, וזו תחושה טובה בקרב הצוותים", סיפר יאיר אלקיים, דובר שירותי כבאות גליל עליון גולן, שפעל במרבית השעות עם הצוותים בשטח.
אלקיים הוסיף: "אנשים עמדו מול האש ונעזרו גם באזרחים מקיבוץ גשור, שיצאו עם מחבטים מביתם והדפו את האש מגדר היישוב. אני רוצה לציין את פקחי רשות הטבע והגנים וגם כ-100 חיילים שהצטרפו עם מכליות מים לפעולות הכיבוי וסייעו בהשלמת המשימה. למטיילים אני אומר 'תבינו איזה נזק ניתן לעשות ברגע אחד של חוסר תשומת לב, או אי-הבנה למיקום בו אתה מבעיר אש'".
לצוותי הכיבוי חברו גם בוקרים, רכזי ביטחון שוטף ונציגים מהמעוצה האזורית גולן, שהתחלקו למספר צוותים שפעלו בכמה מוקדים לעצירת האש בשטח שבים נחל סמק ונחל אל על, פעולות שהוכתרו בהצלחה עם רדת החשיכה.