שתף קטע נבחר

 

בלי ציפיות: מיאנמר בוחרת לראשונה זה 20 שנה

אזרחי המדינה יצאו להצביע בבחירות לראשונה מאז 1990, אז ניצחה אונג סן סו-צ'י אך הושמה במעצר בית. גם הפעם התוצאות צפויות מראש - ניצחון לחונטה - וחלק מהאזרחים מסרבים להשתתף בהצגה: "זה ייתן לגיטימציה לבחירות"

במיאנמר נפתחו הבוקר (יום א') הקלפיות בבחירות הכלליות הראשונות שנערכות במדינה זה 20 שנה. הבחירות מתקיימות כשברקע ביקורת בינלאומית רבה על מידת החופש שניתנת לבוחרים, והטענות כי ההצבעה מוטית מראש לטובת החונטה הצבאית השולטת במדינה. עם זאת, יש המקווים כי הבחירות יסמנו בכל זאת תחילתה של תפנית כלשהי לקראת רפורמה דמוקרטית.

 

כ-40 אלף קלפיות נפתחו בשעה 06:00 בבוקר לפי השעון המקומי ברחבי המדינה שבדרום-מזרח אסיה. ההצבעה תימשך כעשר שעות. איש אינו יודע עדיין מתי יתפרסמו תוצאות הבחירות, וכל שהמשטר הסכים לומר הוא כי הן "יתפרסמו בזמן". 


התוצאות ידועות מראש. בחירות במיאנמר (צילום: רויטרס)

 

כך או כך, לא יהיה זה הימור מסוכן מדי לומר שמועמדי מפלגת "איחוד הסולדיריות והפיתוח" המזוהה עם החונטה הם שינצחו בבחירות, חרף ההתנגדות העממית הנרחבת לשלטון הצבאי שנמשך כבר 48 שנים. בינתיים סיפרו חלק

מהאזרחים כי הם מעדיפים להישאר בבית, על רקע השמועות שנפוצו לפיהן יש חשש מפיצוץ מטעני חבלה. המשטרה התפרסה סמוך לצמתים, אולם חיילים לא נראו באזור הקלפיות.

 

מפלגת "איחוד הסולידריות והפיתוח" הציגה 1,112 מועמדים ל-1,159 המושבים בפרלמנט, שמורכב משני בתים, ול-14 בתי נבחרים אזוריים. היריבה העיקרית שלה, "מפלגת האחדות הלאומית" שזוכה לתמיכת אוהדי המשטר הצבאי הקודם במדינה, הציגה 995 מועמדים. מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, "הכוח הדמוקרטיה הלאומי" מתמודדת על 164 מושבים בלבד.

 

אובמה: הבחירות אינן הוגנות

חוקיה הבחירות נכתבו כך שיקדמו את סיכוייהם של מקורבי השלטון. מאות מועמדי אופוזיציה פוטנציאליים הושמו במעצר בית או בבתי כלא, בהם כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו-צ'י שנתונה במעצר בית כמעט ברצף מאז שניצחה בבחירות ב-

1990. החונטה הצבאית מעולם לא אפשרה לה לתפקיד אחרי ניצחונה בבחירות.

 

בלי קשר לתוצאות הבחירות, החוקה מקצה רבע מהמושבים בפרלמנט למינויים צבאיים. "אני לא יכול להישאר בבית ולא לעשות דבר", אמר יִי-יִי, טכנאי מחשבים בן 45. "אני חייב לצאת ולהצביע נגד מפלגת הסולדריות והפיתוח. כך אביע התנגדות להם (לחונטה)". תושבים אחרים אמרו כי בכוונתם שלא להצביע, משום שפירושה של הצבעה יהיה מתן לגיטימציה לבחירות.

 

גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ניצל הבוקר את ביקורו בהודו כדי למתוח ביקורת על המשטר במיאנמר. אובמה אמר כי הבחירות אינן חופשיות והגונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה למען סו צ'י ביפן, היום
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אונג סן סו-צ'י. במעצר בית כמו מאות פעילי אופוזיציה
צילום: איי פי
ברק אובמה. לא מאמין לחונטה
צילום: רויטרס
מומלצים