הפור נפל: כפר הנופש בחוף פלמחים בוטל
עכשיו זה סופי - כפר הנופש שתוכנן בחוף בוטל וייבחנו חלופות למיקום שלו מחוץ למרחב החוף והגן הלאומי. כך החליטה היום (ב') הוועדה המחוזית מרכז. השר ארדן: חברי הוועדה קיבלו היום החלטה היסטורית המעדיפה את האינטרס הציבורי"
ניצחון לשר גלעד ארדן ולארגוני הסביבה: כפר הנופש שתוכנן בחוף פלמחים יבוטל במיקומו הנוכחי, וייבחנו חלופות למיקומו מחוץ למרחב החוף והגן הלאומי, כך החליטה היום (ב') הוועדה המחוזית מרכז.
ההחלטה התקבלה היום בתום דיון שארך כשלוש שעות, בו נכחו גם נציגי היזמים וארגוני הסביבה. הדיון נולד בעקבות החלטת הממשלה, שהתקבלה לאחר לחץ ממושך שהפעיל בנושא השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. השר דרש כי הוועדה המחוזית לא רק תשקול את ביטול התוכנית אלא אף את שינוי ייעודה של הקרקע באזור.
על פי התוכנית הקיימות, השטח שעליו תוכנן להיבנות כפר הנופש היה מיועד לתיירות, אך ארדן טען כי בשל רגישות האזור וחשיבותו לציבור - יש לשנות את הייעוד לשטח ציבורי.
כפי שפורסם לראשונה ב-Ynet, לאחר החלטת הממשלה הורה השר ארדן לרשות הטבע והגנים להכין תוכנית חלופית למקום. על פי התוכנית החדשה השטח כולו יוגדר מחדש כגן לאומי, יועבר לאחריות רשות הטבע והגנים ויהיה פתוח לקהל הרחב. התוכנית תיצור לראשונה רצף בגן הלאומי "חוף פלמחים" שכבר מוכרז באזור, דרומית משם, אך נקטע בגלל השטח שיועד לכפר הנופש.
הגן הלאומי "חוף פלמחים" משתרע כיום על שטח של כ–221 דונם וכולל בתי גידול ייחודיים ברמה עולמית של צבי ים וצמחיה מסוגים שונים. בגן הלאומי מצויים גם שרידיה של עיר הנמל העתיקה יבנה ים.
על פי התוכנית החדשה של רשות הטבע והגנים ינוצל השטח שאמור היה להפוך לכפר הנופש לטובת מסלול ארכיאולוגי שיעבור לכל אורכו של הגן הלאומי, ויחשוף את המבקרים לאתרים הארכיאולוגיים הרבים המצויים בו. המסלול המוצע יתחיל בעיר הנמל העתיקה בדרום, ימשיך בתוך השטח החדש ויסתיים מצפון לשטח - במוזיאון של קיבוץ פלמחים.
לא יהפוך לכפר נופש: חוף פלמחים (צילום: אבי מועלם )
מאבק סביבתי שהחל ממחאה מקומית
ההחלטה הנוכחית מגיעה כאמור לאחר מאבק סביבתי ממושך. המהלך החל בעקבות מחאה של ועד פעילים מקומי, אך הפך במהירות למאבק של ארגוני הסביבה המובילים - בהם החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין ומגמה ירוקה. בארגונים טענו כי פלמחים הינו רצועת חוף טבעית וייחודית, מוקפת בשטחים פתוחים שרובם מוגדרים כ"גן לאומי" ובאזור שבו מגוון רב של צומח וחי.
השר להגנת הסביבה, שהתייצב לצד הפעילים, טען גם הוא כי מדובר בנכס ציבורי וכי זהו אחד המרחבים הפתוחים האחרונים שנותרו באזור המרכז.
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, שפרסם לפני כשנה דו"ח מיוחד בנושא, בו נחשפו ליקויים חמורים בעסקה לשיווק הקרקע בחוף, בירך על ההחלטה לבטל את כפר הנופש בחוף. "חופי הים בישראל הם משאב טבע ייחודי ומוגבל המיועד לכלל הציבור. חובתן של רשויות המדינה למנוע השתלטות בעלי הון וגורמים אחרים על קרקעות ציבוריות ולהבטיח כי החופים במדינת ישראל יישארו בידי הציבור", מסר.
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "ההחלטה מוכיחה כי שיתוף פעולה בין ארגוני סביבה לציבור אכפתי ופעיל, יכול לשנות גם תוכניות בנייה מאושרות, אם הן פוגעות בסביבה, בטבע ובאיכות חייהם של האזרחים. ההחלטה נותנת רוח גבית למאבקים נוספים הקשורים לתוכניות בנייה ישנות ומאושרות, שיש להם השפעות שליליות על הסביבה והטבע, בהן כפר הנופש בחוף בצת, התכנית למלונאות בתמנע והתכנית שמייבשת את הכנרת לטובת פרויקט מלונאי של מוטי זיסר".
לקראת הדיון, פנתה 'אדם טבע ודין' לחברי הוועדה בקריאה לאשר את התוכנית שמקדמים רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה, תוכנית אשר מייעדת את השטח לשימוש הציבור הרחב, ובכך מחזירה את החוף לבעליו הטבעיים והמקוריים ולדחות את התוכנית לבניית כפר נופש במקום.
עו"ד קרן הלפרין-מוסרי ראש תחום קהילה וסביבה באדם טבע ודין, מסרה לאחר ההחלטה: "לאחר חודשים ארוכים, היום הוכרע המאבק על חוף פלמחים בניצחון ציבורי אדיר. אנו מקווים כי החלטה זו תשמש דוגמא לשאר מוסדות התכנון בעת שהם בוחנים תוכניות הרסניות לסביבה".