"העבודה לא מחלצת מעוני". שכירים בשכר רעב
הדו"ח השנתי מראה כי ברוב המשפחות שהצטרפו למעגל העוני ראש משק הבית עבד. "ניצול המועסקים והמשכורות הנמוכות מעודדים קבלת קצבאות", אומר יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים. זועבי על הנתון ש-53% מהעניים הם ערבים: "צריך להיאבק גם במדיניות פוליטית". בוחבוט: "תמרור אזהרה, לפני הקריסה"
אחרי המספרים העגומים, מגיעות התגובות. דו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2009, שהראה כי בשנה שעברה הצטרפו 123,500 איש למעגל העוני, הטיל זרקור נוסף על העובדה הכואבת שהעבודה כבר אינה תעודת ביטוח. ברוב המשפחות שהתווספו למעגל העוני ראש משק הבית עבד וב-6,300 מהמשפחות שנוספו למעגל העוני היו שני מפרנסים - שאחד מהם פוטר, או שרמת השכר שלהם ירדה.
"ניצול העובדים על ידי המעסיקים והמשכורות המשולמות כיום, הנושקות לשכר מינימום, מעודדים אנשים רבים לקבל קצבאות ולא לצאת לעבודה, כי מתברר שהעבודה לא מחלצת מעוני", אומר איציק פרי, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים.
לדבריו, המדינה צריכה ליצור מצב חד משמעי וברור, בו יהיה אינטרס רב לאנשים לצאת לעולם העבודה ולהתנתק מעולם הקצבאות. פרי מסביר כי "התמודדות אמיתית ונכונה עם שכר עבודה ראוי ומכבד תמנע מצב בו אנשים החיים בעוני מסגלים לעצמם מחשבות של ייאוש, בנוסח של 'למה כדאי בכלל לצאת לעבודה, אם זאת התוצאה'".
פרי הוסיף ואמר כי דו"ח העוני מתאפיין גם במספר ההולך וגדל של ילדים החיים בעוני, המעיד כי גדל בארץ דור שני ושלישי לעוני. על פי הדו"ח, בישראל חיים 850,300 ילדים עניים, כמעט מחצית מכלל העניים בארץ, שמספרם נאמד ב-1,774,800. יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים טען כי כבר עתה יש עלייה במספר הפונים ללשכות הרווחה והוא מעריך שהמציאות הכלכלית הנוכחית רק תגביר את הזדקקות האוכלוסייה לשירותי הרווחה ואת עליית ממדי העוני.
"למה מחכה הממשלה - למאהלים של מחוסרי דיור?"
בעקבות הדו"ח, קורא לממשלה יו"ר מרכז השלטון המקומי לצאת בתוכנית חברתית כוללת, שמקיפה תעסוקה, הכנסה ודיור. שלמה בוחבוט, שנפגש עם שרי התמ"ת, הרווחה והשיכון ביחד עם ראשי רשויות נוספים, אמר כי הדו"ח הוא "תמרור אזהרה לממשלה, רגע לפני הקריסה החברתית". "מחירי המים משתוללים, יש מחסור אדיר בדירות, אנשים לא מצליחים להתפרנס בכבוד. למה מחכה הממשלה? למאהלים של מחוסרי דיור?"
זינוק במספר הילדים העניים. "דור שני ושלישי לעוני"
"נתוני הביטוח הלאומי על היקף העוני בקרב ילדים הם תעודת עניות מבישה למדינת ישראל", פסק מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, שקרא היום לממשלה לערוך כינוס חירום מיידי ולהחליט על תוכנית פעולה אופרטיבית להורדת שיעורי העוני בקרב ילדים למחצית משיעורם היום, בתוך חמש שנים. "בלי החלטה כזו ומימושה אין ישראל ראויה להימנות על מועדון המדינות המפותחות, על מועדון OECD או כל מועדון כלכלי מתקדם אחר".
בארגון "לתת" האשימו כי הדו"ח הוא תוצאה של מדיניות "אנטי חברתית": "אם
הנושאים החברתיים היו מעסיקים את הממשלה כמו התשומות שהיא משקיעה בטיפול בבועת הנדל"ן, בועת העוני לא הייתה מתפוצצת לנו בפנים". גם ב"אגודה לזכויות האזרח" טענו כי לממשלה אין כל תוכנית לצמצום העוני, ומדיניותה דווקא מגבירה את הפגיעה בשכבות החלשות.
גם ח"כ שלי יחימוביץ' שמה דגש על העלייה במספר העניים העובדים: "זו הבעיה החמורה ביותר בישראל. למאבק בעוני תהיה משמעות רק אם יועלה שכר המינימום באופן משמעותי, תופסק ההעסקה ההמונית באמצעות קבלנים ויאכפו חוקי העבודה. כל עוד אין התמודדות עם סוגיות אלה לא יקטן העוני ולא יהיה עידוד ממשי לעבוד".
עמיר פרץ: המיליארדרים מנקים מצפונם דרך תרומות
יו"ר סיעת מרצ, אילן גילאון, מרחיב על הפתרון הנכון לדעתו: "יש לחלק מחדש את העושר הלאומי ולעשות ראורגניזציה בתשלומי העברה ובתשלומי המיסים. מן הראוי ששרי הממשלה מש"ס ומהליכוד, אשר רבים ממצביעיהם כלולים בדו"ח העוני, ירימו את הכפפה וידאגו לרווחתם".
הדו"ח הראה גם המספר העצום של עניים בקרב המגזר הערבי. 53% מהערבים נמצאים מתחת לקו העוני, העומד על 2,270 שקל לאדם בודד ו-3,630 שקל לזוג. ח"כ חנין זועבי (בל"ד) התייחסה לכך: "הבעייתיות של 'העוני הערבי' היא שאי אפשר להילחם בו כשלעצמו, צריך להיאבק גם נגד מדיניות פוליטית, ולא רק כלכלית. זה לא רק עניין של מדיניות רשמית, אלא גם של תרבות".
ח"כ עמיר פרץ ממפלגת העבודה, לשעבר יו"ר ההסתדרות, אמר כי הדו"ח מציג שוב את הפערים הגדלים: "מצד אחד מדינה עם כלכלה חזקה שהולכת ומתעשרת ומנגד מספרם הגדל של אזרחים עובדים הנמצאים מתחת לקו העוני. התרבות שבה בעלי ההון והמיליארדרים בישראלים מנקים את מצפונם בתרומות לקרנות חברתיות, אך אינם עושים את המעשה הנדרש לשלם שכר הוגן לעובדים שיוכלו להתפרנס בכבוד היא תרבות שאסור להשלים איתה".