מנכ"לית ביטוח לאומי: להגביל שכר בכירים
עשרה אחוזים בלבד מפרידים את הכנסתם החודשית של מאות אלפי אנשים, מזו שנקבעה כקו העוני ל-2009. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי למעלה משני מיליון סובלים ממצוקה כלכלית חמורה. המלצת המוסד לביטוח לאומי: הגבלת שכר לבכירים
מרוויחים רק 100 שקל יותר, אבל כבר לא נחשבים עניים.
על-פי דו"ח העוני שפורסם היום (ב'), יש בישראל יותר מ-1.775 מיליון אנשים עניים - אולם הנתון לא מתייחס לכלל האנשים המתקשים לסגור את החודש. מנתונים שהגיעו ל-ynet עולה כי יש עוד כ-461,500 איש שהכנסתם החודשית עולה במאות ספורות על זו שמוגדרת כקו העוני, ונמצאים במצוקה כלכלית. בביטוח הלאומי קוראים לשורת צעדים, בהם הגבלת שכר הבכירים.
ב-2009 נקבע קו העוני על 2,270 שקלים בחודש, עבור אדם שחי לבדו. אולם אם להתחשב בשקלול מספר העניים גם באלו שהכנסתם גבוהה מרף זה בעשרה אחוזים בלבד - עולה כי 2.236 מיליון מאזרחי ישראל הם עניים או בסיכון לעוני.
מחאה בסדר פסח. רק הממשלה תסייע (צילום: גיל יוחנן)
לטענת מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, צמצום אחוז כה גבוה של עניים בישראל יכול להתבצע רק בסיוע משרדי הממשלה השונים. "רק פעולה משותפת של משרדי הממשלה
כמו משרד החינוך, משרד התשתיות, משרד השיכון ומשרדי התמ"ת והרווחה, תשפר את המצב", היא גורסת.
"הסוגיה הזו לא יכולה להיפתר במסגרת ביטוח לאומי בלבד, אלא רק אם מגבילים את גובה המשכורות הגבוהות ומעלים את שכר המינימום. שוק העבודה צריך לתת שכר הוגן ולאכוף את חוק שכר המינימום, כדי שיהיו כמה שפחות עניים עובדים", הוסיפה דומיניסיני.
יציאה לעבודה, לדעתה, יכולה להקל על מצבן של רבות מהמשפחות הנמצאות במצוקה. "אם בן אדם אחד שעובד ומקבל שכר מינימום ואשתו לא עובדת, ולזוג יש כמה ילדים - הם יהיו עניים. גם כאן השתתפותה בשוק העבודה הייתה עוזרת".
"עוני זמני זה לא דבר פשוט, מדובר בעני שאינו רגיל למצב הזה וזהו מצב מאוד מלחיץ", הדגיש סמנכ"ל מחקר במוסד לביטוח לאומי, דניאל גוטליב.
"אם מדובר באדם חסר השכלה שהחזיק מעמד והתפרנס והגיע בפתאומיות למצב הזה - זה עלול להפוך אותו לאלים".
גוטליב מציע את הגדלת הקצבאות כפתרון להוצאת האנשים ממעגל העוני. "על-פי הנתונים של דו"ח העוני, ניתן לראות כי ישנה השפעה חיובית על מספר הקשישים שיצאו מקו העוני לעומת הנתונים של הבטחת הכנסה או קצבאות הילדים. הקצבאות האלו הוקטנו ולא השפיעו".