5 טרנדים טכנולוגיים שחייבים ללכת
היצרניות בטוחות שאתם ממש אוהבים שיחות וידאו, מסכים סופר-מבריקים, אתרים עם מוזיקה שאי אפשר לכבות, מקלדות עם מקש Caps Lock גדול ואנטר זעיר, ועוד כמה בחירות טכנולוגיות מעצבנות נורא
אתם יודעים מה מעצבן אותי? קיבעון מחשבתי. חברות התוכנה והחומרה לא מצליחות לראות מחוץ לקופסה, ולכן חוזרות על הרבה טעויות. הרבה מחשבה הושקעה בתכנון תוכנות ומחשבים - אבל איכשהו, המחשבה של "היי, כך עושות כולן" גורמת לטעויות מטופשות לעבור מתחת למכ"מ של המהנדסים והמתכנתים פעם אחר פעם, להגיע אלינו למחשב ולהעלות לנו את הסעיף.
הנה חמישה טרנדים טכנולוגיים כאלה, שאף אחד לא יזיל עליהם דמעה אם יעלמו.
1. המסך המבריק
המסכים המבריקים בלפטופים, במחשבי הלוח ובסמארטפונים מציגים יופי של תמונה. אבל יצרני המחשבים לא היו צריכים להפסיק לגמרי להשתמש במסכי מט (ההיפך ממסך מבריק, מגיב 19). למה ? תשאלו כל מי שמשתמש בלפטופ שלו באור יום.
על הנייר, המסך המבריק היה רעיון מעולה. יש לו רכיב שמרכז אליו יותר אור מן הסביבה, ומאפשר להציג צבעים עשירים ורוויים יותר, וניגודיות גבוהה. בחשכה, מציגים המסכים המבריקים סרטים ותמונות בצורה טובה בהרבה ממסכי המט.
הבעיה היא שבני אדם פעילים בדרך כלל ביום. תאורת הסביבה מסנוורת את המסך המבריק, ופוגעת באיכות התצוגה. מה עושים? מעלים את הבהירות ומשלמים על זה בזמן סוללה יקר. כשנמצאים מחוץ למשרד או לבית, והמסך חשוף לתאורה ישירה, כמעט ואי אפשר בכלל להבין במה צופים, או אפילו למצוא את סמן העכבר.
כל מסכי המחשבים הניידים של ימינו הם מבריקים. אמנם מסך מט מציג איכות מעט נמוכה יותר, אבל מי אמר שכל משתמשי המחשבים קנו אותם כדי לצפות בסרטים? מחשבים עסקיים - דקים וקלים או אולטרה-קלים, צריכים להימכר גם בגירסה עם מסך מט. ההבדל ברגישות לאור הוא עצום, ומי שמשתמש במחשב שלו לצרכי עבודה ובעיקר בנסיעות ובדרכים, יעדיף מסך שאפשר לקרוא גם באור.
כשנשאל פיל מקיני, המנהל הטכנולוגי הראשי של HP, מדוע החברות עברו למסכים כאלה אמר שזה נראה בהתחלה כמו רעיון טוב, ובסוף הפך לאופנה. קצת כמו מכנסי הפדלפון. אולי כדאי שהיצרניות ירעננו את הקולקציה שלהן.
2. מקשים שעבר זמנם
המקלדת היא דוגמה טובה למקרה בו היצרניות עושות משהו כי "תמיד עשינו ככה". כמה פעמים יצא לכם להשתמש (בכוונה) במקש ה-Caps Lock במקלדת? כמה פעמים ביום אתם לוחצים על טילדה (~)? הגיע הזמן שהמקלדת תעבור רפורמה, ותהיה קצת יותר מתאימה לשנת 2010.
כמה מהמקשים במקלדת השולחנית שלכם צריכים לקבל צו פינוי ללא פיצוי (או להפוך לפונקציה משנית במקום לבזבז נדל"ן-מקלדת). אין שום סיבה שיהיו בה, למשל, שני מקשי Delete. במקלדת ממוצעת, המרחק ביניהם הוא עשרה סנטימטר בקו אווירי.
במקלדות של לפטופים המצב אפילו יותר גרוע: בגלל שהיצרניות מכניסות, מסורתית, כמה שיותר מהמקשים של השולחנית, מקבלים מקלדת דחוסה עם מקשים מיקרוסקופיים.
עוד תפיסת עיצוב מיותרת היא להגדיל מקשים שוליים כמו קאפס לוק, טאב ואחרים. השיפט הימני הוא עוד חיה מוזרה: קשה למצוא מקש כזה ברוחב של פחות מארבע אצבעות (תנסו בבית). למה? משום שבעבר, השתמשו בו בשילוב עם מקשים מכל קצוות המקלדת. זה די טפשי, כשיש לו אח קטן בפינה הנגדית.
מקשי החיצים יכולים, בשקט, לשלב את מקשי PgUp, PgDn, Insert והום בתור פונקציות משניות. כך אפשר להגדיל את המקשים, להפריד אותם זה מזה, ולצמצם טעויות הקלדה כמו זו למשל:
עוד בנושא: מה זה Scroll Lock? כל המקשים הכי מיותרים במקלדת
3. שיחות הווידאו
תחשבו כמה נחמד יהיה לנהל שיחת וידאו מכל מקום, באיכות תמונה מצויינת ובלי קפיצות וקטיעות שמאפיינות אתרי פורנו-חובבים. היום כמעט לכל סלולרי יש מצלמה קדמית שזה ייעודה המרכזי בחיים. הבעיה היא שצריך להחזיק את המכשיר מולכם, או להניח אותו על משהו. מה זה אומר? ששיחות וידאו אפשר לעשות בנוחות רק בבית או במשרד.
מי שרוצה לעשות שיחת וידאו, יעדיף להשתמש בלפטופ או במצלמת רשת של מחשב שולחני. אפילו שבשנה האחרונה ראינו שדרוגים ותוספות בתחום הווידאו צ'אט המקוון, עדיין יש מספר זעום של משתמשים שבוחרים להתקשר דווקא דרך המצלמה.
נכון להיום, שיחות וידאו הן יקרות יותר (אם לא משתמשים בשירות מקוון, שהוא תלוי חיבור אינטרנט), לא פרקטיות אם אתם לא בסביבה סטרילית ושקטה, ומיותרות למדי עבור רוב המשתמשים.
יצרניות וספקיות הסלולר מנסות לדחוף את תוכנות ושירותי שיחת הוידאו מאז 2003, בלי להבין שהטכנולוגיה עדיין לא בשלה, ושהרעיון עצמו הוא הרבה יותר מגניב מאשר שימושי. אפל החליטה שוב להמציא את הגלגל, ודחפה לאחרונה את FaceTime, תוכנת הווידאו צ'אט שלה, לרוב המוצרים הניידים שהיא מוכרת. בהתחשב בעובדה שהעולם צריך עוד תוכנת וידאו צ'אט כמו שהוא צריך עוד צפון קוריאה, יסכים איתי אפילו מגיב 19 שאפל המציאה גלגל מרובע.
4. מערכות הפעלה שמדברות יותר מדי
אפילו שיש הרבה אלטרנטיבות, מיקרוסופט עדיין שולטת ביד רמה בשוק מערכות ההפעלה. אבל בניסיון ליצור חוויית משתמש כמה שיותר ידידותית, יצא שגם חלונות 7 וגם ויסטה הארורה לפניה, משתפות את המשתמשים בהרבה יותר מדי מידע.
הודעות כמו "התוכנה לא מגיבה. האם לחכות או להפעיל מחדש?" נראית כמו שאלה לגיטימית. אבל אם אתם בוחרים לסגור, חלונות תשלוף לכם חלון נוסף עם פס טעינה שמעליו כתוב "מחפש פיתרון לבעיה". איזו בעיה? לסגור יישום? לא בעיה שלכם. אתם לחצתם על האיקס, מבחינתכם הסיפור נגמר.
עוד יותר מעצבן, כשהמערכת מספרת לך על בעיה שקרתה, אבל היא טיפלה בה, ועכשיו הכל בסדר, כמו למשל "מנהל התצוגה קרס וביצע שחזור". כל הכבוד, מחשב! מיד נוציא את כל המשרד להרמת כוסית. המשתמש לא רוצה לדעת מה קורה מאחורי שולחן העבודה שלו: גם אם גמדים דיגיטליים רוכבים שם על דינוזאורים דיגיטליים, אותנו זה לא מעניין.
לסגור יישום כשלוחצים על האיקס, ולפתוח אחר בדאבל-קליק זה מספיק בהחלט. המשתמש לא צריך להיות הפסיכולוג של מערכת ההפעלה.
5. אתרים שנראים כמו באנרים
זה מהבהב מדי, צבעוני מדי, משמיע את המנגינה הכי מעצבנת וישגע גם מאסטר-זן בודהיסטי: אתרי פלאש מוגזמים.ישנם הרבה אתרים כאלה, שמלאים באנימציות, חלונות שנפתחים במעבר עכבר, סרטי וידאו שמתחילים לפעול אוטומטית ועוד. הם מכבידים על המחשב שלכם, מעצבנים את העין ונראה כאילו מי שבנה אותם עשה את זה בתור נקמה במין האנושי.
במקום ממשקים פשוטים ונגישים, יש בהם יותר מדי רעש וצלצולים. אגב, את השיר המעצבן תצליחו לכבות רק אם תמצאו כפתור איקס מיקרוסקופי ושקוף, מחט בערימת פלאש. הרבה מהאתרים האלה משדרים יוקרה וסטייל עתידני, בעיני החברה שמאחוריהם. בפועל, הם משדרים בעיקר סכנת אפילפסיה. הסגנון הבאנרי הוא לא "מגניב" אלא "מיותר": יש סיבה שהמציאו את ה-AdBlock.
יש הרבה טרנדים טכנולוגיים מעצבנים: איזה טעויות עושות חברות התוכנה והחומרה, לדעתכם? ספרו לי בטוקבקים