שתף קטע נבחר
 

פישר: האינפלציה עולה בגלל מחירי הנדל"ן

אפקט הבועה? במהלך סקירה בפני חברי ועדת הכספים אמר נגיד בנק ישראל כי אם לא היתה עלייה כה חדה במחירי הנדל"ן, האינפלציה היתה סביב 1% ולא כ-2.5% כפי שהיא כיום

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שב והביע היום (ג') דאגה ממחירי הדיור הגבוהים ואמר כי הם המרכיב המשפיע ביותר על שיעור האינפלציה. פישר, אשר העביר סקירה תקופתית בפני חברי ועדת הכספים, העריך כי אם העלייה במחירי הנדל"ן לא היתה בשיעור כה גדול, שיעור האינפלציה לא היה עומד על כ-2.5% כפי שהוא כיום, אלא סביב 1%.

 

לפי תחזית בנק ישראל, האינפלציה שמתקרבת היום לגבול היעד – עד 3% - עשויה לעלות אל 3.5% עד 4% במחצית השנה הבאה, אם כי לקראת סוף 2011 היא צפויה לרדת בחזרה לגבול היעד.

 

בנק ישראל מוטרד מהסכנה של נוטלי משכנתאות בריבית משתנה שיאלצו בקרוב להכפיל את התשלום החודשי כתוצאה מהעלייה המסתמנת בשער הריבית. הנגיד הסביר את התהליך הזה כ"גורם מסוכן" למערכת הפיננסית בכך שיקטין את יכולת האנשים לפרוע את המשכנתאות שלהם וזה "יגרום להרבה בעיות".

 

פישר ציין את העלייה של 100% בהיקף המשכנתאות שניתנו בתקופה זו. הנגיד הדגיש את המצב המסוכן במיוחד למי שנטלו את המשכנתא בריבית משתנה, הציבור הרחב שלקח משכנתאות בשעה שהריבית עמדה על 2% וכעת היא עומדת על 3.5%.

 

הנגיד התייחס גם לפער העצום שנוצר בין מדד הדיור שמבטא את רמת שכר הדירה לבין מחירי הדיור, כאשר המחירים קפצו פי 3 לעומת מדד הדיור. עם זאת אמר פישר כי ביחס למדינות אחרות חוץ מגרמניה המחירים בארץ כמעט לא עלו מעבר לתנודות שהיו בעולם.

 

רכישת המט"ח - "קונה זמן"

הנגיד אמר כי בגלל ההשפעה החזקה של מחירי הדיור על המשק החליט המפקח על הבנקים לצמצם את היקף המשכנתאות שניתנו בריבית משתנה במטרה להוריד את השימוש במכשיר הזה. פישר שיבח את המפקח על הבנקים רוני חזקיהו כשלא נתן לבנקים ערב המשבר הפיננסי להוריד את יחס ההון העצמי באשראי ודאג שיעלו את משקל ההון העצמי.

 

"היתה זו תוצאה של נחישות המפקח כי יש בידו דרכי שכנוע לא חלשים של הבנקים. הודות למדיניות זו של בנק ישראל נשמרה היציבות הפיננסית של המערכת הבנקאית בארץ וישראל נמנית היום עם המדינות בעלות שיעור צמיחה נאה לעמת מדינות אחרות שלא צומחות בגלל המשבר הפיננסי הפוקד אותן.

 

באשר לבעיית הדיור הוסיף פישר כי "אנחנו רואים את תחילת התגובה הנדרשת לריסון מחירי הדיור והגדלת ההיצע כמתבטאת על ידי עלייה בהתחלות בנייה ובגמר בנייה, אבל זה עדיין לא מספיק כי בינתיים המחירים ממשיכים לעלות".

 

הנגיד התייחס להשפעת רכישות הדולרים על המשק ואמר שבנק ישראל מתערב בשוק המתט"ח כדי להשפיע על רווחיות הייצור ובהמשך רכישות המט"ח בנק ישראל "קונה זמן" כדי לתת ליצואנים להתייעל על מנת שייצאו במחירים יותר נמוכים וכן לעבור לייצוא למדינות שהמטבע שלהן יותר רווחי.

 

"מאמין בארה"ב ובדולר"

בתשובה לשאלות חברי הוועדה, אמר פישר: "אי אפשר לדעת כל יום אם יהיה מיתון. יכול להיות. בעולם עוד לא יצאו מהמיתון. אנחנו עמדנו יפה בלי זה, אבל צריכים להיות מוכנים כל יום לפעול במסגרת שונה".

 

פישר התייחס בהקשר זה גם למדיניות רכישות המט"ח. "אנחנו במצב גיאו-פוליטי מיוחד וצריכים להיות מוכנים למצב שנמצא את עצמנו בתקופה מסוימת ללא יכולת לייצא ובכך גם לא נוכל לייבא ללא יתרות המט"ח שהם כרית הביטחון שלנו למלא את החסר במקרים אלה".

 

הנגיד הדגיש כי "אני לא רואה סכנה למשק ביתרות המט"ח הגבוהות, היתרות הן נכס למדינה והמדיניות שלנו שמרנית, אנחנו לא מחזיקים רק בדולרים למרות שאני מאמין בארצות הברית ובדולר. בזהב אנחנו לא מאמינים וגם לא קונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר בוועדת הכספים (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים