קלינטון: הבנייה לא מועילה; אבו מאזן פנה לאו"ם
מזכירת המדינה האמריקנית מצטרפת לאובמה ותוקפת את תוכניות הבנייה הישראליות מעבר לקו הירוק. היא הודיעה על העברת 150 מיליון דולר נוספים לרשות. הפלסטינים מתכוונים למועצת הביטחון, כדי לקיים דיון דחוף בסוגיית ההתנחלויות
ארה"ב מדברת בקול אחד - נגד הבנייה מעבר לקו הירוק. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הצטרפה לנשיא ברק אובמה ואמרה כי ההודעות על תוכניות הבנייה "ההפך ממועילות". קלינטון, שתיפגש מחר עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוסיפה, עם זאת, כי עדיין ניתן "וצריך" להשיג שלום במזרח התיכון. בינתיים, ברשות הפלסטינית הודיעו כי יפנו למועצת הביטחון, במטרה לקיים דיון דחוף בנושא.
בשיחת ועידה משותפת עם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, הודיעה קלינטון גם כי ארצות-הברית תעביר 150 מיליון דולר נוספים לרשות. "אני משוכנעת שנתניהו ועבאס רוצים בפיתרון של שתי מדינות למרות האתגרים הפוליטיים הקשים", אמרה מזכירת המדינה, "לפעמים קשה למצוא את הדרך קדימה. אבל אנחנו מחוייבים לעשות הכל כדי לסייע לצדדים לעשות זאת".
ראש הממשלה הפלסטיני אמר כי מאוד קשה להתקדם במשא ומתן בגלל הבנייה בהתנחלויות. "אנחנו עוקבים אחר פעילותך ומצפים למנהיגות שלך", אמר פיאד, "אנחנו רוצים לסיים את הכיבוש הישראלי ולהקים מדינה פלסטינית".
"הפלסטינים זקוקים לסיוע, לא לדיבורים"
מזכירת המדינה האמריקנית מתחה ביקורת על מדינות ערביות לא מעטות אשר "תומכות בפלסטינים במילים ולא במעשים. הפלסטינים זקוקים לסיוע, לא לדיבורים - וזה בדיוק מה שארה"ב עושה".
ובינתיים, ללא התקדמות במשא ומתן וכשברקע גוררות תוכניות הבנייה החדשות במזרח-ירושלים ובגדה חצי ביקורת מכל רחבי העולם, מתכוונים הפלסטינים לנצל את האווירה נגד ישראל כדי לפנות למועצת הביטחון של האו"ם בדרישה לקיים דיון דחוף בסוגיית ההתנחלויות. בכיר הרשות, נביל אבו-רודיינה, אמר כי הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן הנחה את נציג אש"ף לפעול למימוש הישיבה ואישר כי "ביקשנו לקיים דיון בהתפשטות ההתנחלויות בירושלים ובגדה המערבית".
במקביל, מצפים הפלסטינים לקבל עמדה ברורה מהאמריקנים בסוגיית הבנייה בהתנחלויות עד לסוף החודש הנוכחי, כשההערכה היא שהמהלך יצא אל הפועל כבר בשבוע הבא.
מקורות פלסטינים מסרו ל-ynet כי בפגישה שיקיים ראש-הממשלה, בנימין נתניהו, עם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, צפויים בוושינגטון להציג לצד הישראלי נוסחה חדשה להמשך המשא-ומתן בין ישראל לפלסטינים. אותם גורמים אמרו כי אותה נוסחה לא תכלול, ככל הנראה, הקפאה מוחלטת של הבנייה - אלא תנסה לגבש מתווה להגבלתה.
אותם מקורות מסרו כי אותה הצעה אמריקנית תהיה במסגרת "חבילה ההטבות" של הממשל לישראל, שלפי דיווחים קודמים תינתן בתמורה להקפאה זמנית נוספת של הבנייה בהתנחלויות.
ישי ושלום: לא להקפיא בירושלים
על רקע הדיווחים על הניסיונות להביא לפריצת דרך בקיפאון במשא-ומתן, ממשיכים בצדה הימני של הממשלה להביע התנגדות לחידוש הקפאת הבנייה בהתנחלויות. המשנה לראש-הממשלה, השר סילבן שלום, סייר היום בהתנחלויות במטה בנימין וציין שם: "אמרתי בעבר שההקפאה 'תמרכז' את הפוקוס על ירושלים. אסור להמשיך בהקפאה והבנייה צריכה להימשך, לצד ניהול משא-ומתן.
שלום הדגיש כי "הבנייה בירושלים לא נתונה לשום מחלוקת. מדיניות ממשלת ישראל דוגלת בהתיישבות, ואנו צריכים להרים את הדגל הזה לראש התורן".
גם שר הפנים ויו"ר ש"ס, אלי ישי, דחה מכל וכל את הדרישה להקפיא את הבנייה במזרח-ירושלים. "אין הקפאה בירושלים וזה בטח לא נמצא בתכנון. ראש-הממשלה בעצמו אמר את זה. רמת שלמה, גילה והר-חומה יישארו בשליטתנו בכל מקרה, וגם השמאלנים הקיצוניים ביותר יודעים את זה".
Read this article in English