שתף קטע נבחר
 

פיברומיאלגיה ותסמונת התשישות הכרונית

מהי פיברומיאלגיה, מדוע היא מתרחשת, מי סובל ממנה, כיצד מאחבנים אותה ואיך מטפלים בה? פרופ' דן בוסקילה, מומחה לרפואה פנימית וראומטולוגיה ומנהל היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי סורוקה, מסביר

מה זה? הפיברומיאלגיה (FMS) היא תסמונת מתחום הראומטולוגיה, המורכבת מאוסף תסמינים הפוגעים באיכות החיים. ביניהם: כאבי שרירים מפושטים המערבים את השרירים ואת השלד המרכזי; חולשה כללית; עייפות; הפרעות שינה; כאבי ראש כרוניים; נמלול בגפיים; חרדה ודיכאון; כאבי בטן; תחושת תכיפות במתן שתן; קשיי ריכוז וזיכרון.

 

למה זה קורה? הסיבה אינה ידועה, אולם כשליש מהחולים מדווחים כי בסמוך להתפרצות התסמונת הם סבלו מזיהומים ויראליים או מטראומה נפשית או גופנית (ובעיקר חבלה בעמוד השדרה).

 

מי סובל ממנה? כ־2% מהאוכלוסייה, בעיקר נשים בגילאי 20־50, אולם היא יכולה להופיע גם בילדים, בזקנים ובאחוז קטן בגברים.

 

איך מאבחנים? האבחון מתבצע על ידי רופאים ראומטולוגים באמצעות איתור קיומן של נקודות רגישות בגוף, בעיקר בשרירים במקומות אופייניים ומוגדרים. נוסף על כך, יש להתייחס לסיפור המקרה ולממצאי בדיקות הדם. אבחון וטיפול בשלב מוקדם תורמים לשיפור משמעותי יותר במצבו של החולה.

 

איך מטפלים? באמצעות מתן תרופות להפחתת כאב ושיפור השינה, פעילות אירובית מתונה (כמו הליכה או שחייה), פיזיותרפיה, טכניקות הרפיה ואמצעים אחרים להפחתת מתח השרירים, הגברת המודעות לתסמונת ותוכניות לניהול אורח חיים עמה. תוכנית הטיפול תותאם על ידי הרופא לחולה בהתאם לצרכיו הייחודיים.

 

כדאי לדעת: קיימת חפיפה רבה בין פיברומיאלגיה לתסמונת התשישות הכרונית הן בתסמינים והן בעקרונות הטיפול, לכן מקובל להכלילן בקבוצת ה"תסמונות הפונקציונליות" (תפקודיות), הכוללות גם את תסמונת המעי הרגיז, מיגרנות וכאבי מחזור.

 

עמותת אס"ף, טל': 1־700־70־70־08.

ייעוץ מקצועי: פרופ' דן בוסקילה, מומחה לרפואה פנימית וראומטולוגיה ומנהל היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי סורוקה 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים