ברווחה מגיבים להאשמות האב: "גם הוא אחראי"
שוב כשל בהעברת מידע בין מערכות הבריאות והרווחה: עובדת סוציאלית פנתה לשלוותא לקבל המלצות על תוכנית טיפולית למיכל אלוני, החשודה ברצח בנותיה רוני ונטלי. רק חודשים ארוכים אחר כך התקבלה תשובה. גורמי רווחה מגיבים לדברי האב עמוס: "הוא לא היה צריך להשאיר את הילדות, אם חש סכנה"
שוב עולה השאלה: האם קשר הדוק יותר בין המערכות היה יכול למנוע את הרצח המזעזע? בעקבות הרצח של הילדות רוני ונטלי אלוני בידי אמן, עלו סימני שאלה באשר לתפקוד שירותי הרווחה בטיפול במשפחה, ובאשר לקשר בין המערכות השונות. במקרה הזה, בין בית החולים "שלוותא" לשירותי הרווחה בעיריית רעננה. מעצרה של מיכל אלוני הוארך בצהריים (יום ה') בשמונה ימים, והיא תישלח להסתכלות. הבנות יובאו למנוחות היום ב-20:00 ברעננה.
האם, מיכל אלוני, שטופלה במרפאת החוץ בבית החולים, לא אושפזה שם, אך ל-ynet נודע כי עוד בשנת 2008 דיווחה פסיכיאטרית שטיפלה בה כי אלוני, בת 40, סובלת מבעיות המלוות בקשיי תפקוד. היא המליצה לשירותי הרווחה לתמוך באם כלכלית ולמצוא מסגרות לילדות כדי שתוכל לצאת לעבוד.
גם בשנת 2009 הועברה המלצה דומה, וכאשר עובדת סוציאלית פנתה לשלוותא לקבל המלצות על תוכנית טיפולית, לא התקבלה תשובה חודשים ארוכים. רק בהמשך הומלץ טלפונית על תוכנית של טיפול זוגי ותמיכה כלכלית.
סבלה מדיכאון במשך תקופה. מיכל אלוני בשחזור, הלילה (צילום: עידו ארז)
במהלך התקופה בה טופלה המשפחה לא עלו סימנים על מסוכנותה של אלוני, ולכן עניין הוצאת הילדות מהבית לא עמד על הפרק. לעובדים סוציאליים העוסקים בחוק הנוער (פקידי סעד) יש כלים לפעול מיידית אך ורק במקרים של סכנה ממשית.
משירותי בריאות כללית המפעילה את בית החולים שלוותא נמסר כי מפאת חיסיון רפואי הם אינם יכולים להתייחס לשום פרט בנוגע למיכל אלוני.
"יש אחריות גם על בן הזוג אם הוא חש סכנה"
נושא הוצאת הילדים מחזקת האם לא עמד לדיון גם בוועדה שהיתה אמורה להתכנס ביום ראשון הקרוב. מדובר בוועדה לתכנון תוכניות טיפול ברשויות מקומיות. זהו פורום רב-מקצועי ורב-מערכתי שנועד לגבש תוכנית תומכת למשפחה מצד כל המערכות המטפלות. מלבד בני המשפחה המטופלת, משתתפים בה גם נציגים ממערכת החינוך (מורה, גננת, קצין ביקור סדיר, פסיכולוגית), נציגי מערכת הבריאות ומשטרה.
הכינוס של הוועדה לא היה דחוף מאחר ובשום שלב לא דווח על סכנה מיידית המשפחה טופלה באופן רציף. גם במקרה הזה ניתן לומר כי שוב מדובר בכשל של העברת מידע בין מערכות הבריאות והרווחה.
ביה"ס בו למדה נטלי. "האב לא היה צריך להשאיר הילדות" (צילום: עידו ארז)
לאחר הרצח התבטא אב הילדות, עמוס אלוני, נגד שרותי הרווחה וכינה אותם "זבלים". גורמי רווחה מטילים את האשמה בחזרה על האבא. לדבריהם, "במצבים כאלה של תחושות קשות לגבי העתיד לקרות, גם בני המשפחה היו צריך להישאר בבית. אחריות במצבים כאלה היא על כל הסביבה,
גם על הגננת המטפלת בילדים במידה ורואה סימנים חריגים, גם על בן הזוג, שלא היה צריך להשאיר את הילדות, במידה וחש סכנה".
ממשרד המשפטים נמסר כי הצעת חוק בנושא תיאום בין משרדי הממשלה בנוגע להעברת מידע בנוגע לקטינים בסיכון יופץ בקרוב נוסח מתוקן של הצעת חוק בנושא. טיוטת חוק החלה להתגבש בחודש יוני, אך בשל "פערים עמוקים מהותיים", מסרו במשרד המשפטים, לובנו חילוקי הדעות בתיווך משרד המשפטים והוצע נוסח של פשרה שהושג רק בימים האחרונים.