8,000 בני פלשמורה יעלו: "החלטה היסטורית"
בממשלה אישרו את "העלייה האחרונה ודי" של בני הפלשמורה מהמחנות באתיופיה. בשנה הקרובה יעלו 600 ולאחר מכן, במשך שלוש שנים, יגיעו מדי חודש 200 עולים. "זו מחויבות מוסרית", הכריז נתניהו, אך יש מי שמוחה על קצב העלייה ה"מגוחך"
על-פי החלטת ממשלה שהתקבלה בצהריים (יום א'), כ-8,000 בני פלשמורה מאתיופיה יעלו לישראל בשלוש השנים הקרובות. "מדובר בזרע ישראל - גברים, נשים וילדים - שנמצאים כעת בתנאים הומניים גרועים ביותר", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה. "באמת שמדובר במשבר הומניטרי לא פשוט ועלינו למנוע היווצרות מחנות פליטים נוספים באתיופיה".
נתניהו סיפר לשרים כי כבר בשנה הקרובה יעלו לארץ 600 מבני הפלשמורה, ובשלוש השנים הבאות יגיעו 200 נוספים מדי חודש. "יש להגיע להסדר מוסכם עם כל הנוגעים בדבר, אשר ייתן מענה סופי לבעיה הזו", אמר, "זו מחויבותנו המוסרית כבני עם ישראל לתת לה פתרון".
לפי החלטת הממשלה, עם סיום הבאת העולים שיעלו בתנאים, לא תהיה עוד עלייה מאורגנת של בני פלשמורה לישראל ולא תאושר כניסת עולים נוספים בטענה של שייכות לקהילת בני הפלשמורה. כניסה לישראל לאחר מכן תהיה רק על בסיס פרטני, לפי חוק השבות או בהתאם לסמכויות שר הפנים.
200 עולים יגיעו מדי חודש (צילום ארכיון: AFP)
שרת הקליטה, סופה לנדבר, בירכה על ההחלטה שגובשה על-ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי יחד עם הארגונים שעסקו בנושא במהלך השנים. "מדובר בהחלטה היסטורית, אך יחד עם זאת יש לוודא שהחלטה תלווה בגיבוי תקציבי ובמתן פתרונות בכל התחומים לאותם עולים ושהדבר לא ייעשה לפשע היסטורי", אמרה.
השר סילבן שלום, לעומתה, אמר כי ההצעה אינה מספקת. "מדובר בשערורייה שצריכה להיפסק", טען, "יש להעלות ארצה 1,000 מבני הפלשמורה כל חודש ולהביא לסיום הסאגה של אלפי אנשים שחיים בתנאים חמורים. יש לנו הזדמנות להביא ידיים נוספות למדינה, ואל לנו להפסיד אותה".
"החלטה אנושית ויהודית"
על פי "פנקס קהילת הממתינים בגונדר" (מחנה המעבר באתיופיה - י.ב) מדובר ב-7,846 בני פלשמורה המועמדים לכניסה לישראל. על פי ההחלטה, משרד הפנים יבחן את מועמדותם לכניסה לישראל על פי שלושה תנאים מצטברים וייתן תשובות לפונים עד 1 באוגוסט 2011.
הזכאים לעלות יהיו בני פלשמורה העונים על ההגדרה של "זרע ישראל מצד אמותיהם" ומבקשים לשוב בישראל ליהדותם, אשר רשומים ב"פנקס קהילת הממתינים בגונדר" משנת 2007. בנוסף, בני פלשמורה שנמצאים בארץ יוכלו להגיש בקשה להעלות את קרובי משפחתם שנותרו באתיופיה תוך שלושה חודשים ממועד קבלת ההחלטה, אם לא הגישו בקשה כזו עד כה. עוד הוחלט כי הסוכנות היהודית תקבל אחריות בלעדית על מחנה המעבר בגונדר, שהופעל עד היום על ידי הארגון היהודי-אמריקאי נאקוג'.
בני פלשמורה מפגינים מול ישיבת הממשלה, יולי 2010 (צילום: גיא אסיאג)
חבר הכנסת שלמה מולה (קדימה), שפועל למען הבאת בני הפלשמורה, אמר ל-ynet: "אנחנו למודי נסיון
בהחלטות ממשלה. המבחן יהיה לא רק בקבלת החלטות אלא בביצוען. אחרי שנים רבות של התחמקות, הסוכנות לקחה אחריות, אולי זו נקודת האור בהחלטת הממשלה וזה נותן תקווה שסוף סוף הפרשה הזו תסתיים. הדבר החשוב זה גם העמדת התקציב".
חבר הכנסת מולה סיפר על חוויותיו כראש משלחת לאתיופיה לפני כשנה. "ראינו את מצוקת האנשים וסבלם והסבל של המשפחות כאן. זה שהבאתם תיקח שלוש שנים זה מגוחך, אני מקווה שהממשלה תקצר את תקופת ההמתנה הבלתי נסבלת וכולם יגיעו לארץ תוך פחות משלוש שנים".
ארגון "מכנף דרום לציון", שאנשיו הפגינו מול משרד ראש הממשלה למען בני הפלשמורה, בירך על החלטת הממשלה ומסר כי "זהו צדק היסטורי". מהוועד הציבורי למען שארית יהודי אתיופיה נמסר כי "מדובר בהחלטה ערכית, יהודית, אנושית וציונית ממדרגה ראשונה, שבאה להשלים את העלייה מאתיופיה ולעשות צדק כלפי אחים יהודים המתחננים לשוב ולהתחבר עם העם היהודי בארצו".
Read this article in English