שתף קטע נבחר
 

"החוק לעידוד השקעות הון לא ייצור תעסוקה"

במהלך הדיון בוועדת הכספים אמר נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין כי הרפורמה "מעודדת רק מגזר צר של מפעלים ביו-טכנולוגים או ננו-טכנולוגים". מנכ"ל האוצר שני: היזמים יכולו לקבל גם מענקים וגם הטבת מס – כפל מבצעים

התקפה ראשונה וחריפה על הצעת הממשלה לרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון. נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין, אמר היום (א') בכנסת כי החוק החדש לא ישיג את מטרתו ליצור מקומות עבודה אם יעודד רק מגזרי תעשיה מתוחכמים ומענקי והטבות מס ויתעלם לחלוטין מהתרומה הענקית של מגזר המסחר והשירותים ביצירת מקומות עבודה.

 

הצעת הרפורמה נכללת בחוק ההסדרים והדיון בו נפתח היום בוועדת הכספים. "כאן טמון הכישלון הגדול של החוק", אמר לין. "אם החוק ייכשל צריך לחשוב אם ראוי לעודד רק מפעלים מייצאים או גם מפעלים המיועדים לייצר לשוק המקומי או מייצרים הון אנושי". לדברי לין, לא ברור מהחוק למה מדברים על רפורמה מופלגת. "הם מעודדים רק מגזר צר של מפעלים ביו-טכנולוגים או ננו-טכנולוגים וכאלה המייצאים לפחות 25% מתוצרתם, אפילו ללא צורך בהשקעה כלשהי", טען.

 

נשיא איגוד לשכות המסחר הציג דוגמא לעוולות שברפורמה: "מפעל קיים בהרצליה שמייצר שבבים המיוצאים כולם לסין, ללא השקעה חדשה, הוא מעסיק 25 עובדים, יזכה בהטבה של תשלום 12% מס חברות, מענקים והלוואות ומס מופחת על רווחים. לעומתו, מפעל חדש בשדרות, לאותם שבבים, שמייצא 25% מתוצרתו ומעסיק 250 עובדים בהשקעה של 100 מיליון שקל, ההטבה במס חברות תהיה רק 8% בנוסף למענקים, הלוואות ומס רווחים מופחת.

 

"מול אלה, מפעל חדש בירוחם לייצור מזון לשוק המקומי, שמעסיק 100 עובדים, בהשקעה של 5 מיליון שקל, לא מקבל דבר בחוק החדש. הוא הדין עם הקמת קניון או מכללה אקדמאית חדשים בדימונה, בהשקעה של 10 מיליון שקל המעסיקים 500 עובדים – אף הם לא יראו הטבה כלשהי מהחוק החדש".

 

לין הדגיש כי החוק החדש מתעלם מהעובדה שמגזר המסחר והשירותים מייצר פי 10 מקומות עבודה מאשר המגזר התעשייתי. "מדובר ברפורמה של הנחות, בעיקר במס על משיכת רווחים" אמר. "אם המגזר העסקי לא יקבל הטבות מס ומענקים, מטרת החוק לא תושג בכלל".

 

המענקים - בהשקעה בהון אנושי

הצעת החוק שהוצגה בסוף השבוע שעבר בפרוטרוט על ידי מנכ"לי האוצר והתמ"ת, מציעה הטבות מס של 8% בפריפריה ו-12% במרכז. זאת לעומת פטורים לעשר שנים על ההכנסה מההשקעות בחוק הקיים. מענקים שהיו קודם 20% מההשקעה במפעלים באזור פיתוח א' ו-10% באזור ב', בחוק החדש יתמקדו רק באזורי פיתוח א' עד 30%.

 

מנכ"ל משרד האוצר חיים שני אמר שהחידוש בחוק הרפורמה הוא שמענקי העידוד לא יינתנו רק ברכישת ציוד מכני, אלא גם בהשקעה בהון אנושי, בהכשרת עובדים והשקעות בתהליכי ייצור במספר מסלולים מסוגים שונים. זאת כדי להתאים את השוק הישראלי למתחרים שמתפתחים ברחבי העולם.

 

עוד ציין שני כי עד היום יזמים שהלכו לפריפריה יכלו לבחור בין מענק להטבת מס. בחוק החדש הם יוכלו לקבל גם מענקים ובתוך מספר שנים גם הטבת מס, "כפל מבצעים". עוד מעניק החוק החדש לחברות ענק גלובליות הטבות במס של 5% עד 8% למשך 10 שנים, בתנאי שהכנסתן יהיו לפחות 1.5 מיליארד שקל מהייצור או חלופות שונות. בסך הכול, תוספת הטבות המס בפריפריה תהיה בעלות של 400 מיליון שקל.

 

שני הסביר את החריגה הזאת בכך שמדובר במפעלים שהכנסותיהם איננה תלויה במיקום אלא במקור חומרי הגלם או שיקולים אחרים. לחוק החדש צפויה להישמע ביקורת חריפה מהמפעלים שהוא לא יחול עליהם, כגון חברות ממשלתיות או חברות מחצבים. חברת כימיקלים לישראל שהיא הגדולה בחברות המחצבים, מתכוננת לתקוף את החוק, למרות שהיא נהנית מחוק מיוחד שהתקבל לפני הרבה שנים, שהעניק לה הטבות מס מפליגות למשך עשרות שנים.

 

"החוק יפגע בנגב"

כבר במהלך הדיון היום אמר המשנה למנכ"ל כימיקלים ישראל, אשר גרינבאום, כי שהחברה שלו קולטת כוח אדם והיא מהווה מנוע צמיחה גדול ש-95% מתוצרתה הולכת לייצוא. לטענתו, החוק החדש יחייב אותם בתשלום מס חברות מלא שהוא כ-17%.

 

בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני כמה מס הם משלמים, אמר המשנה למנכ"ל כי הדבר תלוי במסלולים ויכול להגיע ל-0%. "החוק הזה יפגע בנגב, אבל אנחנו יותר נעלבים מאשר נפגעים מבחינה כספית כי אף אחד לא מקבלים תשובות מאף אחד מה בדיוק יעלה בגורלנו", אמר גרינבאום. נשיא התעשיינים שרגא ברוש אמר כי הוא מתנגד לאפליה של מפעלים שזכאים מטבעם להטבות שמציע החוק.

 

יושב ראש ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני, אמר בפתח הדיון על חוק ההסדרים כי הוועדה תשתדל לסיים את העבודה עליו בפרק הזמן הקצר הלא רגיל שהוקצב לה אבל בדעתו לקיים דיונים יסודיים ולא כלאחר יד ואם לא יספיק הזמן הוא יתאם עם האוצר לדחות את השלמת החוק לראשית 2011 במקום עד לסוף 2010 יחד עם התקציב.

 

ועדת הכספים תצביע על כל סעיפי חוק ההסדרים רק כשתגמור לעבוד עליהם בעוד 4 שבועות. ההצבעות יהיו במרוכז.

חברי הוועדה והיו"ר גפני בראשם התנגדו לכך שהחוק לא יכול על חברות שמטפלות באוצרות טבע, דוגמת כימיקלים לישראל. נציגי הממשלה אמרו בדיון שהכוונה תהיה לעשות הפרדה בין הטיפול בכריית חומר הגלם לעיבוד התעשייתי שלו כשהטבות המס ינתנו רק על העיבוד התעשייתי. חברי הוועדה ביקשו הבהרות איך עושים את ההפרדה הזאת.

 

גפני ציין כי הוועדה לא תתייחס לנושא התמלוגים או מיסוי גז, אלא רק לאחר שוועדת ששינסקי תגיש את המסקנות הסופיות שיאושרו בממשלה. הוא חזר על דעתו האישית שנאמרה לאחר הגשת מסקנות הביניים, את אוצרות הטבע נתן הקב"ה לעם ישראל, הם רכוש לעם והוא זכאי ליהנות מפרותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר
מומלצים