נתניהו אחרי שבחי אובמה: העסקה טרם אושרה
נשיא ארה"ב התעלם מהעובדה שההקפאה עדיין טעונה אישור קבינט ובירך את רה"מ: "מראה שהוא רציני". בירושלים מיהרו לטעון כי כמה מהתנאים של נתניהו טרם נענו, ושסיכום סופי דורש את אישור הקבינט. בכירים בליכוד חוששים ממדרון חלקלק: "דיון בנושא גבולות הקבע עלול להוביל לפירוק הממשלה"
נשיא ארצות-הברית התייחס אמש (א') להקפאה השנייה כאל עובדה מוגמרת, אבל בירושלים ממהרים לטעון כי סיכום עדיין אין - וכי העסקה עדיין טעונה את אישור הקבינט. כמו-כן, כמה מהתנאים שהציב בפני האמריקנים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עדיין לא נענו.
פחות מ-24 שעות אחרי שהביא את ההצעה להקפאה ל-90 יום נוספים בפני השביעייה, אומרים גורמים מדיניים שראש הממשלה ממשיך לעמוד על כמה תנאים, בניסיון לשקם את תדמיתו אחרי שהוצג כמתקפל. הם סירבו לפרט מהם אותם תנאים.
"אני משבח את ראש הממשלה נתניהו על נקיטת צעד מאוד מועיל", אמר הנשיא ברק אובמה לעיתונאים במטוסו, "אייר-פורס 1" - ושכח לרגע שאותה עסקה עדיין לא אושרה סופית. "זהו צעד לא פשוט עבורו, אבל זה מראה שהוא רציני", אמר הנשיא האמריקני. בירושלים אמרו כי נתניהו ממשיך לעמוד כי נתניהו עדיין לא הגיע לסיכום בנושא ההקפאה ועומד על מספר תנאים מסוימים. "רק כאשר התנאים יתקבלו, יהיה סיכום בנושא, והדבר יובא לאישור הקבינט", טענו.
למרות המחאות של המתנחלים והאיומים של השרים, ההקפאה השנייה לא תוביל לשינויים בקואליציה. אבל ההסכמה לעסקה עם האמריקנים עשויה להוביל בסופו של דבר לעיסוק בנושא גבולות הקבע - וזה כבר סיפור אחר לגמרי. בכירים בליכוד הזהירו כי דיון בנושא הגבולות במסגרת המשא ומתן עם הפלסטינים עשוי להוביל לפירוק הממשלה.
בשיחה עם ynet אמרו בכירים בממשלה כי "האמריקנים דורשים לדון בנושא הגבולות, וראש הממשלה ייאלץ לשים על השולחן את מפת הגבולות שלו. מפה כזו יכול להוביל לפיצוץ פוליטי, ולפרק את הממשלה". לדברי אותם בכירים, החלטת נתניהו להגיד כן לחבילת ההטבות שקיבל מהממשל האמריקני הכניסה אותו למלכודת.
מחוץ לעסקה: בקעת הירדן
תומכיו של ראש הממשלה לא מתרגשים, ואומרים כי אין בסיכום שהושג בשבוע שעבר בניו יורק דרישה אמריקנית לפתור את הסוגיה תוך שלושה
חודשים. "האם יש אפשרות שיופעל לחץ לדון בגבולות? התשובה היא כן", אומרים גורמים שונים. "אבל ישראל לא נתנה שוב הבטחה בנושא הזה. ברור שהפלסטינים יעלו את נושא הגבולות, ואנחנו נעלה נושאים אחרים. נתניהו אמר פעם אחר פעם כי הוא רוצה לדון בכל הנושאים במסגרת המשא ומתן, והם יידונו. ראש הממשלה יכול להציג את העקרונות שלו, והוא לא חייב להציג מפה כבר בשלב כל כך מתקדם של השיחות".
בירושלים דחו את הביקורת על הסיכום שהושג סביב הווטו האמריקני, ואמרו כי בשנה וחצי האחרונות ארצות-הברית לא הטילה וטו באופן אוטומטי על החלטות אנטי-ישראליות. "כאשר יש על השולחן הצעה רחבה כמו שהוצגה, וכאשר בעתיד יפתח משא ומתן על חבילה רחבה יותר עבור ישראל, ראש ממשלה חייב לראות את כל האינטרסים לטווח ארוך", אומרים תומכיו של נתניהו. "ההחלטה להקפיא היא קשה, אך ראש ממשלה חייב לשקול את כל ההיבטים".
אחרי הבנייה, חוזרים להקפאה - ל-90 יום נוספים (צילום: רויטרס)
בתוך כך, ישנה שאלה ביטחונית שנותרה פתוחה - בקעת הירדן. נתניהו התעקש בעבר על נוכחות ישראלית בבקעה על מנת להבטיח את גבולה המזרחי של המדינה, אולם גורמים בממשל האמריקני שצוטטו ב"ניו-יורק טיימס" קבעו כי ארצות-הברית לא התחייבה לנוכחות ישראלית בבקעה במהלך השיחות שניהל ראש הממשלה עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון. בירושלים אמרו בתגובה כי הנושא ידון במשא ומתן הישיר בין ישראל והפלסטינים.
גם לימין ברור: "הקפאה תהיה"
הדיון בהקפאה טרם הסתיים וההחלטה להמשיכה עדיין לא התקבלה, אולם בליכוד כבר נערכים לקרב פוליטי מול נתניהו. האגף הימני בליכוד נערך לפעילות ציבורית ופוליטית, על מנת להפעיל לחץ על ראש הממשלה, בניסיון למנוע, או לפחות לשנות, את הסיכומים עם האמריקנים. היום יתכנסו בלשכת השר יולי אדלשטיין חלק מקבוצת המורדים של הליכוד, בהם חברי הכנסת דני דנון, ציפי חוטובלי ויריב לוין, וכן יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, על מנת לדון בצעדי ההמשך נגד חידוש ההקפאה.
בליכוד מעריכים כי למרות המחאה, נתניהו יצליח להעביר את ההחלטה להמשיך את ההקפאה בקבינט המדיני ביטחוני, בו יש לו לפי שעה רוב דחוק, לנוכח ההחלטה של ש"ס שלא להתנגד להמשך ההקפאה, אלא להימנע. עם זאת, ההיערכות של האגף הימני בליכוד, יחד עם אנשי יש"ע, צפויה לעורר מהומה ציבורית מסויימת, שתפעיל לחץ על נתניהו. השאלה בליכוד היא האם השרים בני בגין, בוגי יעלון, גלעד ארדן, לימור לבנת, משה כחלון ונוספים יצטרפו למחאה, ויקחו חלק פעיל בפעולות המחאה של האגף הימני.
אתמול, לראשונה מזה זמן רב, התבטא יעלון נגד ההקפאה, וכינה אותה "מלכודת דבש". בגין טרם הביע את עמדתו בעניין, למרות שהוא צפוי להתנגד בהצבעה בקבינט המדיני ביטחוני. "אנחנו לא רוצים להפיל את נתניהו", אמר ח"כ דנון. "אנחנו רוצים, עם זאת, את התנאים של ההסכמות שהשיגו ראש הממשלה ומזכירת המדינה. ברור לחלוטין כי ההקפאה תהיה, אך אפשר לעשות שינויים".