אלימות וחסימת כבישים בהפגנת סטודנטים בת"א
לאחר שההפגנה מול המוזיאון יצאה מכלל שליטה, חסמו הצעירים את הרחובות הסמוכים והתעמתו עם המשטרה. "לא נפסיק בהפגנה, נמשיך להילחם עד שיהיה שיוויון", צעקו המפגינים עד שנבלמו על-ידי השוטרים. שבעה סטודנטים נעצרו
מחאת הסטודנטים בתל אביב קיבלה תפנית אלימה. אף שהתייצבות הסטודנטים להפגנה הערב (ד') ברחבת מוזיאון תל אביב הייתה דלה מהצפוי, התקשו המארגנים להשתלט על המפגינים המוחים נגד חוק האברכים. כ-300 צעירים חסמו את הרחובות שאול המלך, קפלן דובנוב וליאונרדו דה וינצ'י הסמוכים למוזיאון, ועימות אלים פרץ עם שוטרים.
הסטודנטים אף פתחו בריצה לכיוון רחוב קפלן והתיישבו לרוחב הכביש, כאשר שוטרים ופרשים של המשטרה דולקים בעקבותיהם ומנסים לחסום אותם. אחד השוטרים אף ריסס גז מדמיע לעברם. סטודנטים רבים נחבלו במהלך בעימותים אך לא נזדקקו לטיפול רפואי. שבעה מפגינים נעצרו על-ידי המשטרה.
ההסלמה האלימה התרחשה בסיום ההפגנה, שהוגדרה דווקא בתור אכזבה נוכח הנוכחות הדלילה. הסטודנטים עזבו את רחבת המוזיאון והחלו לצעוד על הכביש ברחוב שאול המלך, תחילה בצורה מאורגנת אולם תוך זמן קצר החלו להתפרע. כוחות משטרה, בהם פרשים, חסמו את דרכם בצומת רחוב דובנוב ומנעו מהם להמשיך.
כאשר נרגעו הרוחות, השוטרים פינו את הדרך כדי לאפשר לסטודנטים לחזור לביתם, אולם המפגינים פתחו לפתע בריצה לכיוון רחוב קפלן בעודם צועקים: "לא נפסיק בהפגנה, נמשיך להילחם עד שיהיה שיוויון".
יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, סיפר כי "זה מבטא את התסכול הרב של הסטודנטים הצעירים בישראל והאטימות של המדינה כלפיהם". "אנחנו בסך הכל רוצים שייתנו לנו להפגין נגד האטימות של המדינה, אבל כנראה שלמשטרה לא חשוב שיהיה שוויון זכויות במדינה", ציין אחד הסטודנטים.
דוד אשכנזי, סטודנט מאוניברסיטת בן גוריון, סיפר: "עמדנו כולנו בהפגנה ושוטר נלחץ מזה שניסינו להמשיך בצעדת המחאה, ועל אף שלא נקטנו בשום אלימות, הוא התחיל לרסס לפתע גז מדמיע לעבר כולם, היו כמה סטודנטים שנפגעו".
"אני לא מופתע שההפגנה יצאה מכלל שליטה", אמר יונתן קדם, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה למנהל. "סטודנטים פה זועמים ואומרים שהם לא מוכנים להמשיך ולחיות בתנאים שאינם תנאים. אומרים לנו שאנחנו לא שווים כלום ואנחנו לא מוכנים להשלים עם זה. לדעתי, הזעם של הסטודנטים רק ילך ויגבר בזמן הקרוב".
אביב ואורטל, סטודנטיות ממכללת עמק יזרעאל, סיפרו: "המשטרה נוהגת באלימות, דוחפים אותנו ומרביצים גם לנשים ולא נותנים להפגין על המטרות הצודקות שלנו. אנחנו חייבים להפסיק את הניצול של החרדים שמחזיקים את ביבי בביצים ושולטים את המדינה".
מאוכזבים מהנוכחות: "אולי התייאשו"
חלק ניכר מהנוכחים בהפגנה הביעו אכזבה נוכח מספרם המועט של המפגינים, כמה מאות בודדים בלבד. "זה ממש מבאס שלא הגיעו יותר סטודנטים. אולי אחרים התייאשו, אבל אני לא התייאשתי", אמר אלעד, סטודנט באוניברסיטת תל אביב. "זה חשוב מאוד לבוא לפה ולהביע את המחאה נגד חוק האברכים. אני מרגיש שהמדינה מאבדת כיוון וסדר העדיפויות דפוק, ואני מתכוון להמשיך במאבק עד שננצח".
מארגני ההפגנה קיוו לשחזר את ההישג אליו הגיעו בהפגנה בירושלים בתחילת החודש, אז התייצבו להפגנה אלפי סטודנטים מרחבי הארץ. לביא, סטודנט ממכללת תל חי: "זה מאכזב שלא הגיעו יותר אנשים. היינו יותר מ-8,000 מפגינים בירושלים וההרגשה הייתה שאנחנו באמת עושים משהו ויכולים להוביל לשינוי. לא נוותר, נמשיך להילחם על השיוויון, כי זה חוק יסוד המדינה".
"הקטע הכי חשוב במאבק ציבורי הוא התמדה", הוסיף דן, סטודנט במכללת וינגייט. "בהפגנה בירושלים ראינו על המפגינים הזועמים שהם רוצים שינוי, ופה יש קצת אדישות".
המפגינים נושאים שלטים בגנות הצעת החוק שנועדה לעקוף את פסיקת בג"ץ ולאפשר לממשלה לתקצב תלמידי ישיבות. בין היתר נכתב עליהם : "ותקצבת לרעך כמוך", "הסטודנטים חרדים לעתיד המדינה", "אנחנו דורשים שיוויון זכויות", "אנחנו לא פראיירים" ו"סטודנט זה לא פחות טוב מאברך". בעודם שרים ורוקדים, מבהירים המפגינים בקולי קולות: "אנחנו כאן בשביל שיוויון".
גם הזמרת עלמה זוהר, שהופיעה במסגרת ההפגנה, הביעה מורת רוח ממספר הסטודנטים הדל יחסית שהחליט ליטול חלק במחאה. "מעטים לא יכולים לשאת בעול, חייבים לעשות שיוויון בין כל המגזרים בחברה", אמרה.
"אני בעיקר חושבת שאין מספיק סטודנטים כאן בהפגנה, וכדאי שכל אחד מכם המפגינים ילך מחר ויספר לחבריו באוניברסיטה שממש חבל שהם לא הגיעו לתמוך במטרה החשובה – שיוויון וצדק חברתי".
לפני כשבוע התכנסו בכיכר אנטין מול אוניברסיטת תל אביב מאות תלמידים, שאף ניסו לחסום את צומת הרחובות לבנון ואינשטיין. "בנימין נתניהו, די לאחיזת העיניים", קרא אז יו"ר אגודת הסטודנטים, רן לבנה. "עדיף במקום הצהרות על שוויון, שתכנס מסיבת עיתונאים ותגיד את מה שכל הציבור יודע, שאתה מעדיף לתקצב אברכים כדי לשמור על הקואליציה, במקום להשקיע בדור העתיד".