חדש בבני-ברק: מלשינון נגד משכירי דירות לזרים
"מי שיודע על דירות ששוכנים בהם מסתננים, וכל היודע על שמות המשכירים מתבקש להתקשר", נכתב במודעות. העירייה תומכת, היוזמים מאיימים לפרסם את השמות
משכיר דירה לאפריקני בבני-ברק? השכן עשוי להלשין: מה שנכשל בכרמיאל נגד ערבים וגרר את פיטוריו של סגן ראש העיר, מצליח לקרום עור וגידים בעיר החרדית בלב גוש דן, ונהנה מתמיכה שקטה של עסקנים חרדים בכירים. בימים האחרונים החל לפעול בעיר מלשינון טלפוני, בו יכולים התושבים לדווח על שכניהם המשכירים דירות לזרים.
בשבועיים האחרונים החל מאבק אקטיבי, כולל של העירייה עצמה, נגד אלפי הפליטים האפריקנים שעברו לגור בעיר, בעיקר בשכונת פרדס כץ.
המאבק כלל פרסום פסק הלכה נגד השכרת דירות לפליטים והחלטה של העירייה לפעול משפטית ופומבית נגד מפצלי הדירות שמשכירים אותן לפליטים.
השלב הבא במאבק הוא המלשינון, שמטרתו להגיע למשכירים, לדרוש מהם שלא להשכיר את הדירות לאפריקנים ובמקרה הקיצוני לפרסם את שמם ברבים, על מנת להביך אותם. "מפני שחלק מהמשכירים הם חרדים או מסורתיים, הבושה יכולה לגרום להתחרט", הסביר ל-ynet עסקן חרדי בעיר. "לנו נמאס לחיות בצורה הזאת, אז החלטנו ליזום בעצמו כדי להגן על ילדינו ולשמור על צביון חיינו".
המודעה בבני-ברק
היום (א') התנהל בצמרת עיריית בני-ברק דיון בראשותו של סגן ראש העיר, חנוך זייברט, יחד עם הפעילים המרכזיים במאבק, על מנת למצוא את הדרכים להתמודד עם התופעה.
במודעה, שמפורסמת בימים אלו בבני-ברק, נכתב: "בימים אלה מבצעת עיריית בני ברק בשיתוף גופים נוספים, מערכת על מנת להחזיר את הצביון היהודי לשכונתינו, כיאה לעיר התורה, דהיינו טיפול בבעיית המסתננים, וזאת בין היתר על-ידי טיפול במשכירים ובמתווכים. אשר על כן, מי שיודע על דירות ששוכנים בהם מסתננים, וכל היודע על שמות המשכירים מתבקש להתקשר למספר הטלפון, ולהשאיר הודעה מפורטת על כתובת הדירה, מספר בניין, קומה, מספר דירה וכו".
"שהבושה תרתיע אותם"
חותמי המודעה, המוגדרים "ועד הפעולה", דורשים לציין גם האם מדובר במשכיר חרדי. יש לציין כי אם רשימה כזו מועברת למפקחי הבנייה בעיריית בני-ברק, כמו בכל עירייה, ומצוין בה כי בדירה נעשה לפי החשד פיצול או עבירת בנייה אחרת, אז המפקחים חייבים לגשת ולבדוק את הדירה. אם הם מצאו בה עבירת בנייה, ייתכן שנגד בעל הדירה יוגש כתב אישום פלילי בגין עבירת הבנייה.
רב שכונת פרדס כץ, מנשה זליכה, סיפר ל-ynet שרשימות המשכירים והדירות שהושכרו התגבשו עוד לפני המלשינון: "הטלפון הזה, כבר בימיו הראשונים, הוסיף לנו 50 כתובות, וזה עוזר לנו להקשות על משכירי הדירות, כך נוכל לדעת איפה הם גרים. אנחנו דואגים לאורח החיים שלנו וזה מאוד כואב לתושבים. הסודנים והמסתננים בורחים מאזורים שבהם הורגים אותם, אבל לגור אצלנו
זה פשוט לא מתאים, ולא אנחנו צריכים לדאוג להם. המלחמה שלנו היא נגד מי שמשכיר להם דירות ולא מי שמעסיק אותם, כי לא נרצה לפגוע להם בפרנסה".
המלשינון החל לצבור תאוצה וכך יש רשימה ארוכה של "סינים וכושים ברחוב אבוחצירא, סודנים ברחוב ז'בוטינסקי ואריתראים ברחוב השניים". אותן טבלאות עשויות להתפרסם באחד העיתונים, המופצים בעיר. איש התקשורת החרדי, ישראל כהן: "לפני הפרסום נתייעץ עם רבנים, האם לא מדובר בהוצאת לשון הרע, יחד עם זאת, המטרה היא להזהיר את אותם משכירים, שאם מבחינה אידיאולוגית הם מתפתים לכסף קל, אז לפחות שהבושה תרתיע אותם".
מעיריית בני-ברק נמסר בתגובה: "מדובר ביוזמה פרטית של תושבים שכואב להם וקשה להם להתמודד עם המצב, כמו בערים נוספות בארץ בהם אילת ותל אביב, וזו זכותם. לנו יש את הפקחים שלנו שיסתובבו בשכונה ויטפלו במה שלא חוקי, כי עבירות הבנייה הן ארציות ולא רק של בני-ברק. אם יועברו אלינו רשימות נתייחס אליהם ונבדוק אותן, בדיוק כמו שכל תושב יכול להתלונן במוקד העירוני".