השגריר לשעבר ל-ynet: מי יאמין לכם בארה"ב?
שגריר ארה"ב לשעבר, דן קרצר, שכינה את העסקה המתגבשת "שוחד", תוהה מי נוקט קו מסוכן יותר - י-ם או וושינגטון. "אחרי 30 שנות תהליך מקצועי, פתאום זה 'אוקיי, רוצים 20 מטוסים, תעשו הקפאה'. למה שניקח ברצינות את צורכי הביטחון?"
נביא זעם: אחרי המאמר החריף שפרסם אתמול (שבת) ב"וושינגטון פוסט", שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר, דן קרצר, הסביר הערב (יום א') בראיון ל-ynet בדיוק מדוע לדעתו שני הצדדים שוגים קשות בדרך ל"עסקת ההקפאה והשוחד". לדבריו, ביטחון ישראל עלול להיפגע קשות מהסחר-מכר שעיקרו הקפאת בנייה בהתנחלויות תמורת מטוסים.
"האם בעתיד נוכל להאמין שיש לישראל בעיות ביטחון?", תהה מי שהיה שגריר בתל-אביב וגם בקהיר, ויעץ לאובמה
במערכת הבחירות לנשיאות. "הטיעונים של ישראל מתאיידים כעת. במשך שלושים שנה עברנו תהליך מקצועי כדי להסכים על צורכי הביטחון של ישראל, ופתאום אנחנו נפטרים מהתהליך, וזה נהיה עניין של 'אוקיי, רוצים 20 מטוסים, תעשו הקפאה'. למה שניקח ברצינות את הדיאלוג הביטחוני אם כך הדברים מתנהלים? זה לא מקצועי".
קרצר מתח ביקורת על ההתמקדות בנושא ההתנחלויות, וסבור שלארצות הברית אין אסטרטגיה מגובשת לגבי המשא ומתן הישראלי-פלסטיני. לדבריו, "ההקפאה מייצגת את הרעיון שההתנחלויות נפרדות מכל הנושאים במשא ומתן. אני לא רואה אסרטגיה, ואם אתה רוצה לשחק על משהו בשלושה חודשים, אז הייתי אומר שזה לא אפשרי. זו הבעיה.
"לארצות הברית צריכה להיות אסטרטגיה, משהו רחב יותר מדרישה להקפיא ההתנחלויות. צריך לדעת כיצד לנהל משא ומתן, איך מגיבים על התהנגות לא טובה של הישראלים, ואיך מתייחסים לבנייה של המוסדות הפלסטיניים, שמתקדמת יפה. צריך לשבת עם הפלסטינים ועם הישראלים, ולחשוב איך מתקדמים. ואז אפשר להתמקח על דברים. זה לא מושך לעבוד רק על ההקפאה כשאין לנו מושג מה זה אומר לגבי המשא ומתן".
התהליך מקולקל
קרצר סירב להתייחס לשאלה מי מן הצדדים, ישראל או ארצות הברית, אשם בתקיעות במשא ומתן. "אני לא יודע מי מנהל את הדבר הזה טוב יותר או רע יותר. מה שחשוב זה שתהליך המדיניות מקולקל. שני הצדדים לא פונים לזה בצורה הנכונה. אני לא יודע למה זה קרה".
בהתייחס לשאלה אם ארה"ב צריכה להניח תוכנית שלום על השולחן, אמר השגריר לשעבר:
"תוכנית נשמעת כמו הכתבה. אני לא מאמין בהכתבה. אני רוצה אסטרטגיה אמריקנית כיצד להביא את שני הצדדים למשא ומתן".
קרצר מאמין כי ניתן להשיב את התהליך המדיני למסלולו, "ולהיות במקום אחר בעוד שישה חודשים". לדבריו, "אין אלטרנטיבה למשא ומתן, חייבים להחזיר המשא ומתן למסלול. או שזזים קדימה לעבר תהליך מדיני, או שתיפלו אחורה, ואלימות תפרוץ. אלימות פרצה כל פעם בעבר. אני לא נביא ולא נביא זעם, אני מנתח. כל פעם שחשבו שאפשר בלי משא ומתן פרצה אלימות. אנשים צריכים להבין שזה צריך לזוז".
Read this article in English