שתף קטע נבחר
 

האומץ של א'

אשה שמתלוננת על הטרדה מינית נגד בעל סמכות בעבודה מסתכנת בפיטורים, פגיעה בזכויות ובהתעללות מתגברת. מה הפלא שא' חיכתה שנתיים עד שהתלוננה נגד ניצב בר-לב

אשה מוכשרת, משכילה, בעלת הערכה עצמית גבוהה. כל מכריה מדברים על האיכויות המקצועיות שלה, מחליטה לוותר על כל אלו ולהגיש תלונה שקרית, אולי שתיים? נגד בכירים מאוד במערכת המעסיקה אותה? למה? לפי הסברים שפורסמו על ידי "מקורבים" למטרידים לכאורה היא נקמנית, קנטרנית, מרושעת, משוגעת וגם אשה קטנה שתעשה הכל על מנת לקדם את מאן דהוא לתפקיד מסויים גם במחיר פגיעה אנושה בשמה הטוב, בפרנסתה ובאיכות חייה. הרי האופציה ששני גברים נטפלים לאותה אשה היא לגמרי מדע בדיוני.

 

בואו נדבר לרגע על המחירים שמשלמת מי שמחליטה להגיש תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה. מחירים המידיים של תלונה נגד בעל מרות או סמכות ישירה כלפיך ברורים. סכנת פיטורין, פגיעה בזכויות, התעללות

 מתגברת, פגיעה בתנאי עבודתך. האם בלתי סביר להניח שמי שמרשה לעצמו להטריד אותך, לתקוף אותך ולהתעלל בך כי הוא סבור שלא תעשי דבר, ירשה לעצמו גם לפגוע בך בכלים השמורים לבעלי סמכות ומרות?

 

אבל גם תלונה כלפי קולגה יכולה לגרור אחריה מחירים לא פשוטים: החרמה על ידי שאר החברים לעבודה, השחתת שמך הטוב, הצגת כמשוגעת של הארגון, עושה צרות או סתם אחת שלא מבינה בדיחה, שעושה פיל מזבוב.

 

ואם כך מתייחסים אליך מה הפלא שאת לא רוצה להתלונן? מה הפלא שלוקח שנתיים או יותר לבוא ולספר? מה הפלא שלעתים היית מעדיפה להתחפר מתחת לשמיכה, לדמיין שזה לא קורה באמת או לנסות להתנהג אחרת, כי כולם יגידו שיש בוודאי סיבה בגללה הוא בחר להטריד אותך ולא אחרות, בטח את אשמה.

 

קשיים על גבי קשיים

ברמה החברתית, הבה נבחן מה קרה לכמה מהמתלוננות האמיצות בכמה מהמקרים הבולטים שנחשפו בשנים האחרונות. מעבר למגורים ארץ אחרת, אובדן פרנסה, פגיעה במשפחה שלהן, השחתת שמן וחשיפת הפרטים האישיים שלהן בכל מקום כולל התמונה שלהן (עם משבצות על הפנים או בלי, זה כבר לא משנה) כדי שמי שפספס משהו יוכל להציק להן ברחוב, במכולת או סתם בטלפון וזה עוד לפני שרמזנו על הדרך בה התקדמו מקצועית ועל העיסוק האמיתי שלהן...

 

וברמה הרגשית? קושי רגשי עצום, תחושת חוסר אונים, עלבון צורב, פגיעה בתיפקוד המקצועי, בדידות, קושי במתן אמון באחרים, ושוב תחושת האשמה הארורה המזדחלת לאיטה, כי חונכנו להאמין שיש "ילדות טובות" ויש "נשים בעייתיות" וכל אחת מקבלת את המגיע לה.

 

הטרדה מינית כמו כל התנהגות עבריינית אחרת, נוטה להיות סידרתית. היא לא מפסיקה מעצמה, לרוב גם לא תפסיק אם תגידי ש"זה לא נעים לך" או שתראי שאת לא מעוניינת. התבונה הטמונה בהחלטת המחוקקים לדרוש ממקום עבודה או כל ארגון, להיות אחראי על מניעה, טיפול והפסקת הישנות מקרי הטרדה מינית, נובעת מהידיעה כי בעלי כוח (רשמי או סמוי), ימשיכו להתעלל עד שמישהו גדול וחזק מהם יפסיק את התנהגותם. כך נכון ביחסי בריונות בין ילדים, כך נכון, באחריות המדינה כלפי עבריינים, כך נכון שיהיה בהטרדה מינית במקום עבודה.

 

כן, עבריני מין ובכללם מטרידים, ממש כמו הבריון של הכיתה, יודעים פעמים רבות לזהות את מי שיהיה קל יותר יותר להטריד כי היא לא תצעק, לא תתלונן. לפעמים כנראה, יהירותם עומדת להם לרועץ והם מזהים לא נכון. לפעמים הם מטרידים דווקא נשים חזקות, דעתניות, בעלות מעמד מקצועי, מתוך רצון כלשהוא להחזיר אותן למקום המתאים לנשים: חלשות, קטנות, מכירות תודה על כל בדל הערכה שנזרק לעברן. כך היו רוצים לראות אותנו פעמים רבות. אבל הדבר האופטימי שיש להגיד הוא שיותר ויותר נשים פורצות לא רק את תקרת הזכוכית אלא גם את מעגלי ההשתקה, בהן תקוותנו.

 

ואולי יום אחד, כשיתפרסם מקרה ובו שני אירועים של הטרדה מינית על ידי בכירים במקום עבודה כלפי אשה אחת, ברירת המחדל שתקפוץ מיד לא תהיה, היא ממציאה, היא משקרת, היא משוגעת, היא מתלוננת סידרתית, היא נקמנית, אלא: היא דוברת אמת, היא אמיצה היא נשכבת על הגדר עבור כולנו, היא עשתה את מה שרבות מאיתנו רוצות כל כך לעשות ולא תמיד יכולות.

 

ד"ר גלית דשא, רכזת חינוך במרכז סיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית תל אביב

 

קווי החירום של מרכזי הסיוע: 1202 לנשים, 1203 לגברים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א'. שילמה מחיר
ניצב אורי בר-לב עם שובו לארץ ביום א'
צילום: דודו אזולאי
מומלצים