הרב של הכוללים בירושלים: "אנחנו מחוקים"
לאחר פרסום תגובתו הקשה של הרב אלישיב למעשי ההונאה בכוללים אמר הרב של קהילת עדת ירושלים: "אפשר לומר 'קדיש' על המוסדות. עשרות שנים של פעילות נמרצת ירדו לטמיון". ולמה הקהילה התפלגה מן העדה החרדית?
בקהילת "קהל עדת ירושלים" מנסים ביום שאחרי מעצר בכירי הכוללים לאסוף את השברים, אבל גם חשים היטב כי האדמה שתחתם עדיין רועדת. החרדים מדווחים כי אמש (יום א') בוצעו עוד כמה מעצרים נקודתיים במוסדות תורה נוספים, כשהפעם בין ה"מסומנים" גם כמה תלמידים שלכאורה סייעו בהונאה.
ראש הקהילה, הרב לייב מינצברג (67), התבטא אתמול לראשונה בפרשה - ושידר בעיקר פסימיות. אחרי פרסום דבריו הקשים הרב יוסף שלום אלישיב, לפיהם "חל על המעורבים בפרשה דין רודף", אמר למקורביו: "אפשר לומר 'קדיש' על המוסדות. עשרות שנים של פעילות נמרצת ירדו לטמיון ברגע אחד. אנחנו מחוקים".
"קהל עדת ירושלים", או בשמה הפחות רשמי - "המתמידים", נוסדה בירושלים בשנת 1949. מרכזה כיום הוא באזור "מנחת יצחק", סמוך לשכונת
רוממה, ויש לה "שלוחות" גם בריכוזים חרדיים נוספים כרמת שלמה, בית שמש וביתר עילית. כיום מונה הקהילה כ-800 משפחות השייכות לזרם ה"ירושלמי".
אביו של הרב נהרג במלחמת העצמאות מפגיעת פגז ירדני בעת שחילק אוכל לתושבים המבוצרים, והילד היתום גדל אצל רבני העדה החרדית. עד לשנות ה-90 השתייכה הקהילה לאותו פלג קיצוני, אך חילוקי דעות אידיאולוגים בשל מתינותו היחסית של הרב מינצברג הביאו לפילוג ולהצטרפותה של "קהלת עדת ירושלים" ליהדות התורה.
מקורב ל"מתמידים" סיפר ל-ynet כי בשנים האחרונות הביע הרב התנגדות חריפה להשתתפות תלמידיו בהפגנות בירושלים. הנימוק: "אם כל כך חשוב לשרוף פחים ולזרוק טיטולים – שהרבנים החשובים, גדולי הדור, יעשו את זה בעצמם".
פרישת "קהל עדת ירושלים" מהעדה החרדית פגעה בהם בכיס. כמו כל מוסדות התורה, גם הם מתקיימים בעיקר על תרומות מפילנתרופים יהודים ברחבי העולם ורק מעט מתקציבי המדינה, אך התומכים האנטי-ציוניים מחו"ל הענישו אותם. "הסיקריקים גרמו לכך שכל אמריקני יודע ש'המתמידים הם כת של
משמידים' וש'הרב מינצברג הוא כופר ואפיקורס'", מספר המקורב לקהילה.
הוא הוסיף כי "גבירים" אחרים, התורמים למוסדות המיינסטרים החרדי, פשוט לא הכירו את הקהילה - וכך יצאו ראשיה קירחים מכאן ומכאן. "אם החשדות נגדם נכונים, אולי זו הסיבה שהביאה אותם לרמות, לזייף ולהונות את המדינה", אמר.
הרחוב החרדי, כאמור, עדיין סוער, אבל בעיתונות המגזרית – דממה. יומוני יהדות התורה "יתד נאמן", "המודיע" ו"המבשר" לא דיווחו הבוקר על הפרשה - אפילו לא ברמז, ובכלי התקשורת הבלתי-תלויים העדיפו בחלק מן המקרים להסית את הדיון ממרכזה: אתר האינטרנט "בחדרי חרדים" ניסה להתחקות אחר זהות ה"מלשינים" וברדיו "קול חי" שוחחו עם הרב הראשי שלמה עמאר בנושא "יחס ההלכה לגניבה מהמדינה".